Social Media

[Recenze] Jenny Han: Všem klukům, které jsem milovala | Všem klukům, které jsem milovala #1


Název: Všem klukům, které jsem milovala
Série: Všem klukům, které jsem milovala
Díl: 1
Autor: Jenny Han
Překlad: Romana Bičíková
Počet stran: 320
Nakladatelství: CooBoo [červenec 2015]

Oficiální anotace: Milostné dopisy mají mnoho podob. Lara nikdy žádný nedostala, ale pár už jich napsala. Nikdy nedala žádnému klukovi najevo, že ho má ráda. A když už nechtěla být zamilovaná, napsala dopis o tom, jak se cítí, pečlivě ho zapečetila a schovala do krabice pod svou postelí. Ale jednoho dne dopisy z krabice zmizí a Lara zjistí, že je někdo rozeslal…

Lara Jean má jeden takový zvyk – když už nechce být zamilovaná, napíše objektu svých citů dopis na rozloučenou. Nikdy je nepošle. Schová je do krabice od bot a problém je vyřešen. Jenže pak dopisy zmizí a Lara Jean zjistí, že je někdo rozeslal.

V zoufalosti, aby si zachovala tvář před svým odvěkým kamarádem a bývalým přítelem své sestry, se dohodne s Peterem, kterému jeden dopis také přišel, že budou předstírat, že spolu chodí. Lara Jean tak Joshovi dokáže, že už do něj už dávno zamilovaná není a Peter dá zase všem jasně najevo, že mezi ním a jeho bývalou holkou je doopravdy konec.

„Pokud je láska posedlost, moje dopisy jsou jako exorcismus. Osvobozují mě. Nebo si to aspoň říkám.“

Všem klukům, které jsem milovala jsem si chtěla přečíst už fakt neskutečně dlouho, protože odolat takové knize, když slyšíte všechnu tu chválu, je prostě nemožné. Po mém nadšení z knihy Oko za oko, ve které má také prsty Jenny Han, jsem už nemohla čekat o moc déle a konečně si knihu pořídila.

Lara Jean (jak je možné, že jí všichni doopravdy říkají Lara Jean a nezkracují si to jen na to Lara nebo tak?) je hrozně zabržděná. Fakt neskutečně. Je ve třeťáku na střední, ale myslí, chová se a vyjadřuje se tak na dvanáct maximálně. Její uvažování občas postrádalo logiku, opakovala podobné fráze a podobně.

Ani ostatní postavy nebyly žádná sláva. Margot byla hrozně přechytralá, nesympatická a kdykoliv na ni došlo, působilo to, jako kdyby byla něco víc. Kitty byla zas… já nevím, přišla mi, že z ní dělají ještě větší dítě, než jakým ve skutečnosti je, nicméně uznávám, že s devítiletými dětmi do styku moc nepřicházím. Jejich otec nedostal tolik prostoru, abych si na něj stihla vytvořit nějaký pořádný názor. Josh se mi líbil. Co všechny ty holky údajně vidí na Peterovi, jsem zdaleka nepochopila.

Autorka se snažila vystihnout mluvu dnešních teenagerů, což rozhodně není špatná věc. Nicméně občas se vycpávky ve stylu „jako že“ a „jako by“ objevily v jednom dialogu tolikrát, až z toho šla člověku hlava kolem.

Dějově je to hrozné klišé. Chvílemi jsem si připadala, jak kdyby mi bylo znovu dvanáct a ujížděla jsem na těch hloupoučkých románcích pro holky okolo těch deseti až třinácti. Nicméně autorka umí psát, a kdyby se Lara Jean tolik nepromítala do samotného textu, nejspíš bych neměla problém říct, že je ta kniha vážně čtivá. Chvílemi jsem se bavila a chvílemi ne. Rozhodně se nedá říct, že by mě ta kniha kdo ví jak pohltila, nicméně kdybych řekla, že se mi vůbec nelíbila, lhala bych.

Hrdinové knihy prostě milují jídlo a Lara Jean se občas o jídle a receptech rozpovídá víc, než kolik člověk potřebuje znát. Pro někoho to může být opravdu rušivý element, mě to pro jednou zas tak moc neotravovalo, má láska k jídlu byla asi holt silnější (:D).

Mám ještě jednu poznámku k překladu, fakt hrozně mě iritovala přezdívka „holky Songovky“, dle mého by to šlo přeložit prostě mnohem lépe. I kdyby se překladatelka nechtěla uchylovat k „Songovic děvčata“ z důvodu podobnosti s Gilmorovými děvčaty, pořád je tu třeba varianta „Songovic holky“.

Sečteno podtrženo, přiznám se, že mě Všem klukům, které jsem milovala trochu zklamala. Po vší té chvále a především po Oku za oko jsem čekala, že to bude o něco lepší, chytlavější. Tohle bylo takové kolísavé – občas lepší, občas horší (čtěte dětinštější) a ve výsledku to dává dohromady prostě průměrnou dívčí knihu. Kdyby kniha nebyla brána jako Young Adult, ale kniha pro dívky okolo těch 11 - 13 let, hodnotila bych ji asi o něco lépe, jenže pakliže opravdu spadám do cílové kategorie, přijde mi, že je tu něco špatně. Nicméně jsem rozhodnutá přečíst si i další díl (víte co, už jen díky těm obálkám, ty jsou báječné), tak třeba se do té doby Lara Jean aspoň trochu vzpamatuje. Knize uděluji dvě a půl hvězdičky.
http://nd06.jxs.cz/105/257/0c579c04c9_93869651_o2.png
2 komentáře u "[Recenze] Jenny Han: Všem klukům, které jsem milovala | Všem klukům, které jsem milovala #1"
  1. Knížku si chci přečíst už delší dobu, ale právě proto, že jsem už podle anotace měla dojem, že to nebude taková pecka, jsem si ji nekupovala. Čekám, až se objeví v knihovně, kde je z nějakého důvodu až druhý díl :D Ale přečíst si ji přečtu, jen není kam spěchat. Což si mi potvrdila i recenzí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono podle mě příběh má ten potenciál k tomu, aby to byla pořádná pecka, bohužel to pár věcí, s Larou Jeen v hlavní roli, dost tahá dolů no. :D

      Vymazat