Social Media

[Recenze] Shelby Mahurin: Holubice a had | Holubice a had #1


Název: Holubice a had
Série: Holubice a had
Díl: 1
Autor: Shelby Mahurin
Překlad: Petra Miketová
Počet stran: 464
Nakladatelství: CooBoo [duben 2020]

Oficiální anotace: Louise le Blancová před lety uprchla od všeho, co znala, a skryla se v ulicích Cesarine. Odvrhla svou magii a začala přežívat jen díky tomu, co se jí podařilo ukrást. Čarodějnice jako Lou tady lidi loví. Bojí se jich. A upalují je.

Reid Diggory zaslíbil svou duši církvi jakožto chasseur a celý život žil podle jediného přikázání: nenecháš čarodějnici naživu. Jeho cesta se s Louinou nikdy neměla zkřížit, ale zákeřný úskok je donutí k nemožnému spojení: svátosti manželství.

Válka mezi čarodějnicemi a církví je prastará a Louini nejnebezpečnější nepřátelé přináší osud horší než oheň. Dívka nedovede potlačit své stále se prohlubující city ani změnit podstatu svého bytí – musí se tedy rozhodnout.

A láska, ta z nás všech dělá hlupáky.

Když Lou uprchla ze společenství čarodějnic, skryla se v ulicích města, jehož obyvatelé takové, jako je ona, upalují na hranici. Pouliční zlodějka se spoustou nepřátel, která dělá, co může, aby se udržela na živu. Reid je zase chausser, elitní voják, který zasvětil svůj život ochraně království a církve. Jeho život podléhá jednoduchému heslu „Nenecháš čarodějnici naživu.“

Ironií osudu ale právě tihle dva skončí vinou několika nešťastných okolností ve svazku manželském. Jeden druhého nenávidí víc, než si dokážou představit. Říká se ale, že hranice mezi nenávistí láskou je mnohdy velmi tenká…

Holubice a had pracuje s tématem dvou hrdinů, kteří jsou ze zcela opačných konců společnosti. I když by člověk občas mohl mít pocit, že už se s tímhle námětem snad nedá nic kloudného vymyslet, stále jsou tu autoři, kteří ho umí uchopit. Je to klišé? Jasně, ale neopakuje se pořád dokola pro nic za nic.

I když by jí to téma a svět umožňovaly, autorka se rozhodla, že se bezhlavě nevrhne do dobrodružství a místo toho pomalu buduje příběh, postavy a hlavně vztah mezi nimi. Nikam nespěchá a dává si na čas, a tak i když je kniha docela bichle, zase tak moc velkých věcí se v ní nestane. Místo toho je ale plná těch menších a drobnějších událostí a dobrodružství, které dělají postavy tím, kým jsou a kým mají být.

Právě postavy jsou hnacím pohonem celé knihy. Vůbec není těžké si je zamilovat, spíše naopak – a nemluvím teď jen o těch hlavních, vaše srdce si určitě získají i některé vedlejší.

Lou je plná energie a život hltá plnými doušky. Je neuvěřitelně svá, svéhlavá a jen tak si nenechá říkat, co by měla dělat a jaká by měla být. Oproti tomu Reid je slušný, uměřený, spořádaný a na první pohled možná trochu nudný. Vychovali ho s vírou k Bohu, nenávistí k čarodějnicím a naučili ho, jak žít počestným životem. Lou je ale všechno, jen ne spořádaná, počestná a poslušná a Reida toho kvůli ní čeká spousta, s čím se musí vypořádat.

Oba dva mají svůj příběh, svá tajemství a své chyby. To všechno je dělá lidskými. Vztah mezi nimi se vyvíjí pomalu a nejistě, jak se oba dva vypořádají se svými pocity.

Autorka dokázala situaci krásně vykreslit a ve čtenářích tak vyvolat spoustu pocitů. Budete se rozplývat a uculovat, budete se bát, budete se smát – doopravdy a nahlas a to se mi u knih zas tak často nestává. Hlavně se ale budete bavit.

Něčím vás příběh překvapí, něco jiného odhadnete, to záleží. Přesto si jsem jistá, že se nebudete nudit a budete napjatí, co bude dál. Finální akce je napínavá, nicméně místo toho, aby ji autorka budovala a hnala až do toho nejvyššího bodu, uprostřed na nějakou dobu zpomalí, než ji konečně dovede k vrcholu. To byla trochu škoda. Celá kniha byla pomalá, a tak by opravdu napínavé a vyhrocené finále ničemu neublížilo, spíše naopak.

Holubice a had je dobře napsaná kniha, která si určitě zaslouží vaši pozornost. Nečtěte ji ale kvůli akci a dobrodružství, nýbrž kvůli tomu, že chcete něco, co vás zahřeje u srdce a přiměje vás to se smát, protože tenhle příběh je v prvé řadě o lásce. Já jsem moc ráda, že se mi kniha dostala do rukou a velmi se těším na druhý díl, od kterého si už té akce slibuji o trochu více, ale uvidíme. Kniha mě bavila a já ji moc ráda doporučím dál.

http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji společnosti Albatros Media.
Napiš první komentář
Okomentovat