Social Media

8 YA knih s LGBT+ tématikou, které si můžete vychutnat i v češtině


Nejspíš jste zaznamenali, že v srpnu v Praze proběhl festival, jehož stěžejní událostí byl průvod napříč Prahou - Prague Pride. Ani já na akci nechyběla, a je to právě LGBT+ komunita, která mě inspirovala k tomuto článku, ve kterém se zaměříme na Young Adult knihy, které už vyšly v češtině, a kde hraje LGBT+ hlavní roli.

Will Grayson, Will Grayson 
Recenze
O téhle knize jste již zaručeně slyšeli v souvislosti s Johnem Greenem, jenž je jejím spoluautorem. Druhým (a zdá se mi, že občas trochu opomíjeným) autorem je David Levithan. Tihle dva pánové se rozhodli napsat dva příběhy o dvou lidech s jedním jménem. Každý si vzal na starost jednoho Willa a stvořil mu vlastní příběh.

Oba Willové se potkají shodou náhod v sexshopu, kam ani jeden z nich běžně nechodí a jsou z toho celí na větvi, neboť je nikdy ani nenapadlo, že někde po světě běhá další kluk, co se jmenuje jako oni sami. Přesto kniha není o jejich přátelství, jak jsem očekávala. Oba dva si prochází útrapami středoškolského života a sami se moc nesblíží. Spojuje je akorát Drobek - nejlepší přítel jednoho z Willů.

Mimochodem, nakladatelství Yoli brzy vydá Drobkův muzikál - Drž mě pevně.

Líbali jsme se
Líbali jsme se je další dílo z pera Levithana, který se obecně dost zaměřuje na LGTB tématiku, neboť sám je gay. V Líbali jsme se předkládá příběhy několika chlapců, které spojuje jen jediná věc - jejich příslušnost k LGBT+. Každý z nich řeší otázky svého vlastního života, ať už jde o lásku, vztah, rodinu, předsudky, přátelství, osamění, nejistotu nebo cokoliv jiného. Ústředními postavami jsou Harry a Craig, kamarádi, kteří se rozhodli překonat dosavadní rekord v nejdelším polibku na světě.

Velmi zvláštní je forma - kniha je totiž vyprávěna z pohledu queer lidí z minulosti, jež popisují jednotlivé příběhy a doplňují je o vlastní myšlenky.

Je to kniha, které musíte dát čas. Dost možná bude trvat dlouho, než se vám dostane pod kůži. Dost možná vám zprvu bude připadat hrozně divná. Ale jak tomu jednou přijdete na chuť, zamilujete si to.

Probuzení Simona Spiera 
Recenze
http://68.media.tumblr.com/34dbeed6750a9928b100f2cbf8ef5773/tumblr_nry9togMtT1tnzzp3o2_500.png
Nebudu přehánět, když řeknu, že kniha o Simonu Spierovi, kterou letos vydalo nakladatelství Yoli, oblétla snad celou blogosféru. Mluvilo se o ní hodně, jakože fakt hodně a hodně lidí si ji nemohlo vynachválit.

Simon je gay, ale zatím to ještě nikomu neřekl. Nikomu kromě Bluea, kluka, kterého poznal na Tumblru. Neví o sobě vůbec nic, jen to, že chodí do stejné školy a že jsou oba teplí. Pak se ale Simon zapomene odhlásit ze školního počítače a jeho konverzace se dostanou k Martinovi, který se rozhodne jimi Simona vydírat. Martinovi se totiž moc líbí Abby a Abby je jedna ze Simonových nejlepších kamarádek. A i když se mu to nelíbí, možnost, že by se emaily rozšířily po celé škole, prostě nepřipadá v úvahu...

Je to milé, je to vtipné a není divu, že si tuhle knihu kdekdo zamiluje. Navíc se připravuje film, tak se honem pusťe do čtení, než se z toho stane ještě větší boom.

Odpusť mi. Megan
Recenze
Odpusť mi. Megan je jediná kniha s lesbickou protagonistkou, kterou jsem zatím četla. Přijde mi, že ono se o lesbách obecně píše podstatně méně než o gayích. Nejspíš to dává smysl - ženských čtenářek (a v rámci YA i autorek) je víc a většinu gayové přitahují o něco více než lesby.

Každopádně je tu Opusť mi. Megan. Nebudu vám tvrdit, že tu homosexualita hraje prim, protože okolo toho se ta kniha netočí. Nicméně myslím si, že alespoň jedna kniha o dívkách by tu být měla.

Megan nemluví. Nemůže. O svůj hlas přišla v den, kdy zemřela její nejlepší kamarádka a Megan slíbila, že nikdy nikomu nepoví pravdu o tom, co se v ten den stalo. Ve škole ji nemají rádi, ale alespoň má Alexe, svého jediného kamaráda.

A pak k nim do školy těsně před závěrečnými zkouškami nastoupí temperamentní a upovídaná Jasmine, která se rozhodne, že se s Megan spřátelí. Jasmine Megan změní život, ale ani jedno z děvčat to nebude mít lehké...

