Social Media

5 + 5 seriálových tipů z Netflixu


Hádám, že spousta z nás za poslední měsíc projela Netflix odshora dolů. A i když je Netflix seriálů plný, občas člověk snadno dostane pocit, že už všechno dobré viděl a nic dalšího nezbývá. Právě proto jsem si pro vás připravila článek, ve kterém najdete celkem deset seriálových doporučení z Netflixu.

Aby byl článek trochu rozmanitější a zvedla se šance, že si tu to své najde úplně každý, přizvala jsem si k článku navíc několik dalších blogerek, které se podělí o své tipy. Pět seriálů vám tedy doporučím já a těch zbylých pět zase ony.

Jane the Virgin
Seriál, jehož konec mi v posledních měsících nejvíc nakřápl srdíčko? Rozhodně Jane the Virgin!

Všechno to začne, když třiadvacetiletá Jane, která je stále panna a hodlá jí zůstat až do svatby, otěhotní. Svůj slib ale neporušila. Za její těhotenství totiž může chyba její gynekoložky, která ji uměle oplodnila místo jiné ženy. V tu ránu se život Jane, která o dítě ani trochu nestála, obrátí úplně vzhůru nohama.

Zní vám to celé trochu bizarně? Máte pravdu. Prvních pár epizod jsem na to koukala a jen žasla nad tím, co všechno se v tom seriálu děje. Jak ale jednou začnete, je těžké přestat. Tvůrci totiž naprosto úžasně parodují klasické latinskoamerické telenovely. Máme tu osobitého vypravěče (který byl nominovaný na cenu Emmy) a spoustu těch nejdramatičtějších zvratů doplněných o pořádnou dávku humoru. K tomu všemu se nám představí pestrá řada postav, z nichž některé budete milovat, jiné nesnášet a pár jich budete nejdřív nesnášet a potom nakonec i milovat. Příběh ale zároveň pokrývá i mnohá důležitá témata a nouze není ani o #GirlPower. Gina Rodriguez v roli hlavní hrdinky navíc předvedla naprosto skvělý výkon (a obdržela za něj Zlatý glóbus), který prostě chcete vidět.

Dohromady to všechno tvoří bláznivý, ale zábavý seriál, který vás bude nutit koukat dál a dál. Seriál je ukončený, čítá pět sezón, které mají dohromady přesně 100 epizod, takže vás na nějakou tu chvíli spolehlivě zabaví. Pokud jste Jane the Virgin ještě neviděli, připravte se na pořádnou dávku emocí a jděte do toho! Bude to jízda, to se vsaďte.

The Politician
The Politician sleduje volby na post předsedy studentské rady na fiktivní střední škole. V hlavní roli se objevuje sebevědomý a cílevědomý Payton, který je ochotný pro svou výhru udělat všechno. Svou budoucnost má přesně naplánovanou a je si jistý, že se jednoho dne stane prezidentem. Nejdřív ale musí vyhrát tyhle školní volby.

Tohle je poměrně dost specifický seriál, ve kterém se spojují prvky dramatu, (nejen satyrické) komedie a snad i trochu telenovely. Je to lehce přehnané, ale zároveň neuvěřitelně fascinující. Hlavní hrdinové totiž berou tuhle kampaň sakra vážně - vážněji, než byste od středoškolských voleb čekali. Není to ale čistě jen o volbách, neodmyslitelnou součástí je i psychika a osobní život postav (zejména tedy Paytona, ale nejen jeho), které více či méně tápou v tom, kdo jsou a co dělají.

Protagonisté nejsou stvoření tak, abyste je museli milovat. Naopak je dost možné, že některé z nich shledáte otravnými nebo nesympatickými. Nechovají se vždycky dobře a nejde jim vždy jen o vyšší dobro. Jsou ale skvěle podaní a zpracovaní.

Během osmi epizod můžete sledovat opravdu fascinující šachovou partii, která vás bude bavit a každá epizoda vás naláká na tu další. Na binge watching je The Politician jako dělaný. A skvělou zprávou je i fakt, že se chystá druhá sezóna.

