Social Media

Soňa doporučuje: Slunce je také hvězda


Natasha je z Jamajky, ale do USA se se svými rodiči nelegálně přestěhovala v osmi letech. Právě teď jí hrozí vyhoštění za něco, co spáchal její otec a ona hledá jakoukoli naději na to, aby mohla ve Státech zůstat, Jamajku už vůbec nezná.

Daniel je synem první generace Korejců v USA a přesně v tom to má těžké. Rodiče ho nutí na Yale, na doktora, protože je to pro něj přece nejlepší. On se jim nedokáže vzepřít, protože to je prostě tak, jak to je, i když by se nejraději stal básníkem. Navíc má staršího bratra, který se svou korejskou částí bojuje a Daniela nemůže vystát.

Co se stane, když se tihle dva setkají v den před Natashiným stěhováním? Natasha nikdy nevěřila v lásku na první pohled, ale co když právě objevila něco, co je tomu velmi podobné?

Kapitoly se střídají z pohledu dvou výše jmenovaných postav a nejsou nijak zdlouhavé. Kniha plnye vlastně hodně snadno. Navíc se občas mezi kapitolami dočkáme i částí, které jsou z pohledu postav vedlejších. Proč otec Natashi udělal to, co udělal? Za čím ten muž v BMW tolik spěchá? Téměř každá vedlejší postava dostane svůj prostor a to je nesmírně výjimečné. Párkrát se objeví dokonce i vědecké vsuvky.

Celé to bylo takové roztomilé. Ráda bych řekla, že to nebyla kniha tolik o lásce, jako o problémech, které jsou aktuální a měli bychom je pochopit, ale ne. Opravdu to bylo hlavně o lásce. Zdálo se mi, že problémy obou postav šly hodně do ústraní, jakmile byly spolu. A že spolu byly většinu času…

Jednou takovou zajímavostí z knihy je to, že se vše odehrává během jednoho dne. Možná se chvílemi trochu ztratíte v čase, jestli je ještě pořád den nebo už jen noc, ale každopádně jde jenom o jeden den.

Všechno, úplně všechno – další dílo autorky, jehož název byl v knize několikrát použit. Bylo to vlastně trochu legrační, že si toho člověk ani nemusí všimnout, ale je to tam. Možná malá upotávka?

Kniha obsahuje hned několik důležitých myšlenek a věřím, že ani svým tématem neurazí. A to ať už máte názor na imigraci jakýkoliv. Knihu bych doporučila mladším i starším čtenářům (15 - 50 let). Dá se číst jak v létě, tak i v zimě, přece jenom v knize není úplně nejtepleji, ale tématu se to netýká.

Ukázka knihy zdarma.
Hodnocení:

4/5

Název: Slunce je také hvězda / The Sun is Also a Star
Autorka: Nicola Yoon
Překladatelka: Sára Foitová
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 328

Knihu si můžete zakoupit zde:


3 komentáře u "Soňa doporučuje: Slunce je také hvězda"
  1. Díky za doporučení, o knížce jsem už uvažovala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, není zač. :) Ukázku si můžeš přečíst tady: https://www.ereading.cz/young-adult/slunce-je-take-hvezda-178610

      Vymazat
  2. Tahle kniha je skvělá, ale mě právě vadí to, že se to všechno odehrává za jeden den. Chápu, že kdyby se to odehrávalo v delším časovém období, působilo by to úplně jinak, ale takhle mi to přijde dost naivní.

    OdpovědětVymazat