Social Media

Soňa doporučuje: Sníh nebo popel


Zima je zničená Jarem, dvacet Zimanů prchá, ale jejich šance na přežití jsou mizivé. Několik tisíc zajatců je převezeno do pracovních táborů, kde čekají na osvobození, anebo smrt. Meira je jedna z uprchlíků, ale jejím cílem není přežití, nýbrž záchrana Zimy. Spolu se svou tvrdohlavostí a zvláštními schopnostmi se tak pouští na nebezpečnou cestu za záchranou svých bližních.

Od Sníh nebo popel jsem si neslibovala mnoho. Po pravdě snad vůbec nic a musím říct, že jsem byla skvěle překvapena. Sara Raasch knihu Sníh nebo popel vymyslela již ve svých dětských letech a následně svůj nápad v dospělosti obnovila a přepracovala. Její svět není sice dokonale propracovaný, jako například Středozem nebo Bradavice, to ale naprosto kompenzuje děj, autorčin čtivý styl psaní a zpracování nakladatelství CooBoo.

Cíl je jednoduchý – zachránit Zimu, ať to stojí, co to stojí. A stojí to hodně. V knize se kromě mečů, luků, kuší a nožů objevuje i magie. Každé království má vlastní zdroj, který dědí buď po mužské, nebo ženské straně. V případě Zimy se už o zdroj nejedná, jelikož je rozlomený a obě poloviny medailonu jsou v rukách Jara. Pomocí magie mohou králové a královny posilovat své lidi, například v boji nebo v práci.

Postavy jsou propracované. Ať už jde o hlavní postavy jako je Meira nebo král Zimy Mather, tak i o vedlejší, například Sir, další z uprchlíků a jejich nynější nejzkušenější velitel. Bohužel, ne všechny kladné postavy mi byly sympatické. Například Mather mi lezl na nervy snad celou knihu. Meiru jsem milovala, je statečná, myslí hlavně na ostatní a jde si tvrdě za svým. V knize někdy působí na svůj věk trochu moc vyspěle, ale autorka jí přidala i pubertální nerozvážnost a myslí, že ve výsledku se to hezky vyrovnalo.

Knihu hodnotím kladně, při čtení jsem byla napjatá, pobavila jsem se, ale nečekejte zázraky. Je to spíše oddechovka, která ovšem pod stromečkem potěší člověka jakéhokoli pohlaví.

Rozhovor s autorkou si můžete přečíst zde.

Hodnocení:

4/5

Název: Sníh nebo popel
Autorka: Sara Raasch
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 296


4 komentáře u "Soňa doporučuje: Sníh nebo popel"
  1. Knihu vlastním už asi měsíc a furt né a né se k ní dokopat. Čím víc na ni čtu recenze tím dřív bych si ji měla nejspíš přečíst :D Krásně napsaná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu jsem viděla i dost kritiky. Zatím ji mám na seznamu, nicméně přednost mají jiné kousky :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem četla druhý díl a kvalita šla dolů. :( První díl za mě super, druhý hodně průměrný... Třetí rozhodne! :D

      Vymazat