Social Media

[Recenze] Jessica Townsend: Divomor | Nikdyuš #2


Název: Divomor
Série: Nikdyuš
Díl: 2
Autor: Jessica Townsend
Překlad: Vladimír Medek
Počet stran: 496
Nakladatelství: Albatros [listopad 2019]

Oficiální anotace: Morrigan sice zlomila svou smrtící kletbu a vykonala nebezpečné zkoušky, ale její cesta k Nikdyuši a všem jeho tajemstvím teprve začala. A ona rychle zjišťuje, že ne všechna magie se využívá pro dobrou věc. Morrigan dostala pozvání vstoupit do Divinské společnosti, která jí slibovala přátelství a ochranu, ale kdosi ji a její společníky vydírá, takže i těch pár věrných přátel se obrací proti ní. Zbaví se Morrigan někdy svého prokletí?

Morrigan úspěšně složila zkoušky a stala se jedním z devíti dětí, které přijali do Divinské společnosti. Po počátečním nadšením ale zjišťuje, že navštěvování divinské školy nebude taková zábava, jak předpokládala. Její spolužáci z ní mají strach a ředitelka jí nedovolí studovat nic, kromě jediného předmětu, ve kterém se učí o tom, jak zlé jsou bytosti, jako je ona.

A do toho se v Nikdyuši začali ztrácet lidé, takže je její patron Jupiter North neustále pryč. Vypadá to, že Morrigan čeká opravdu těžký rok…

Nikdyuš je jedna z nejlepších a nejnápaditějších knih, které jsem četla. A Divomor představuje úspěšné pokračování. Pokud se do druhého dílu nepustíte jen chvíli po přečtení toho prvního, můžu vám slíbit, že budete světem Nikdyuše zas a znovu ohromeni, skoro stejně jako poprvé.

Universum Jesiccy Townsend je prostě neuvěřitelné. Divomor naše znalosti o světě ještě prohlubuje a představuje nám spousty novinek, které jsme do té doby neznali. Ať už jde o anděly, ošidné uličky nebo sály Divinské školy, svět Nikdyuše je plný divů a zaručeně vás dostane.

Příběh je magický a autorka ho dokáže podat tak, aby zaujal a dokázal v čtenáři vzbudit emoce. Na Morrigan čeká spousta dobrodružství a hlavně záhad, které nenechají jedinou mysl v klidu. Mozek vám pojede na plné obrátky, jak se budete snažit všechny z nich rozlousknout. Do toho budete napjatí a zvědaví, ale občas taky smutní a naštvaní.

Na druhou stranu v některých chvílích je příběh o něco táhlejší a pomalejší, než by bylo milé. Autorka naštěstí opravdu příjemně píše a hlavní hrdinka je velmi miloučká, takže se to dá zvládnout i bez nudění se.

Jessica Townsend v Divomoru dokazuje, že neumí psát jen světy, ale i charaktery, které jsou opravdu propracované a rozmanité. Seznámíme se s několika novými postavami, jimž kraluje slečna Cheeryová, průvodčí Morriganiny jednotky, která je každý den vozí do Divinské společnosti a pak zase domů. Slečnu Cheeryovou jsem si zamilovala a tuším, že většina ostatních čtenářů na tom bude podobně. Je hodná a energetická a upovídaná a miluje pečení sušenek. Za pozornost ale stojí i Morriganini spolužáci, paní ředitelky a mnoho dalších.

Divomor je naprosto senzační kniha. Mám pocit, že to říkám snad o většině middle grade, které čtu a tohle nebude výjimka – tenhle příběh si zamilují ti mladší, na které kniha cílí, ale i dospělí. Díky výbornému překladu od Vladimíra Medka si navíc můžete být jistí, že si knihu náležitě užijete i v češtině. Pokud jste se do série od Jessicy Townsend ještě nepustili, rozhodně byste to měli napravit, protože o hodně přicházíte. Já sama se už nemůžu dočkat, kam se příběh vydá v dalších dílech.

http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji společnosti Albatros Media.
2 komentáře u "[Recenze] Jessica Townsend: Divomor | Nikdyuš #2"
  1. Mám pocit, že po téhle knize bych sáhla především proto, že ji přeložil Vladimír Medek. :D (Kdybych po ní sahala v češtině a ne v originále).

    Měj se hezky!

    OdpovědětVymazat
  2. Úplný súhlas, milujem autorkine postavy a svet. <3 A nutne potrebujem cestovať pomocou dáždnika. :D

    OdpovědětVymazat