Social Media

[Recenze] Sally Green: Zloději dýmu | Zloději dýmu #1


Název: Zloději dýmu
Série: Zloději dýmu
Autor: Sally Green
Překlad: Jana Jašová
Počet stran: 416
Nakladatelství: CooBoo [březen 2019]

Oficiální anotace: Princezna, zrádce, lovkyně a zloděj. Čtyři hrdinové mají v rukou osud světa. Čtyři národy stojí na pokraji konfliktu.

V Brigantsku se princezna Catherine připravuje na politické manželství bez kapky lásky, které pro ni chystá její krutý a ambiciózní otec. V Calidoru touží zhrzený sluha March po pomstě knížeti, který zradil jeho lid. V Pitorii cestuje lehkomyslný Edyon od města k městu a krade přitom jednu cetku za druhou, jen pro ten závratný pocit. A na pusté Severní planině při lovu démonů utíká třináctiletá Tash o holý život. Každý je jiný, a přesto je něco spojuje. Všem osud rozdal karty, se kterými hrát nechtějí, a oni z nich musí dostat to nejlepší.

Všechno se mění. Spojenectví se přelévají a rozpadají, staré jistoty tříští a životy našich hrdinů i všech kolem nich se obrací naruby. Jejich budoucnost je neoddělitelně propojena nepředvídatelnými vlivy magie a války. Kdo povstane a kdo padne? Komu se podaří vybojovat si své místo v životě?

Princezna Catherine se má kvůli politice provdat za prince, kterého v životě neviděla. Ambrose se ze dne na den stal hledaným zločincem. March už má plné zuby posluhování muži, který byl jednou z příčin vyhubení jeho národa i vlastní rodiny. Tash s Gravellem loví démony a vážně moc si přeje ty krásné semišové botky, co viděla, když byla posledně ve městě. Edyon dělá spoustu špatných rozhodnutí a teď mu hlavou vrtá podivná věštba, kterou mu předpověděla čarodějnice.

Pět dějových linií, pět zcela odlišných postav, jeden příběh.

Když jsem si uvědomila, že Sally Green je zároveň autorkou série Half Bad, trochu jsem se zarazila. Na jednu stranu to podnítilo mou zvědavost, na druhou jsem se obrnila proti případnému zklamání. Abyste mě pochopili – Half Bad byl totiž hodně zvláštní kniha, u které jsem nikdy nepřišla na to, jestli tedy byla dobrá, nebo ne, a tak jsem se trochu bála, co se vyklube z tohohle.

Zloději dýmu ale nezklamali. Kniha mě okouzlila už během prvních pár kapitol a já byla nadšená. Nebyl to sice ten typ knihy, kdybyste od první chvíle věděli, že je to napsané tak dobře, že to už prostě nemůže být špatné, ale zaujalo mě to a neuvěřitelně mi to sedlo.

Každá z postav si od začátku řeší to svoje a není jasné, jak se tihle všichni nakonec sejdou dohromady. Pro čtenáře je to skvělá příležitost ke spekulacím a sledování nejdrobnějších nitek, ze kterých je dění hrdinů utkáno, ve snaze přijít na to, okolo čeho se to bude nakonec celé motat. Kniha je plná akce a dobrodružství a nuda během čtení rozhodně nehrozí. Na své si přijdou milovníci romantických příběhů i ti, které romantické vztahy mezi postavami vůbec nezajímají, protože láska tu prim rozhodně nehraje.

Autorka má velmi příjemný styl psaní, na kterém oceňuji ale především jeho diverzitu. Už jen styl psaní vám totiž prozradí, že jste přešli z jedné kapitoly do druhé a příběh najednou vypráví někdo jiný. Byla jsem upřímně fascinovaná tím, jak se mluva, jazyk i přemýšlení jednotlivých postav odlišovalo, někde byly ty kontrasty samozřejmě menší, jindy to ale přímo bilo do očí. Jazyk protagonistů okamžitě prozrazoval, že prostředí, ze kterého pochází, jsou docela odlišná. Jsem si jistá, že na tomhle má krom autorky svůj podíl i překladatelka, které taktéž patří můj obdiv. Zároveň bych chtěla podotknout, že jsem moc ráda, že se i v českém překladu zachovaly vulgarismy, protože tady by se žádné změkčování absolutně nehodilo.

Jak už jsem naznačila v úvodu, postavy byly skutečně různorodé a jsem si dost jistá, že si tu každý najde to svoje. Obzvlášť, když to nebyly jen hlavní postavy, které měly skvěle zpracované charaktery, ale zajisté si zamilujete i některé vedlejší. Autorka jednotlivé protagonisty vykreslila i s těmi nejmenšími detaily, promyslela jejich minulost a hrála si s jejich přítomností.

Mou favoritkou se hned zkraje stala princezna Catherine, nicméně bavily mě všechny postavy. Jediný, s kým jsem trochu zápasila, byl March. Ten mě bavil zhruba v prvních dvou kapitolách, poté to začala být trochu nuda až do chvíle, kdy se jeho osud protkl s další z hlavních postav, což byla chvíle, kdy i jeho pohled začal být zase zajímavý.

„Ona je možná v téhle hře pěšákem, ale i pěšák může proměnit celou partii.“

Kromě charakterů si dala Sally Green záležet i na světě, do kterého příběh umístila. Stejně jako postavy, i jednotlivé země byly dosti různorodé. Moc mě bavilo pozorovat kulturní rozdíly mezi jednotlivými národy. Vztekala jsem se nad situací v Brigantsku a byla nesmírně vděčná za mírumilovnou a trochu rozjařilou Pitorii.

Zloději dýmu jsou dynamickým počinem, který přetéká akcí, napětím a dobrodružstvím. Velkým plusem knihy jsou taktéž postavy, které jsou opravdu velice dobře zpracované. Kniha se čte příjemně, občas možná narazíte na slabší místo, ale vzhledem k množství dějových linek, je tu vždy nejméně jedna, která vám nedá spát.

 
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Za poskytnutí ARC výtisku děkuji společnosti Albatros Media.
8 komentářů u "[Recenze] Sally Green: Zloději dýmu | Zloději dýmu #1"
  1. Už se těším, až se pustím do čtení. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Half Bad jsem nečetla, ale v budoucnu se k tomu snad dostanu. Stejně jako k téhle knize. Líbí se mi anotace a grafická podoba je přímo skvostná. Doufám, že si knihu užiju. Mám totiž velmi ráda vyprávění z pohledu více postav a následné prolínání dějových linek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, já mám doma ARC, ale teď jsem v knihkupectví koukala na finální vydání a aw, jedna z nejkrásnějších knih! ♥ Určitě se ti bude líbit, je to fakt pecka. :)

      Vymazat
  3. Super recenze! Mám se teda ještě co učit ohledně psaní recenzí 😁😁 už chápu proč tě vybral Humbook ☺️

    OdpovědětVymazat
  4. trosku mam obavu do toho jit, stale mam v hlave Half Bad a nerada bych si pokazila nazor na autorku, ale budu to muset risknout :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak za mě je tohle mnoooohem lepší než Half Bad, není čeho se bát! :D

      Vymazat