Řekni vlkům, že jsem doma
Hned na úvod vám povím, že tahle kniha se mi vůbec, ale vůbec nelíbila. Hlavní hrdinka byla neskutečně pitomá, kniha zase ještě neskutečněji nudná a ani dojemné to ve výsledku nebylo. Nicméně mnoho lidí si ji neskutečně chválí a naprosto ji zbožňuje, a tak jsem rozhodla, že ji na ten seznam přidám také.

Příběh vypráví o čtrnáctileté June, která je tak trochu zvláštní, nemá moc kamarádů, vlastně téměř nevychází ani s vlastní sestrou. Na celém světě je jediný člověk, který jí rozumí, a kterého nade vše miluje - její strýc Finn. Jenže Finn zničehonic onemocní nemocí, jejíž jméno její matka odmítá vyslovit nahlas, a když zemře, pro June to je, jako kdyby se jí zhroutil celý svět.

Když ji na pohřbu osloví muž, kterého June v životě neviděla, ale její matka očividně ano, okamžitě mu zakáže se k June přibližovat. Jenže ti dva si k sobě nakonec přeci jen najednou cestu a June se začíná o svém strýci dozvídat věci, které netušila. Je to příběh o lásce, přátelství i žárlivosti. Je to příběh zasazený do doby, kdy byla homosexualita naprosté tabu a AIDS bylo pro lidi strašákem, o kterém nic netuší.

Dám ti slunce 
I'll give you the sun by EnotRobin
Dvojčata Noah a June si byla vždycky neskutečně blízká. Jenže jak začali dospívat, postupně se od sebe vzdalovali. June najednou začala být cool a Noaha měli všichni za podivína, který ze všeho nejraději maluje. A pak jejich máma zemřela a všechno se převrátilo vzhůru nohama. Jude si ostříhala vlasy a nasadila uniformu neviditelnosti. Noah naopak přestal malovat a začlenil se mezi své vrstevníky.

Kniha je vyprávěna ze dvou perspektiv - zatímco Noahova linie je zasazená do doby před smrtí jejich matky, June před nás překládá přítomnost.

Tohle je jedna z knih, která mě původně vůbec nelákala, ale pak mě to popadlo, napsala jsem si o ni a teď to považuji za jedno z mých nejlepších knižních rozhodnutí. Ta kniha je skvělá. Je pravda, že propletenost různých událostí a náhod působí až téměř nereálně, nicméně si troufám říct, že tohle je jeden z těch příběhů, kterým to ještě milerádi odpustíte.

Letní dny a noci
Povídková sbírka, kterou sestavila Stephanie Perkins, mimo jiné obsahuje hned tři povídky s LGBT tématikou.

Ta první, Konec lásky, se i přes letní tématiku zčásti odehrává ve škole. Flora se totiž rozhodla, že si během prázdnin zopakuje hodiny geometrie. Sice ji už má dávno za sebou, ale je to pro ni skvělá záminka, aby mohla každý den vypadnout z domu. Co nečeká je, že s ní na geometrii bude docházet parta kamarádů jejího bývalého a především Mimi, dívka, která Floru naprosto učarovala.

Povídka Suvenýry je zase celá od začátku do konce o rozchodu. Krátce poté, co začal Matty s Keithem chodit, Matt přišel s nápadem, že by bylo nadmíru dospělé předem si určit den rozchodu. Už od začátku si totiž byli vědomi toho, že jejich vztah s létem skončí, neboť Matty se vydá na univerzitu na opačný kout země. Teď do Mattyho odjezdu zbývá jen pár dní a pro Keitha je myšlenka blížícího se rozchodu těžší a těžší...

No a nakonec Milostný labyrint, který je pro mě jedním z nejlepších příběhů celé sbírky. Lena přes léto pracuje v hotelu a nemá moc ráda změny - a právě jednu takovou jí osud přichystá. Nastoupí sem totiž Arlo, který se Leně vůbec nelíbí. Když si ale všimnou strastí několika pravidelných návštěvníku hotelu, Arlo se jim rozhodne pomoct a zatáhne do toho Lenu i Zeka, dalšího ze zaměstnanců a jejich společného přítele.

Isabella, dcera majitele hotelu, je už dlouho zakoukaná do Franclina, který má věčně hlavu v oblacích. Ten její city opětuje, ale dost silně pochybuje o tom, že by u Isabelly mohl mít šanci, navíc by ji jeho matka v životě neschválila, protože podle ní není dost chytrá. Vito je zase celý hotový z Brice, vedoucího personálu, jenže jeho matka o jeho orientaci netuší a neustále ho nabádá k tomu, aby se dal dohromady s bohatou Isabellou. Arlo, Lena a Zek společně vymyslí plán, jak zamilovaným konečně dopřát to, po čem jejich srdce touží.

Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru 
http://68.media.tumblr.com/a916697442d68c32fae888c3beafc8b7/tumblr_npapbvbZuP1u8ealno1_500.pngJak už bývá zvykem, to nejlepší jsem si nechala na konec. Kniha o Aristetolovi a Dantem totiž patří mezi ty nejlepší knihy, které jsem za život přečetla. Nepamatuji si moc případů, kdy bych byla tak zoufalá z blížícího se konce, kdy bych tak moc chtěla, aby ta kniha pokračovala donekonečna. Jestli jste ji ještě nečetli, udělejte to, věřte mi.

Aristoteles a Dante se potkají na koupališti. Ari neumí plavat a tak se Dante nabídne, že ho to naučí, netušíc, že tím odstartuje přátelství, které jim navždycky změní život.

Ari je naštvaný teenager, který neví, kým je a jehož svazují pravidla, která si nevymyslel a dokud nepotkal Danta, neměl prakticky žádné kamarády. Dante je naopak veselý, upovídaný všeználek v nekončící válce s botami.

Je to příběh o dospívání, hledání sebe sama, o přátelství i o lásce. Je to kniha plná nádherných myšlenek. Je to kniha, kterou nejde nemilovat.

Četli jste některou ze zmíněných knih anebo Vám tu nějaká chybí? Podělte se se mnou o své názory a poznatky v komentářích!
 
11 komentářů u "8 YA knih s LGBT+ tématikou, které si můžete vychutnat i v češtině"
  1. O pár knihách jsem ani nevěděla. Díky za tipy! Budu se muset po těch titulech poohlédnout, aby mi nechyběly v knihovničce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to ráda slyším, že jsem někomu rozšířila obzory! Snad se budou líbit. :)

      Vymazat
  2. Jé, výborná inspirace, také občas po takových knížkách pokukuji, tak alespoň mám další knihy do mého seznamu :) Kterou bys doporučila? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v prvé řadě rozhodně Aristotela a Danteho, jak říkám, je to jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla a doopravdy za to stojí. Kromě toho za to určitě stojí i Dám ti slunce a Simon Spier, který je takový lehčí, vtipnější a oddechovější. Mně osobně se dost líbilo i Líbali jsme se, ale je pravda, že je to dost odlišné od ostatních knih a člověku to prostě musí sednout.

      Vymazat
  3. Dám ti slunce bych chtěla přečíst co nejdřív. Jinak jsem už přelouskala Líbali jsme se, Probuzení Simona Spiera a Aristotela a Danta :)

    OdpovědětVymazat
  4. Většina ze zmíněných knížek už na mě čeká na poličce :D Ale byla by myslím škoda nezmínit v souvislosti s LGBT+ ještě i knížky jako Nedej se, sérii Half Bad, a taky Riordanovky - především tedy nově vycházející série Apolónův pád a Magnuse Chase, v Bozích Olympu na to narazíme jen okrajově :)
    A hlavně musím ocenit nakladatelství, že začaly knížky s touhle tématikou vydávat ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, na Nedej se jsem úplně zapomněla! Snad mě trochu omlouvá, že jsem to nečetla, takže to nemám tak vryté do paměti, ale je pravda, že zrovna o tomhle jsem v souvislosti s LGBT slyšela. Pokud jde o Half Bad, četla jsem jen první díl a tam se tyhle motivy nijak neprojevily, pokud si dobře vzpomínám, takže mi informace, že dále je to jinak, nějak utekla. Přiznám se, že od Riordana mám za sbeou zatím jen Percyho Jacksona a dál jsem se, naneštěstí, ještě nedostala. No alespoň mám teď o důvod víc, to konečně napravit! :D

      Vymazat
  5. Will Grayson, Will Grayson je dobrá kniha, ale nenadchla mě tak, jak jsem čekala. A Greenovi části byly jednoduše nudné :( Ale na Drobkův muzikál jsem zvědavá :)

    Probuzení Simona Spiera se mi líbilo mnohem víc! Nevěděla jsem, že má být film, ale až bude určitě juknu :)

    Odpusť mi. Megan se mi moc nelíbila. Přišla mi... já nevím, jak to říct. Asi zamotaná bez jasného cíle.

    Dám ti slunce je úžasná kniha, moc jsem si ji oblíbila :) Doufám, že budou další takové :)

    Zbytek knih jsem nečetla, ale všechny mám v plánu. Ale těžko říct, kdy se k nim dostanu :( Ale Aristotela mám doma, tak snad si ho přečtu brzy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem od Willa čekala něco víc. Nebylo to špatné, ale nebylo to ani úplně ono.

      Mě na Megan mrzelo především to, že autorka neprokreslila psychiku postav tak hluboce, jak mohla, ale jinak mi to přišlo docela dobré.

      Na Aristotela a Danteho by ses měla vrhnout okamžitě. Nebo alespoň hned v blízké době. Věř mi, tuhle knihu nejde nemilovat.

      Vymazat
  6. Tenhle týden jsem si koupila Megan, tak uvidím, jdu ji rozečíst. :) A Simona mám ve čtečce, tak se taky těším.
    A asi si kvůli tobě teď pořídím Aristotela a Danta. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořiď! Fakt, Aristoteles a Dante jsou báječní! A Simon s Megan se ti snad budou líbit také. :)

      Vymazat