Social Media

[Recenze] Marissa Meyer: Protivníci | Renegáti #2


Název: Protivníci
Série: Renegáti
Díl: 2
Autor: Marissa Meyer
Překlad: Petra Babuláková
Počet stran: 432
Nakladatelství: Egmont [červen 2019]

Oficiální anotace: Ve městě Gatlon City pokračuje nesmiřitelný boj mezi Renegáty a Anarchisty. Nejenže disponují výjimečnými schopnostmi, ale podařilo se jim vyvinout nebezpečnou tajnou zbraň a hrozí, že svět, který doposud znali, spěje k zániku. V turbulentní politické situaci i Nova a Adrian začínají silně zpochybňovat vlastní ideje i city a hranice mezi dobrem a zlem se pomalu stírá. Vše směruje k velké válce, která může všechno změnit. Podaří se ji odvrátit?

Začátek Protivníků se nepovedl. Autorka nás sice hodila rovnou do akce, ale takovým způsobem, že jsem pěkně dlouho nechápala, co se vlastně děje a koho to jako pronásledují. Nechápala jsem z kontextu ani to, jestli kniha přímo navazuje na předchozí díl, nebo tam byl nějaký časový rozestup, a tedy není moje chyba, že jsem úplně ztracená. Začít uprostřed akce je v pořádku, ale čtenář se musí rychle zorientovat a pochopit, co se děje, a to mi tady chybělo, což považuji za poměrně zásadní chybu, která mi dost zprotivila celý začátek knihy.

Byla jsem z toho začátku ještě dlouho rozhozená a bála jsem se, že budu mít pokaženou celou knihu. Naštěstí se to ale nakonec vybralo a já se začala bavit. Nova má hodně o čem přemýšlet a hodně, co řešit.

Hned na začátku se dozvídáme šokující novinku, která zase o trochu posune vnímání Renegátů. Jedna z věcí, které se mi na téhle sérii se mi moc líbí, je to, jak si hraje s pojmy dobro a zlo. Renegátská série totiž krásně poukazuje na fakt, že nic není černobílé a stejně tak nic není zcela dobré nebo zcela zlé. Všechno má své klady a mínusy a čtenář sám má právo se rozhodnout, jestli na to jdou správně Renegáti nebo Anarchisti.

Abych se přiznala, co mě bavilo úplně nejvíc, byla romantická linka. Marissa Meyer je v tomhle vážně jednička a já hltala každou kapitolu, která nějakým způsobem řešila vztah mezi Novou a Adrianem. Občas jsem měla pocit, že by mi vlastně vůbec nevadilo, kdyby se vypustilo všechno okolo a řešili se jen tihle dva.

Nechci tím ale říct, že by akce byla špatná. To v žádném případě, jen jsem si uvědomila, jak moc mám tyhle dvě postavy (a nejen je) ráda. Kromě romantiky je tu ale také plno akce, napětí a zvratů, které knize dodávají na dynamice. Ne všechno bylo tak šokující, jak autorka zamýšlela, ale to vůbec nijak nekazí požitek z knihy.

Bála jsem se, že bude znát, že měl mít příběh původně jen dva díly namísto tří. Bála jsem se zbytečně. Ačkoliv jsem to po tom začátku tak úplně nečekala, kniha mě nechala napjatou v očekávání třetí části. Žádné zbytečné natahování tu znát rozhodně nebylo a něco mi říká, že se pravděpodobně neobjeví ani ve třetím díle.

Co mě trochu mrzí je fakt, že ani po druhém díle stále zcela nechápu, jak tedy funguje svět, kde se kniha odehrává. Mají tam tedy městské státy? Nebo je městský stát jen Gatlon a okolo jsou i normální státy? Nebo je snad Gatlon jen jedno z měst nějakého státu, o kterém se nemluví?

Navzdory zmatenému začátku se Protivníci nakonec ukázali jako další skvělá kniha od Marissy Meyer, kterou jsem si hrozně užila. Marissa Meyer umí zacházet se slovy a číst její texty je prostě radost. Protivníci jen a pouze potvrzují, že renegátská série rozhodně stojí za vaši pozornost.

 
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji společnosti Albatros Media.
6 komentářů u "[Recenze] Marissa Meyer: Protivníci | Renegáti #2"
  1. Pamatuji si, že když jsem četla první díl, měla jsem se začátkem problém, takže jestli se mi to stane i ve druhém díle, nevadí. Už jsem zvyklá :D Každopádně se na druhý díl těším. Hlavně na tu romantickou linku a na různá tajemství. Těším se. Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, já už si začátek prvního dílu třeba vůbec nepamatuju :D

      Vymazat
  2. Druhý díl Renegátů se mi líbil, i když o něco méně než první díl. Doufám, že třetí bude pecka a už se na něj moc těším!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám! Jsem hrozně zvědavá, jak to dopadne. :D

      Vymazat
  3. Mám pocit, že som jediná, ktorá Renegátov nedokázala dočítať. Síce priznávam, že som ostala seknutá na cca strane 80 a ďalej to so mnou už ani nehlo :D Ale všetci to milujete, zbožňujete alebo aspoň máte radi a potom som tu ja a ďalšie 1% ľudí, ktorí sa ešte delia na skupinu: Nečítali a Nedočítali :D A teraz si ma navnadila :D A neviem, čo mám robiť. Buš riskujem čitateľskú krízu alebo že to budem mať veľmi rada a nebudem mať pokračovanie a aj tak budem mať krízu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjooo, zkus to! :D Mimochodem, četla jsi od Marissy Měsíční kroniky? Třeba ti sednou líp, jsou totiž totálně boží. :D

      Vymazat