Social Media

Soňa doporučuje: Eliza a její nestvůry

Webkomiks Vesmírné moře čtou milióny lidí denně, ale téměř nikdo neví, kdo ho píše. Autorka si totiž říká LadySouhvězdí a jenom její nejbližší přátelé a rodina ví, kdo doopravdy je. Ostatní ji sice znají z fóra, když si povídají o komiksu nebo o svém oblíbeném seriálu, který každý týden společně sledují, to je ovšem všechno.

 

Eliza je autorkou Vesmírného moře, na internetu je v podstatě celebrita, ale v realitě je nikdo. Chodí na střední do posledního ročníku, ale dokud se neobjeví Wallace, s nikým nemluví. Vlastně ani s Wallacem ne, protože on nemluví vůbec. A tak si začnou psát. Wallace se samozřejmě nikdy nesmí dovědět, kdo Eliza je, už jenom kvůli tomu, že je sám fanouškem Vesmírného moře.


Po obrovské popularitě v zahraničí se Eliza v předminulém roce konečně dočkala českého překladu. Jenom na sociální síti Goodreads má přes 50 000 recenzí a její průměrné hodnocení přesahuje 4 hvězdičky.


Jak vše dopadne je všem zhruba jasné od začátku knihy, ale nijak to nevadí dějové lince. I tak dokáže překvapit a nadchnout. Kniha je psána z pohledu Elizy v první osobě, takže je mnohem snadnější jí nahlédnout do hlavy a celou knihu s ní pociťovat spoustu, ale opravdu spoustu strachů a úzkostí. Ať už z vážných věcí (její rodina) nebo z maličkostí (zda zveřejní nové stránky komiksu ve stejný čas každý týden). Ale nikdy toho není tolik, že byste byli nuceni knihu odložit, naopak kniha se čte snadno a rychle ubíhá.


Téměř všechny důležité postavy jsou vykreslené nejprve jemně, jejich povahy jsou spíše načrtnuté a v průběhu knihy se o nich dozvídáme více a více. Ať už jde o rodiče Elizy, Wallace nebo Elizu samotnou, jejich pravé charaktery vyjdou najevo až téměř na úplném konci knihy. Jelikož je kniha určena spíše mladším čtenářům a autorka se omezila pouze na 352 stran, nečekejte, že by se v textu objevily několikastránkové popisy nebo vnitřní promluvy.


Co mi v knize chybělo a musím to vytknout, je to, že to vlastně nemá nic hlubšího, co by mě jakkoli zasáhlo nebo napínalo. Od začátku je vlastně jasné, jak vše skončí a ani přes sympatické postavy jsem si neřekla „wow, tak tohle je pecka“. Zkrátka mi chyběl nějaký wow efekt, po kterém bych o knize nemohla přestat mluvit.


Překlad nebo originál? Nemusíte se bát, že byste se u Elizy nějak ošidili při čtení českého překladu. Povedl se, chybu jsem nenašla snad žádnou a obálka je převzatá z originálu. Pokud bych ji měla připodobnit, bylo by to asi ke knize Fangirl od Rainbow Rowell, která vyšla o hodně dříve v nakladatelství Yoli. Akorát se Eliza místo psaní věnuje kreslení.


Knihu doporučuji hlavně mladším čtenářům někde mezi 12-16 lety, dospělí si jej pravděpodobně tak moc nezamilují, ale rozhodně se ode mě nenechte odradit a pokud chcete, tak Elizu zkuste.


Hodnocení:
4/5

Název: Eliza a její nestvůry
Autorka: Francesca Zappia
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 352

Napiš první komentář
Okomentovat