Social Media

[Recenze] J. K. Rowling: Fantastická zvířata a kde je najít (Ilustrované vydání)


Název: Fantastická zvířata a kde je najít
Autor: J. K. Rowling
Ilustrace: Olivia Lomenech Gill
Překlad: Pavel Medek, Helena Šváchová, Petr Eliáš
Počet stran: 160
Nakladatelství: Albatros [říjen 2017]

Oficiální anotace: Nádherné nové vydání kouzelnické klasiky z pera Mloka Scamandera samozřejmě představuje pestrou směsici tvorů od Akromantule přes různé druhy draků až po Yettiho, navíc s překrásnými ilustracemi Olivie Lomenech Gillové. Léta dobrodružných putování slavného magizoologa vyústila v díle nezměrného významu. Odborníci jej obdivují, kouzelníci a čarodějky zhusta využívají a od počátku tohoto století do něj zvědavě nahlížejí i mudlové.

Kdo zná Harryho Pottera ví, že kouzelnický svět je plný těch nejrůznějších a nejpodivnějších fantastických tvorů. Yetti, kluběnka, gryfffin nebo drak? Stačí si vybrat. Aby se v tom všem člověk vyznal, je nezbytné opatřit si toho správného průvodce – a právě teď vám Mlok Scamander ve spolupráci s Olivii Lomenech Gill (a J. K. Rowling) přináší překrásné ilustrované vydání s aktualizovanou předmluvou i šesti novými tvory, kteří žijí v Severní Americe!

Pokud se do knihy pustíte, je třeba počítat s tím, že je skutečně koncipována jako učebnice. Namísto dobrodružných příběhů tedy očekávejte tvora za tvorem s co možná nejvýstižnějším popisem. O některých se toho ví víc, o některých méně, někteří nejsou nebezpeční vůbec, s druhými si neporadí ani ten nezkušenější kouzelník.

Kromě zvířat od A do Z a autorovy předmluvy nechybí ani Úvod do magizoologie. V té se dozvíte něco o samotném vzniku, definujete si pojem „zvíře“ (a jestli se teď divíte, věřte mi – ona je to celkem zapeklitá záležitost), přečtete si něco o historii mudlovských znalostí fantastických zvířat, zjistíte, jak je to se skrýváním zvířat před mudly a v neposlední řadě vám autor poreferuje také o tom, proč je ta magizoologie vlastně důležitá. Pro správné pochopení a označení jednotlivých zvířat nechybí ani jejich klasifikace na základně jejich předpokládané nebezpečnosti, kterou vypracoval Odbor pro dohled nad kouzelnými tvory spadající pod Ministerstvo kouzel.

Jestli vás to bude bavit, je skutečně těžká otázka. Závisí to na spoustě faktorech. Samozřejmě, je to úplně jiné než beletrie, kterou nejspíš běžně čtete, ale občas neuškodí, když člověk zkusí zase něco nového. Je to zajímavé. Nebo alespoň pro mě to bylo velmi zajímavé a dozvěděla jsem se spoustu nových věcí, přičemž vy na tom jistojistě budete podobně. Setkáte se se spoustou nových zvířat, které jste v knihách o Harry Potterovi vůbec nepotkali, dozvíte se více o těch, které už znáte a možná vám získané informace pomohou pochopit některé části Harryho Pottera z úplně jiné perspektivy. Jen si představte, jak skvělý to bude pocit, až při svém dalším re-readingu budete v obraze, vyzbrojení svými informacemi, když dojde na nějaké to fantastické zvíře!

Z pohledu mudlů, kteří se ke knize náhodou dostanou, je třeba zmínit, že to pravděpodobně budou vnímat jako další důkaz neskutečné fantazie J. K. Rowling. A není divu – kdybych některá ze zvířat na vlastní oči neviděla, vnímala bych to úplně stejně! Naštěstí my zasvěcení již víme, že tolik fantazie snad nikdo (možná kromě Lenky Láskorádové) mít nemůže a je tedy nabíledni, že je to celé naprosto skutečné.

Každopádně obsah je stejný, jako u zeleného vydání z letošního roku. Ta zmínka o aktualizaci a doplnění v anotaci souvisí s tím úplně původním vydáním. To jen tak na okraj pro ujasnění, aby nedocházelo ke zmatkům.


Nicméně co si budeme povídat, většina z nás po téhle knize stejně touží především kvůli těm nádherným ilustracím. Oprávněně. Sice si tuhle knihu jen tak nesbalíte do kabelky (pokud ji tedy nemáte podobně vyšperkovanou jako Hermiona), ale ta radost při každém pohledu na ni vám to skvěle vykompenzuje. Je to fakt pastva pro oči a nebojím se ji nazvat jednou z nejkrásnějších knih (nejen) letošního roku. Ilustrátorka věděla, co dělá a vydavatelství, které s nápadem ilustrovaného vydání přišlo, to očividně vědělo ještě lépe. Pokud jste četli to klasické vydání Fantastických zvířat a nebavilo vás to, zkuste si doma sednout k tomuhle – jsem přesvědčená, že mnoho z vás to najednou bude bavit mnohem, mnohem více.

Nemám co vytknout a vy nemáte jediný důvod váhat, tahle kniha je prostě pecka a všichni fanoušci kouzelnického světa ji prostě musí mít.



http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji společnosti Albatros Media.
Zdroj videa: Albatros Media
4 komentáře u "[Recenze] J. K. Rowling: Fantastická zvířata a kde je najít (Ilustrované vydání)"
  1. To vypadá tak strašně moc úžasně. ♥ Jak ilustrované knížky moc nemusím, tady jsem se zamilovala a i když nové vydaní (zelené) je moc pěkné, tohle je ještě hezčí. :) :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera :) Tohle vydání se mi moc líbí, ilustrace i obálka jsou úžasné :) Takže je to jasné- musím ho mít :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem beznadějná :D Nemám ani jedno vydání Fantastických zvířat, ani mě to moc nebaví, ale chci obě a navrch ještě to nádherné slovenské :D Ještě štěstí, že je moje peněženka vyčerpaná z vánočních nákupů :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, být tebou tohle zkusím. Je fakt krásné, a když si ho prolistovávala má přítelkyně, tak sama musela uznat, že ačkoliv to klasické vydání ji také moc nenadchlo, tohle by ji snad i bavilo. :D

      Vymazat