Social Media

[Recenze] Ciara Smyth: The Falling in Love Montage


Název: The Falling in Love Montage
Autor: Ciara Smyth
Nakladatelství: HarperTeen [červen 2020]
Počet stran: 368

Saoirse stačilo jedno zlomené srdce na to, aby věděla, že už ho nikdy nechce zažít znovu. Láska za to prostě nestojí. Obzvlášť, když je tu šance, že jednoho dne onemocní a zapomene na všechno a na všechny stejně jako její maminka, když se u ní začala projevovat demence.

Jenže pak Saoirse potká Ruby a rozhodne se přistoupit na zajímavý experiment – společně sestaví seznam těch největších klišé z romantických filmů a dají si za úkol jedno po druhém zrealizovat. Žádné závazky, jen zábava a až léto skončí, rozejdou se. Jejich plán má jedinou chybu – zapomenou, že na konci filmu skončí hlavní hrdinové až po uši zamilovaní…

 
The Falling in Love Montage přichází s jedinečným nápadem, který vtipně reaguje na ta nejklasičtější klišé z romantických komedií. Rande na pouti, významný pohled do očí, filmový večer, líbání v dešti a mnoho dalších. Nemusíte se ale bát, kniha samotná má ke klišé velmi daleko.

„Just because something happened, it doesn’t mean it will mean the same thing to you forever. It changes with you.“

Příběh vypráví cynická a příkrá Saoirse, která si o světě nedělá iluze a hned na začátku si jasně stanoví přísná pravidla, jejichž cílem je uchránit své srdce. Její maminka navíc trpí demencí a je ve stavu, kdy už si nepamatuje, že má dceru a Saoirse se pořád nesmířila s tím, že ji její otec nechal umístit do pečovatelského domu – a taky s tím, že si našel novou přítelkyni. A aby toho nebylo málo, všichni očekávají, že na podzim nastoupí na Oxford, jenže ona si už vůbec není jistá, že chce odejít…

Saoirse nebyla vždycky perfektní hlavní hrdinka, naopak má spoustu chyb, právě díky těm je ale tak autentická. K životu přistupuje s pořádnou dávkou cynismu, miluje horory, nevěří v lásku ani šťastné konce. Je možné, že vás chvílemi bude trochu rozčilovat to, jak zlá dokáže být na svého otce, stránku po stránce ji ale poznáváte a začínáte její obavy a vztek víc a víc chápat. Nakonec je to přeci jen dospívající holka, které toho život na záda nenaložil zrovna málo.

Oproti tomu Ruby je věčně pozitivní romantička, která je plná života. Dokáže se nadchnout pro každou drobnost a ujíždí na romantických komediích. Právě díky tomu skvěle vyvažovala pesimistickou Saoirse a vnášela do knihy lehkost Postavy – jak ty hlavní, tak ty vedlejší – byly obecně skvěle vykreslené a propracované, moc se mi líbilo, kolik pozornosti jim autorka věnovala. Právě ony tvoří jeden z hlavních důvodů, proč byste si knihu rozhodně měli chtít přečíst.

The Falling in Love Montage je díky kombinaci hlavních hrdinek a jejich příběhů neuvěřitelně pozoruhodný příběh. Na jednu stranu je kniha okouzlující, roztomilá a vtipná. Na tu druhou ale otevírá téma demence a ukazuje, jakým způsobem nemoc jednoho člena promění celou rodinu. Autorce se přitom podařilo nastavit perfektní rovnováhu mezi oběma světy, takže nejde ani o bezduchý zaláskovaný příběh, ani o knihu plnou deprese. Příběh je navíc neuvěřitelně citlivě napsaný, což mu dodává tu pravou atmosféru.
 
„You couldn’t have a romantic montage and skip the rest of the movie.“

Zamilovala jsem si příběh i samotné hlavní hrdinky a urputně jsem doufala, že to pro ně dobře dopadne. Občas se mi při čtení draly slzy do očí, ale nemohla jsem se odtrhnout, protože jsem toužila vědět, co bude dál, jindy jsem se zase musela culit nebo od srdce nahlas zasmát. Kniha ve mně vzbudila tolik emocí a dalece předčila veškerá moje očekávání. Způsob, jakým se autorka zhostila konce, mě zasáhl, ale zároveň vím, že to je přesně ten konec, jaký tahle kniha měla mít.

Pokud toužíte po příběhu, který vás zasáhne na těch správných místech, pak věřím, že je pro vás The Falling in Love Montage ta pravá.
Už dlouho jsem nečetla knihu, která by byla napsaná s takovým citem, která by byla tak krásná. Ciara Smyth je bezesporu velmi talentovaná a schopná autorka, má skvělé nápady, umí výborně pracovat s psychologií postav a její slova dokážou čtenáře pohltit. Tohle je prostě něco, co chcete číst.

2 komentáře u "[Recenze] Ciara Smyth: The Falling in Love Montage"
  1. Tahle knížka mně zaujala, možná bych si zase mohla procvičit čtení v angličtině :)

    OdpovědětVymazat
  2. Sounds like a fluff I need. Sign me up.

    OdpovědětVymazat