Social Media

[Recenze] Richelle Mead: Mrazivý polibek | Vampýrská akademie #2

Název: Mrazivý polibek
Série: Vampýrská akademie
Díl: 2
Autor: Richelle Mead
Překlad: Katrin Chýlová
Počet stran: 264
Nakladatelství: Domino [březen 2010]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Rose Hathawayová se topí v problémech. Její úžasný učitel Dimitrij jako by ji přehlížel, Mason ji naopak zavaluje milostnými návrhy, které ona nechce přijmout, a navíc na akademii zaútočili smrtonosní Strigojové! Škola je plná strážců, přijíždí dokonce i Rosina matka Janine. Nic z toho však nestačí, a tak se studenti i profesoři vydávají na vánoční prázdniny do Idaha, kde snad budou v bezpečí.

V luxusním horském středisku mají všechno, na co si vzpomenou. Chybí jen to nejdůležitější jistota, že je Strigojové nenajdou a nezničí. Tři studenti se proto vydávají zpět do akademie, aby se Strigoji svedli konečný a vítězný souboj. Když se to dozví Rose, vyrazí za nimi, aby jim pomohla. Nemá ale nejmenší tušení, že se ocitla v takovém nebezpečí, jaké si do té doby ani neuměla představit. A jediným jejím ochráncem je Christian...
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Hned na začátek – absolutně nechápu, co to píšou v anotaci u vydání z roku 2010 (ta, co je zde uvedena), protože je to naprosto pomotané. Na akademii nikdo nezaútočil. Ale bylo zabito několik členů jedné z Morojských královských rodin a jejich strážci. Nejhorší na tom je, že to nebylo jen tak – ukazuje se, že Strigojové začínají tvořit větší skupiny a především dokážou na svou stranu zlákat i lidi. (Podotýkám, že lidi, ne lidstvo, to o ničem samozřejmě stále neví.) Samozřejmě se všichni bojí, blíží se Vánoce a rodiče žáků akademie nechtějí, aby jejich děti cestovaly domů, protože hrozí, že by je mohli napadnout Strigojové. Vypadá to tedy, že se o Vánocích nikdo nesetká se svými rodinami, ovšem majitelé jednoho luxusního horského střediska pro královské rodiny se jej rozhodne otevřít pro žáky akademie, jejich rodiny a vlastně všechny Moroje, kteří budou chtít přijet. Vypadá to na skvělé prázdniny, kdyby se všichni stále neobávali dalších Strigojských útoků.

A opravdu, nakonec tři žáci utečou ze střediska, aby se zbavili Strigojů, kteří to dost možná mají na svědomí. Ovšem nevrací se na půdu akademie, nýbrž jedou do jednoho města. Když se o tom dozvídá Rose, okamžitě se vydává za nimi, aby je dotáhla zpátky, než se dostanou do potíží.

Hlava mi doopravdy nebere, jak někdo mohl tu anotaci tak špatně sestavit, ale co naplat. Alespoň, že u druhého vydání už mají jinou.

„Ale my jsme naživu, Rose. Nemůžem přestat žít, protože jiný lidi umřeli.“

Richelle Mead je skvělá vypravěčka a kniha se čte úplně sama. Hladce a bez rušení obracíte stránku za stránkou, nechcete se odtrhnout, a když dočtete poslední větu, nechce se vám věřit, že uběhlo několik hodin. Svůj podíl na tom má bezesporu Rose, poněvadž to je naprosto úžasný charakter. Vtipná, svéhlavá, impulzivní a jednoduše neskutečně svá. Pohlížet na svět jejíma očima je proto obrovská zábava.

Na své si přijdou milovníci klidnějšího čtení i ti, co milují akci. Děj je totiž naprosto vyvážený a napětí se zvědavostí vyvažuje trápení Rose, která je přese všechno stále i dospívající dívka. Dívka zamilovaná do svého učitele, dívka, která žárlí na přítele své nejlepší kamarádky, protože s ním tráví víc času, dívka, která se hádá se svou matkou a tak podobně.

Nesnáším, když jsem bezmocná. A nerada se vzdávám bez boje. To, co se odehrálo venku v uličce, nebyl opravdový boj. Kdyby byl – kdyby mě porazili a já je musela poslechnout -, tak prosím. To bych možná dokázala akceptovat. Možná. Ale nikdo mě neporazil. Ani jsem si pořádně nezašpinila ruce. Tiše jsem nastoupila.

Joo, ty trable s láskou. Tak nějak se tu trochu rýsuje náznak milostného trojúhelníku. A víte co? Tohle je snad první kniha, kde mě to ani v nejmenším nerušilo, nerozčilovalo a ani jednou jsem kvůli tomu neměla chuť Rose vrazit. To je sakra co říct, protože já tyhle věci obvykle nemůžu vystát. Takhle se to dělá, vážení!

Druhý díl Vampýrské akademie je prostě naprosto báječné dílo a jedna z těch originálněji podaných upířin. Čtivé, zábavné, bez jednotvárného děje a se skvělými postavami. Co víc chtít, že? Pět hvězdiček sice s čistým svědomím dát nemůžu, ale skoro se jim to blíží!
Napiš první komentář
Okomentovat