Social Media

[Recenze] Julie Kagawa: Zkouška věrnosti | Talon: Společenstvo draků #1

Název: Zkouška věrnosti
Série: Talon: Společenstvo draků
Díl: 1
Autor: Julie Kagawa
Překlad: Dana Chodilová
Počet stran: 338
Nakladatelství: Fragment [ září 2015]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Před dávnými lety byli draci na pokraji vyhynutí. Legendární drakobijci z Řádu sv. Jiří je téměř vyhubili. Ti, kteří přežili, se skrývali v lidské podobě. Jejich počet pomalu rostl a moc sílila.

Uběhla staletí a draci se připravují na okamžik, kdy lidem ukážou, kdo je skutečným pánem světa...
Sledovat, začlenit se, splynout.

Přesně to má za úkol dračí dívka Ember. Má za sebou základní výcvik a dokáže na sebe vzít lidskou podobu. Její budoucnost je předem naplánovaná: má poslouchat, nevyčnívat z řady a slepě plnit rozkazy.

To vše pod taktovkou supertajné a nesmlouvavé dračí organizace s názvem Talon.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Talon je supertajná dračí organizace, která má za cíl udržet dračí linii na živu. Draci totiž nejsou pouhými mýty, ale skutečně existují – a co víc, žijí mezi nic netušícími lidmi, tváří se, že jsou jedni z nich. Přesto tu jsou ale lidé, kteří o nich vědí, ti kteří s Talonem spolupracující a ti, jež chtějí draky nadobro vyhubit, drakobijci z Řádu sv. Jiří.

Ember je dračí mládě a po letech, které strávila jen se svým dvojčetem Dantem kdesi v pustině, kde je Talon vychovával, se konečně ocitá ve skutečném lidském světě. Spolu s bratrem mají za úkol začlenit se mezi lidi a splynout s nimi. Pokud to dokážou, na konci prázdnin je čeká výcvik na jejich konečné pozice, které budou v Talonu zastávat.

Jenže nic není tak jednoduché a tak se Ember seznámí s uprchlíkem, který jí tvrdí, že Talon není tak dobrý, jak se tváří. A pak také s Garretem, vojákem svatého Jiří, který byl do Crescent Beach nasazen, aby odhalil dračího agenta.

Hned po otevření jsem si naprosto zamilovala ono grafické zpracování, že je super obálka jsem věděla už dřív, ale to úžasné oddělení částí… no prostě aww! Pokud knihu doma nemáte, určitě si ji v knihkupectví alespoň otevřete a koukněte se na to.

Příběh, u kterého už od přečtení anotace tušíte, co se tam semele a jak to bude dál, takový je příběh o Ember. Bohužel autorka byla takhle průhledná a doopravdy vás vývoj příběhu nepřekvapí. Ať už jde o základní myšlenky nebo o ty, které přijdou až postupem času.

Kniha je sice napsána naprosto obyčejně, ale i příjemně, takže to je v pořádku. Tedy až na jednu věc – doopravdy nechápu, kolik omáčky okolo tam byla autorka schopna dát. Mám dojem, že čím dál jsem se dostávala, tím víc zbytečných popisů tam bylo, ke konci jsem klidně přeskočila polovinu strany a o nic moc jsem nepřišla.

Autorka se v první části rozhodla pro střídání pohledu Ember a Garreta a v druhé k nim připojila ještě pohled Rileyho. U prvních dvou jsem si ještě řekla, že tak dobře, co se dá dělat. U Rileyho jsem se už ale zarazila a musela přemýšlet o tom, jestli autorka tím, že nám nabízí náhled do hlav hned tří klíčových hrdinů, až moc neodkrývá veškeré tajemství a nepřipravuje nás o tu sladkou nevědomost a napětí.

Samotné postavy jsou sice poměrně osobité, ale také poměrně tuctové a ničím nezajímavé, ničím vás nedostanou a jsou zhruba takové, jaké byste od nich očekávali. Jen párkrát Ember řekla věci, v souvislosti s vyléváním citů, samozřejmě, které mi k ní najednou vůbec neseděly a já netušila, kde se to v ní bere.

Trochu Twillight, trochu Romeo a Julie, trochu dystopie a je celkem jedno, jestli si představíte Dárce, Matched anebo Divergenci (ale Matched je asi nejvhodnější) – zhruba tak by se dal shrnout námět tohohle počinu. Vážně je to tak nějak mix několika klasických zápletek, které se v Young Adults literatuře objevují každou chvíli. To ale pořád neznamená, že je to špatné. Protože není. Není to sice nic brilantního, co vás naprosto odzbrojí, ale dá se to číst a pokud výše zmíněné příběhy patří mezi vaše oblíbené, tak vám doporučuji zařadit Talon na seznam knih, které si chcete přečíst. Já sama zastávám názor, že samotný námět by se dal pojmout mnohem lépe, méně předvídatelně, ale jak jsem řekla, takhle to taky není zlé a třeba mě překvapí pokračování.

http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
http://nd06.jxs.cz/295/965/24c1321dd8_94185859_o2.gif

3 komentáře u "[Recenze] Julie Kagawa: Zkouška věrnosti | Talon: Společenstvo draků #1"
  1. Az budu hledat neco lehci na oddechovou cetbu, rada po teto knize sahnu :) Btw, moc se mi libi obalka :)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, není to nic nového, nic dokonalého, ale přesto je to čtivé :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mě jen mrzí, že nenechali původní, líbila se mi víc. Tahle je také pěkná, ale "málo šupinatá" :D Očekávám, že to bude oddechové s draky, uvidím, jestli mě to nadchne ;)

    OdpovědětVymazat