Caliphate
Caliphate řeší problematiku islámu ve Švédsku a celý příběh stojí na čtyřech dějových liniích, které se různě proplétají. Máme tu zoufalou ženu, která se svým mužem odešla do Islámského státu, kde se on přidal k elitní teroristické skupině, policistku z oddelění řešícího terorismus, muslimskou studentku, která touží po spravedlnosti a teroristy, kteří připravují útok na Švédsko.

Seriál v sedmi epizodách přináší mrazivý příběh, který vám nedá spát a jak jednou začnete, budete ho prostě muset dokončit. Tvůrcům se povedlo skvěle vystihnout psychologii postav a jejich smýšlení, v tom jim pomohla i šikovná práce s kamerou. Caliphate si na nic nehraje, je surový, upřímný a hlavně realistický. Všechno, co vidíte, křičí, že takové věci jsou skutečné a mohou se dít – a taky se dějí.

Není to seriál, který si pustíte, když chcet vypnout, ale rozhodně stojí za to ho vidět. Ukazuje totiž několik stran víry a různorodost přístupů k ní. Příběh vás pohltí a ještě nekolik dní po dokoukání ve vás zanechá velice silné emoce.

You
Příběh You začíná, když osamělý knihkupec Joe potká Beck a zamiluje se do ní. Zní to na milý romantický příběh? Má to háček – Joeova obsese Beck je všechno jen ne zdravá a rychle se přehoupne do manipulace a stalkingu. Joe ale Beck miluje, chce pro ni jen to nejlepší a je ochotný pro ni udělat cokoliv...

Pokud hledáte znepokojivý seriál na téma, o kterém se zase tolik nemluví, You je pro vás ideální. Už od počátku tušíte, že je něco špatně, příběh ale postupně graduje, situace získává na vážnosti a problémů přibývá. Tím, že je seriál vyprávěn z pohledu Joea, je nám zároveň poskytnut skvělý pohled do psychiky narušeného člověka, který, když jde o lásku, nemá hranice.

Seriál má dvě sezóny a k mému překvapení je ta druhá dokonce o něco lepší než ta první. Obě jsou ale povedené a seriál rozhodně stojí za zhlédnutí. Je to napínavé, je to fascinující, je to znepokojující, a přesto se občas přistihnete přitom, že hlavnímu hrdinovi fandíte – i když moc dobře víte, že byste neměli.

Sex Education
Poslední můj tip bude zase na něco jednoduššího a opět se tu podíváme do prostředí střední školy. V hlavní roli se tu objeví Otis, jehož máma je sexuoložka, a tak i Otis zná spoustu teorie a dokáže hravě poradit s problémy. Když to zjistí jeho spolužačka Maeve, přijde s lukrativním návrhem na založení školní sexuální poradny.

Sex Education má spoustu kladů. Je to vtipné, je to zábavné, má to skvělé a rozmanité postavy. To nejlepší ale na celém seriálu je jeho otevřenost k nejrůznějším tématům, o kterých se běžně zas tak moc nemluví. V každém díle Otis řeší jiný problém týkající se sexuálního nebo romantického života svých spolužáků. Vedle toho ale také sledujeme příběh Otise, Maeve a několika dalších postav, jejichž životy jsou v mnoha bodech velice odlišné.

Je to ten typ seriálu, který zejména mladým lidem ukazuje, že je normální mít otázky, problémy a být si nejistý sám sebou. Nechybí tu ani reprezentace LGBT+ postav, téma potratu nebo sexuálního obtěžování. Přesto to ale není žádný nestravitelný seriál, ba naopakSex Education je zábavné a všechna tahle témata servíruje tak nějak přirozeně a nedělá z nich tabu.

Seriál nabízí několik dějových linií a spoustu postav, ve kterých se člověk může více či méně najít. Pokud si chcete u něčeho odpočinout, ale zároveň toužíte po seriálu s trochou přesahu, Sex Education a jeho dosavadní dvě sezóny jsou tu pro vás.

@martinakraus doporučuje: The Good Place
Během života se nám pomocí našich činů utváří takové osobní skóre a jeho konečná hodnota po naší smrti udává, jestli půjdeme na Dobré nebo Špatné místo (v podstatě do nebe nebo do pekla). Eleanor umře a dostane se na to Dobré, hned záhy ale zjistí, že tam vlastně nepatří.

