Social Media

[Recenze] Kiera Cass: Zaslíbená | Zaslíbená #1


Název: Zaslíbená
Série: Zaslíbená
Díl: 1
Autor: Kiera Cass
Překlad: Ivana Svobodová
Počet stran: 272
Nakladatelství: CooBoo [květen 2020]

Oficiální anotace: Když se král Jameson veřejně vyzná ze svých citů k lady Hollis Briteové, Hollis to překvapí – a nadchne. Koneckonců vyrůstala na hradu Keresken a odjakživa soupeřila s dalšími šlechtickými dcerkami o královu pozornost. Získat si jeho srdce, to je splněný sen.

Ale Hollis si brzy uvědomí, že zamilovat se do krále a stát se královnou možná není ten šťastný konec, který si představovala. A když se setká s neurozeným cizincem, který má záhadnou schopnost nahlédnout přímo do jejího srdce, pochopí, že budoucnost, po které opravdu touží, je úplně jiná, než by ji kdy napadlo.

Hollis se zalíbila králi. Je to příležitost, která se naskytne jednou za život a Hollis je odhodlaná udělat vše pro to, aby ji nakonec požádal o ruku. Jenže pak se objeví Silas, ke kterému Hollis něco neuvěřitelně přitahuje…

„Ačkoliv v mnoha jiných ohledech postrádám nadání, osvojila jsem si umění neztrácet naději.“

Autorka bestsellerové série Selekce je zpátky se zcela novým příběhem. Kouzlo Selekce spočívalo ve čtivém a milém příběhu, který si i přes své chyby dokázal získat srdce nespočtu čtenářů. Od Zaslíbené, která Selekci lehce připomíná, by se proto dalo očekávat něco podobného – bohužel to ale tentokrát nevyšlo.

Zkraje to vypadalo dobře. Kiera Cass má sice stále problémy s dialogy, které jsou mnohdy nepřirozené, ale dokáže psát jednoduše a lehce, díky čemuž se kniha čte vlastně dobře. Od začátku je jasné, že Zaslíbená nebude kniha, která by vás nějakým způsobem duševně obohatila, ale zdálo se, že by mohla být zábavná, a to je přesně to, co jsem od ní chtěla. Jenže pak se objevil Silas.

Romantická linka je to, na čem celá kniha stojí, o to horší proto je fakt, že ji autorka absolutně nezvládla. Silas jakožto objekt Hollisiných citů by měl být prakticky na úrovni hlavní postavy, celá kniha se točí kolem něho a jejich vztahu, jenže Silas se přitom v knize přímo vyskytne a něco udělá nebo řekne jen párkrát… Vztah mezi ním a Hollis absolutně nedává smysl a problém tu nedělá jen láska na první pohled, protože ani později není vidět, kdy se stihli tak moc sblížit.

Postavy obecně jsou nevýrazné, povrchní a chybí jim charakter. Hollis je zmatená, vůbec neví, co chce a její rozhodnutí mnohdy nedávají vůbec žádný smysl. Ani ostatní postavy na tom bohužel nejsou o moc lépe. Autorka se snažila dát jednotlivým postavám příběh a minulost, která je ovlivnila, jenže stejně působí neuvěřitelně ploše a chybí jim lidskost.

Po dějové stránce je vidět, že se autorka rozhodla vsadit na něco, co mělo úspěch – Selekci. Příběh funguje na dost podobném principu. Originální to moc není, ale upřímně mě tohle trápí asi ze všeho nejméně. Možná proto, že je to v porovnání s těmi ostatními věcmi úplná drobnost, ale možná prostě proto, že Selekci miluju a ráda si přečtu něco v podobném duchu.

Jestli autorce musím něco nechat, pak je to fakt, že koncem překvapila. Něco takového bych od ní nečekala a věřím, že nebudu jediná. Od toho příběhu ano, ale ne od ní. Kniha sama o sobě by pak úplně v klidu mohla být stand alone, stačilo by ten konec lehce upravit, aby dal čtenáři alespoň trochu pocit uzavřenosti. To ale bohužel není tenhle případ, takže se chystá i druhý díl a já upřímně doufám, že bude opodstatnitelný.

S čím jsem měla velký problém byl taktéž fakt, že hned na začátku knihy Hollis vysvětluje, že se v Coroji více než na krále vzpomíná na jejich královny. Každá z nich totiž vykonala něco, díky čemu ji lidé dodnes oslavují a Hollis má strach, že se jim, pokud se stane královnou, nedokáže rovnat. Jenže pak postupně zjišťujeme, že král Jason od ní chce hlavně, aby byla milá a hezká, přemýšlet moc nemusí, a to přece v kontrastu s tím, co jsme se dozvěděli o minulých královnách, vůbec nedává smysl.

Na příběhu je znát, že si autorka očividně svět i jeho fungování hodně přizpůsobovala tak, aby odpovídal jejím představám a vizím o příběhu. To by bylo v pořádku, přeci jen jde o její vlastní smyšlený svět. Problém je v tom, že následně porušuje věci, které sama vymyslela a celý příběh tak vyznívá naivně a vznikají podobné nelogičnosti jako ta, kterou jsem uvedla výše.

Troufám si říct, že Kiera Cass má velké štěstí, že dokáže čtivě psát a bavit čtenáře i přes chyby, které její příběhy mají. Upřímně mě mrzí, že autorka námět trochu nezjednodušila a nesoustředila se o trochu víc na budování vztahů mezi protagonisty, nebylo by toho potřeba zas tak moc, aby ta kniha byla vlastně docela fajn. Takhle je to bohužel podprůměr, u kterého nejde občas nevrtět hlavou nad nesmyslností děje. Za sebe knihu hodnotím dvěma hvězdičkami. Pokud jste měli rádi Selekci, dejte knize šanci a uvidíte, není dlouhá, takže nemáte moc co ztratit.

http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji společnosti Albatros Media.
1 komentář u "[Recenze] Kiera Cass: Zaslíbená | Zaslíbená #1"
  1. Upřímně, že všech těch názorů, co na Zaslíbenou čtu, mi fakt přijde, že tohle jenom někdo vydal pod jménem Kiery Cass, protože pojem "nezvládnutá romantika" mi na ni fakt nesedí :D Pořád nevím, jestli do toho jít :'D

    OdpovědětVymazat