Social Media

[Recenze] Adrienne Young: Klan


Název: Klan
Autor: Adrienne Young
Překlad: Ondřej Kratochvíl
Počet stran: 320
Nakladatelství: Fragment [leden 2019]

Oficiální anotace: Život sedmnáctileté Eelynin je drsný, ale jednoduchý. Má bojovat za svůj klan proti odvěkému nepříteli – klanu Riki – a přežít. To se jí daří až do okamžiku, kdy na bitevním poli zahlédne svého bratra, kterého viděla na vlastní oči před pěti lety umírat. Teď stojí proti ní na straně nepřítele.

Jeho zrada není to jediné, čemu po prohrané bitvě musí čelit. Stala se z ní otrokyně a čeká ji krutá zima v zajetí mezi nepřáteli. Když na vesnici zaútočí krvelačný klan, v jehož skutečnou existenci nikdo nevěřil, vše se změní. Jestli chce Eelyn zachránit sebe i své vlastní lidí, musí začít důvěřovat nepřátelskému válečníkovi Fiskemu. Společně se musí pokusit o nemožné: sjednotit jejich klany proti nebezpečnému protivníkovi. Jen tak mají šanci na přežití.

Zůstane Eelyn věrná svému klanu a své rodině, nebo vloží naději do rukou těch, které celý život nenáviděla?

Dva bohové, dva klany, odvěké nepřátelství. To jsou základní kameny, na kterých stojí společnost, v níž Eelyn žije. Každých pět let se Askové a Rikijové utkávají na bitevním poli, aby bojovali za svého boha.

Další bojové období se blíží ke konci, když se stane něco, co by Eelyn ani ve snu nenapadlo. Na bojišti spatří svého bratra, kterého pět let zpátky na vlastní oči viděla zemřít. Teď je ale živý a bojuje na straně nepřátel.

Jako by bratrova zrada nestačila, je Eelyn zajata Rikii. Jako otrokyně se dostává do rodiny, která mezi sebe přijala jejího zrádného bratra a je nucena žít mezi lidmi, které nenávidí nejvíc na světě. Přiměje ji nastalá situace změnit pohled na věc? A podaří se jí přesvědčit svého bratra, že jeho domov je stále mezi Asky?

Klan těží ze severské mytologie, což v současnosti už sice není zas tak neobvyklé, přesto to osobně stále vnímám jako přitažlivé téma, na které nejsem úplně zvyklá. A baví mě to.

Příběh i svět, kam je Klan zasazen, samy o sobě měly veliký potenciál. Nejde sice o zcela originální nápad – přeci jen každý z nás minimálně pár děl o odvěkém nepřátelství mezi dvěma klany, rody a podobně zná – přesto by se z toho dalo dost vytěžit, a kdyby to autorka dokázala dobře podat, mohlo by z toho být skvělé dílo.

Bohužel Adrienne Young není dobrá vypravěčka. Příběh nám podává převážně v jednoduchých větách, které ale místo toho, aby eskalovaly napětí a urychlovaly děj, způsobují, že se kniha zdá strašně schématická. Nejsem fanoušek nadměrného počtu popisů, a přesto mi tohle přišlo okleštěné až moc. Nečte se to špatně, ale působí to neuvěřitelně ploše, chybí tomu jiskra, která by příběhu dodala na naléhavosti a já se nemůžu zbavit pocitu, že i akční leták ve mně mnohdy dokáže vyvolat více emocí, než kolik zvládl Klan.

Naneštěstí situaci nezachraňují ani postavy, ty se totiž zdály být nemastné a neslané. Nebylo na nich nic, kvůli čemu by si k nim měl čtenář vytvořit jakýkoliv vztah, a to je špatně. Ačkoliv poznáváme jejich osudy a pozorujeme Eelyniny vnitřní procesy a to, jak se vyrovnává s nastalou situací, nepůsobí to tak nějak reálně.

Do toho všeho je tu korektura, která se Fragmentu nepovedla tak, jak by měla. Ať už jste sebebenevolentnější, v tomhle případě jen těžko popřete, že tu těch překlepů a dalších chyb bylo více, než je ještě akceptovatelné se slovy „To se tak prostě někdy stane.“

Nechci Klan úplně zavrhnout. Líbila se mi společnost a svět, ve kterém se příběh odehrává a jak už jsem říkala, mám ráda knihy, které jsou inspirovány severskou mytologií. Zároveň na Klanu velmi oceňuji to, že jde o stand-alone knihu, a přesto je konec trochu o něčem jiném, než člověk na začátku očekává. Autorka se se situací dobře poprala, neudělala z toho laciný romantický příběh a zároveň knihu zbytečně nenatahovala na tři díly, což je dle mého názoru důležité ocenit. I přesto je pro mě Klan ale poněkud podprůměrné dílo, které prostě nezvládlo překonat laťku vytyčenou množstvím kvalitnějších YA knih. Nemůžu říct, že je to vysloveně špatná kniha, Klan ve vás zkrátka nevyvolá téměř žádné emoce, ani dobré, ani špatné. Pokud máte náladu na nějaké to young adult severské fantasy a žádné jiné než Klan vás už nenapadá nebo pro tohle téma prostě jen máte opravdovou slabost, jděte do toho. V ostatních případech bych se ale asi spíše zaměřila na jiné knihy.

http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji společnosti Albatros Media.
10 komentářů u "[Recenze] Adrienne Young: Klan"
  1. Já doufám že takhle zklamaná nebudu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezbývá, než to zkusit. Snad se ti bude líbit o něco víc než mně. :)

      Vymazat
  2. Jsem přibližně v půlce knihy a mám takový pocit, že to bude kniha typu "nenadchne, neurazí". Zřejmě z toho budu mít nakonec podobý pocit, jako ty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Nenadchne, neurazí" je asi ten nejlepší a nejstručnější způsob, jak knihu vystihnout.

      Vymazat
  3. Uuuuf. No, ale můžubýt celkem v klidu, protože s Klanem jsem k přečtení nějak nepočítala. Úplně mě ani podle anotace nezaujal...

    OdpovědětVymazat
  4. Mě tahle kniha hrozně lákala, ale pak jsem od ní upustila... Je spoustu výborně hodnocených knih, které přijdou na řadu určitě dříve.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, pakliže máš seznam knih, co si chceš přečíst, už takhle pěkně dlouhý, asi úplně nemá cenu ho ještě rozšiřovat zrovna o Klan.

      Vymazat
  5. Tak to já ráda Klan klidně zavrhnu :D
    Klan byla první kniha, kterou jsem letos přečetla, a rovnou příšerná! Stejně jako ty, jsem knize dala dvě hvězdičky. Nesnášela jsem Eelyn, to její věčné fňukání a naříkání, a pak ta romantická linka?! Jaaak, proooč? No to byl totální zabiják :D
    Ani náhodou mě nikdo nedostane k té další knize, kterou autorka chystá a je zasazená do tohoto světe. Ne. :D Jediné pozitivum jsou rozhodně obálky, které stojí za to, jinak není vůbec nutné to překlad do češtiny. A zvlášť pokud bude odbytá korektura! :D Ach jo. Za mě prostě ne. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky jsou krásné, ale příběh... no. :D Taky se do autorčina dalšího počinu nejspíš nepustím. :D

      Vymazat