Social Media

[Recenze] Kiera Cass: Elita | Selekce #2

Název: Elita
Série: Selekce
Díl: 2
Autor: Kiera Cass
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Počet stran: 280
Nakladatelství: CooBoo [duben 2015]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Do Selekce vstoupilo 35 dívek. Nyní jich je již jen šest, ale soutěž o srdce prince Maxona je tvrdší než kdykoli předtím. A k tomu všemu se America nemůže rozhodnout, po kom vlastně touží. Je to Maxon, s kterým by mohla žít jako v pohádce? Nebo Aspen, její první láska?

America nejvíce ze všeho nejvíce potřebuje více času, avšak zbytek Elity přesně ví, co chce. A okamžik rozhodnutí se neodvratně blíží.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Ačkoliv Selekce se mi líbila, ani druhý díl jsem nezačínala s nějakými pozitivními očekáváními. Byla jsem snad ještě skeptičtější než u prvního dílu a byla jsem si jistá, že to bude hrozné. Napovídal mi to můj úsudek a utvrzovala mě v tom hodnocení ostatních.

A tak jsem se pustila do čtení a čekala. A čekala a čekala a čekala, na všechnu tu hrůzu a nesnesitelnost hlavní hrdinky, která bude myslet leda na to, jestli vybrat Maxona anebo Aspena, přičemž s každým z nich si neodpustí něco mít. Když jsem si uvědomila, že mám za sebou víc než sto stran, byla jsem překvapená, ale čekala jsem dál. Vlastně ani nevím, kdy jsem čekat přestala.

Ono to totiž nepřišlo. Ačkoliv chvílemi America nebyla zrovna prototypem hrdinky, kterou nejde nemilovat, bylo to s ní v pohodě a vůbec se nechovala tak hrozně, jak jsem očekávala. Ostatně, tentokrát mi nevadila snad žádná z postav. Dokonce ani Aspen, který mi v Selekci pil krev.

A neřešilo se jen to milostné dilema, řešily se i jiné, podstatnější věci, které naznačují, že v dalších dílech by se ještě mohla udát spousta zajímavého. A díky čemu si hlavně nejsem úplně jistá, jakým směrem se bude vyvíjet První (a nemyslím v oblasti „kdo vyhraje Selekci“).

Upřímně, vůbec nevím, co vytýkat. Ne proto, že by kniha byla tak bezchybná, ba naopak, pakliže bych se na to pořádně podívala, rozebrala to a tak, našla bych pravděpodobně spoustu věcí, které se mi nelíbí, nepovedly se a tak. Jenže to je to – co autorka ztrácí na postavách a ději, dohání stylem psaní, díky kterému se vlastně vůbec nesoustředíte na jednotlivé složky příběhu, ale jen na celek. Na celek, který vás prostě baví, ačkoliv pořádně nevíte proč. Je pravda, že tohle ale nemusí působit na každého a pravděpodobně se najde plno lidí, kteří se i přesto budou zabývat tím vším hlouběji a jednotlivěji a uvidí ty chyby, které dost možná ovlivní jejich názor. Ale to nezjistíte, dokud to nezkusíte, no ne?


Mně se to zkrátka líbilo a hlavně mě to neskutečně bavilo. Jasně, není to žádná kniha plná hlubokých myšlenek, nezadržujete dech napětím, jako u jiných dystopií, ale ne každá kniha, musí být taková. A ačkoliv jsem to nečekala, kniha se hravě vyrovnává své předchůdkyni a i ona ode mě získává čtyři hvězdičky.
 http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
3 komentáře u "[Recenze] Kiera Cass: Elita | Selekce #2"
  1. Mě se Elita hodně líbila, mnohem víc jak první díl a tak jsem se hned pustila do "První", který byl stejně dobrý a zakončený tak akorát ^^
    Ukázalo se, že ale vyjde ještě jeden díl a novely, na které si ale budeme muset bohužel ještě počkat :/ ale těším se na ně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky hned pustila do První, ale s tím koncem nesouhlasím, dle mýho se absolutně nevyvedl.
      Joo, o novelách a tak vím ^^

      Vymazat
  2. Mně se nejvíc líbil díl První, ale bylo jako blbý, že tam America umřel táta a umřela tam Celesta, ukázala se jako celkem fajn holka.

    OdpovědětVymazat