To je asi vše, co se hodí k ději The Good Place napsat, protože je to v podstatě popis pilotního dílu tohohle naprosto božího sitcomu. A proč to podle mě stojí za to? Protože to má všechno! Je to vtipný, chytrý, zamyslíte se nad tím, dojme vás to. Navíc díky tomu, že jde o sitcom, je délka dílů absolutně ideální pro ty z vás, co na seriály koukáte během pauzy při učení nebo při jídle! Za mě fakt velký dobrý!

@tastucnakem doporučuje: Spinning Out
Seriál je z prostředí krasobruslení, což je za mě plusplus, protože mám ráda krasobruslení, no námětem může trochu připomínat typickou zápletku filmů á la Ledové ostří, ALE je to mnohem zajímavější. Hlavní hrdinka a také její matka trpí bipolární poruchou a dost dobře to ukazuje, jaký je život s takovou poruchou a jak se může různě projevovat u různých lidí, jaké to je, mít blízké s touto poruchou a tak. Přišlo mi to dost zajímavé a zkoukla jsem to celé naráz, ne že by to nemělo své chybičky, ale na odreagování super.


@sberatelka.knih doporučuje: Quicksand
Tekutý písek je seriál natočený podle knižní předlohy z pera švédského autora. Má pouhých šest epizod, ale ty rozhodně stojí za to. Hned první scéna, plná mrtvých a zmatku, vás vtáhne do děje, a taky ve vás vyvolá mnoho otázek. Na ty v průběhu dostanete odpověď. Budete zadržovat dech do poslední epizody.

Hlavními hrdiny jsou teenageři, kteří se potýkají s rodinnými problémy, s láskou a drogami. Mnozí z nás se do jejich pozice nebude umět vžít, ale to je dobře. Je to spíše takové varování, co by se mohlo stát, kdybychom se zapletli s nesprávnými lidmi. Dejte seriálu šanci a nebudete litovat!
@adelle_bookworm doporučuje: Pose
Pose se odehrává v USA koncem 80. let a soustředí se na tzv. „ballroom culture“ scénu. Řeší všechno, na co ostatní seriály zapomínají - chudinu, afroamerickou a latinskou kulturu, svět s LGBTQ+ nálepkami a také AIDS. V době, kdy toto všechno bylo dost tabu. Je tedy jasné, že postavy to nebudou mít jednoduché, a věřte, že tvůrci se s nimi opravdu nemazlí. Psychologie postav je naprosto perfektně rozpracovaná, už jen kvůli nim stojí za to ten seriál sledovat - a pokud si potrpíte nejen na mileneckou lásku, ale taky na tu rodinnou, tím spíš.
@bookwormblood doporučuje: Maniac
Dej sa zameriava na dvoch najskôr-cudzincov Annie a Owena, ktorí sa z rôznych osobných dôvodov rozhodnú podstúpiť test na novú drogu vo farmaceutickej spoločnosti. Tá im im sľubuje, že im odhalia v mozgoch skrz sny a obavy všetky ich problémy a vyriešia ich. No každému je jasné, že také ľahké to nebude - čo sa divák dozvedá v druhotnej dejovej línii skrz doktorov a superpočítač, ktorý je schopný cítiť emócie (áno, naozaj).

Celé sa to pekne postupne zamotáva, je to skutočne napínavé - priam návykové a po skončení jednej časti sa vám bude chcieť ihneď kliknúť na ďalšiu. Osud hlavných hrdinov visí takmer neustále na vlásku a práve to vás podvedome prinúti k tomu, že si ich obľúbite.

Seriál má len jednu sériu, v ktorej je každý diel tak trochu samostatným príbehom, ale nadväzuje na ostatné, je moderne a esteticky natočený a herecké výkony sú podľa mňa brutálne dobré.
3 komentáře u "5 + 5 seriálových tipů z Netflixu"
  1. You je úplně super seriál, druhá série mi přišla slabší, ale stejně má bezvadnou atmosféru. Poslední dny jsem koukala na Sex Education a milé překvapení, po dlouhé době fakt vtipný a zábavný teen seriál.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A mně zrovna druhá série You přišla o něco lepší! :D

      Vymazat
  2. Já z Netflixu viděla jen Zaklínače 🙈 v seriálech mám velké mezery. Díky za tipy.

    OdpovědětVymazat