Social Media

Mé prázdninové čtecí plány


Blíží se léto a s ním se nám studentům neodmyslitelně pojí i prázdniny. Já už se na ně neskutečně těším a tak pomalu začínám přemýšlet o tom, co bych vlastně chtěla číst.

Je pravda, že vůbec nevím, kolik toho v létě vlastně přečtu, protože teď čtu hlavně cestou do školy a ze školy a doma si ke knize už tak často nesedám, takže mé plány na léto jsou pro jistotu trochu skromnější. Pořád si totiž vzpomínám, jak jsem si jednou na léto nabalila v knihovně tunu knih, protože knihovna měla být přes prázdniny zavřená, a nakonec jsem z nich přečetla snad jen jednu...

1. Klasické letní románky
Pár jich vyjde každý rok a ačkoliv si jsou často v určitých bodech podobné, stejně si je chci přečíst. Jednoduché příběhy o lásce si ráda přečtu vždycky, ale léto je typické těmi s teplou a prázdninovou atmosférou a ty bych jindy číst snad ani nechtěla.

A co přesně mám tedy aktuálně na seznamu? Loni mi utekla kniha Láska a gelato, což bych fakt ráda napravila. Letos zase CooBoo vydává knihu Devadesátkrát jinak a tu si prostě musím přečíst už jen kvůli té obálce!



2. Maturitní četba
Letos jsem si sice ještě užívala volnější rozvrh způsobený maturitami, za rok už to ale budu já, kdo se bude stresovat nad maturitními otázkami a nadávat na to, co to ten Cermat zase vymyslel za voloviny. Právě proto bych v létě ráda pohla s maturitní četbou. Já vím, že to samé jsem si říkala i loni, ale letos už to bude hořet trochu víc a tak bych alespoň ty dvě knihy přečíst mohla. Aktuálně mám z oněch dvaceti knih načteno asi jedenáct plus dvě dramata, která jsem viděla v divadelní formě. Zatím tedy nejsem nějak ve stresu, že bych nestíhala, ale víte co - čím dříve to načtu, tím dřív budu moci být v klidu.

Co přesně bych chtěla číst během prázdnin ale ještě nevím, nejspíš se to bude odvíjet od toho, jak to po sobě navazuje v seznamu četby pro čtvrťák. Nicméně na merku mám Bábovky, Nesnesitelnou lehkost bytí i Norské dřevo.



3. Knihy v angličtině
Už před nějakou chvílí jsem se dostala do fáze, kdy bych fakt ráda začala číst mnohem víc v angličtině, protože to je jeden z nejlepších způsobů, jak se v té angličtině zlepšit. Problém je v tom, že pořád vychází tolik skvělých knih v češtině a já si mnoho z nich prostě nemůžu nechat ujít, a tak mi na ty anglické moc času nezbývá. V létě toho ale obvykle nakladatelství nevydávají tolik, jako po zbytek roku, čehož bych ráda využila i právě k tomu, abych se zase pustila do něčeho v angličtině.

Knih, které chci číst v angličtině, mám na seznamu fakt hodně, takže kdo ví, k čemu se nakonec dostanu. Kromě druhého dílu Grishy jsou tu knihy jako When Dimple Met Rishi, Talking as Fast as I can nebo něco z toho, co vydaly moje drahé autorky Leila Sales a Robyn Schneider. A samozřejmě pořád si potřebuji opatřit další díly ze série From the Notebooks of the Middle School Princess, tam je problém akorát v tom, že jsem první díl dostala v hardbacku a hardbacky jsou v porovnání s paperbacky na Bookdepository dost drahé, a tak se k objednávce pořád nemůžu dokopat.



4. Resty
Jako poslední tu pak mám knihy, které mi buď leží na poličce už fakt dlouho, nebo vyšly už před pár měsíci, jenže já si je pořád nestihla opatřit, přestože mě opravdu lákají. Spadá sem toho hodně a tak zmíním jen pár z těch, které doma ještě nemám, ačkoliv bych ráda. To je třeba kniha Falešný román, Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr nebo Muffin a čaj.

 


A co se chystáte číst v létě vy? Tvoříte si seznam, anebo to necháváte volně plynout?
6 komentářů u "Mé prázdninové čtecí plány"
  1. Asi by som si mala tiež napísať podobný článok, aby som sa dokopala k niektorým knihám, ktoré mi stále stoja na poličke :D V angličtine ešte iba začínam čítať, no dúfam, že v lete na to budem mať viac času (haha asi som naivná :D )

    OdpovědětVymazat
  2. Já si radši nikdy žádné plány nedělám. :D A čtu, co se mi zrovna chce. :) I když bych ráda někdy v budoucnu taky sáhla po knize v angličtině. Mám čtyři koupené, ale ještě nebyl čas ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já si obvykle dělám měsíční plány, kdy si vybírám dva kousky z knihovničky, které mi tam leží delší dobu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Léto je rozhodně období, kdy je nejvíc prostoru na čtení, ovšem problém je s tím, CO číst. Zjistila jsem, že právě na prázdniny bývám hodně náladová a představuji si, že nejlepší četbou je nějaký magický realismus, tak jsem si jednu takovou v podobě Popraviště od Ajtmatova dotáhla domů, jinak jsem se rozhodla poslední prázdniny před vejškou využít k četbě nějakých velkých, těžkých knih, takže Odysseus od Joyce už na mě čeká. Uvidíme, jestli ho překonám. Původně jsem si moc knih půjčovat z knihovny nechtěla, ale skončila jsem na dvanácti. Murakamiho tam mám také (Kafku na pobřeží), jinak novinky moc ne. Knihy jsem si vybírala náhodně večer předtím, než jsem do knihovny šla, podle toho, co jsem si kdysi naukládala do záložek. Můj sen je projet staré školní sešity a zaznamenat si knížky, co si chci přečíst. Když jsem koukala na našich 60 knih, ze kterých jsme si mohli k maturitě vybírat, zjistila jsem, že jsem jich nečetla asi jen 7 :-D. Četba k maturitě byla taky vtipná.
    Spousta lidí od nás četla už o prázdninách, já ne. 14 knížek jsem ze své dvacítky už někdy četla, ale přesto jsme je četla během čtvrtáku znova a u toho si průběžně dělala výpisky. Ve výsledku jsem nestihla 2 knížky. 1984, což se mi hrozně moc nelíbilo, tak jsem to nedočetla, a Válku s mloky, ta se mi sice líbila, ale je to hodně obsáhlé a specifické dílo, tak jsem to nechtěla jen tak ve spěchu proletět, i když mám epochální vydání, s krásnou grafickou úpravou.
    Držím palce, aby ti všechny knižní cíle o prázdninách vyšly a víš jak, hlavně aby ti vyšla maturita. Zpětně si říkám, že čtvrťák byl snad nejlepší, i přes ty stresy, nebo právě pro něj. Tak hodně štěstí. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vážně pestrý program :) Já ani nevím, co budu číst, prostě to, co mi přijde pod ruku :D Pokusím se trochu zmenšit počet nepřečtených knih v mé knihovně :D

    OdpovědětVymazat