Social Media

[Recenze] John Green: Papírová města

23149749Název: Papírová města
Originální název: Paper Towns
Autor: John Green
Počet stran: 288
Nakladatelství: Knižní Klub [říjen 2014]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Po úspěchu románů Hvězdy nám nepřály a Hledání Aljašky vychází nyní v českém překladu další dílo veleúspěšného autora Johna Greena, který si i u nás bleskurychle získal početný fanklub. Hrdinou je Quentin Jacobsen, normální, tak trochu bojácný kluk, který má od dětství rád nespoutanou Margo. Ta mu pak jednoho dne nečekaně zaklepe na okno a vtáhne ho do podivuhodného dobrodružství. Když dívka další dny ve škole chybí, Quentin začne pátrat a brzy si uvědomí, že pro něj zanechala určité stopy. Znal vlastně Margo? A co jsou papírová města, s nimiž se nyní stále setkává? Oblíbený autor přináší brilantní příběh nabitý upřímnými emocemi, který nenechá čtenáře chladným.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Když se mi kniha dostala do rukou, vůbec jsem netušila, o čem to vlastně má být, protože jsem se zkrátka nikdy nenamáhala přečíst si anotaci a knihu kupovala s velkým očekáváním už jen kvůli člověku, který ji napsal.

Autor popisuje příběh z pohledu Quentina, kterému posledních pár týdnů školy převrátí na ruby jeho sousedka Margo Rothová Spiegelmanová. Margo Rothová Spiegelmanová totiž zmizí den poté, co Quentina opět zatáhla do svého života. A Quentin cítí potřebu ji najít, vydává se tedy po jejích stopách s neskonalou touhou ji najít.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_ma524cb9rI1r228tpo1_500.jpgNeskutečně obdivuji autorovu schopnost vymýšlet. Jeho příběhy jsou naprosto jedinečné, i když se třeba jejich základ může zdát trochu klišé. Každý jeho příběh je úplně jiný a nesetkáte se v nich s ničím moc ohraným. Papírová města jsou toho důkazem. Máme tu sice uťápnutého a trochu nudného kluka, který střední školou zkrátka nějak proplouvá a je už několik let zamilovaný do své sousedky Margo. Margo je zase takovou královnou školy a každý ji zná. A pak se najednou Margo zjeví u Quentinova okna a prožije s ním dobrodružství, na které Q. jen tak nezapomene. Navíc Q. začne věřit, že třeba by u své lásky konečně mohl dostat šanci. O takových podobných příbězích jste už asi všichni slyšeli, že? Jenže u Johna Greena je to úplně jiné a neokoukané a vůbec se to nedrží již zajetých kolejí a standardů.

Pro toho, kdo již něco od tohoto autora četl, pravděpodobně není překvapením, že postavy, které v příběhu vystupují, jsou naprosto barvité, neskutečné a naprosto úžasné. Ale rozhodně ne bez chyb. Mají své klady, zápory, zájmy, mají své sny a přání, své myšlenky a názory a jsou zkrátka úžasní a především, to nejdůležitější, jsou to lidé.

Snad ani není potřeba zmiňovat, že celé se to čte zkrátka úžasně, protože je to i úžasně napsáno. Nechybí tomu vtip, ani čtivost a samozřejmě ani nějaké hlubší myšlenky. Stránky vám ubíhají jedna za druhou, ale občas také zpomalí a vy nechápete, jak se toho mohlo do pár stran vejít tolik.

 „Já nemůžu být ty. Ty nemůžeš být já. Člověk si může toho druhého představovat docela dobře – ale nikdy ne dokonale.“

Ale kouzlo Papírových měst nespočívá v příběhu, v postavách a ani v tom, jak je to napsané. Celé je to někde jinde. V těch myšlenkách, v těch drobných pravdách a faktech, které jsou před vás po kouskách předkládány. To všechno, co vám kniha dá, to všechno na čím se musíte zamyslet. Pokud totiž očekáváte, že vás tahle kniha dostane svým příběhem, jste na omylu. Příběh je sice po všech stranách originální, příjemný a čtivý, avšak sám o sobě vás nedostane. Dostane vás tím, co je ukryto mezi řádky a pokud to neuvidíte, není divu, že z knihy nejspíše zas tak unešení nebudete.

Každopádně Papírová města mě jen utvrzují v tom, že John Green je spisovatel s velkým S a že jeho díla jsou něčím neskutečně úžasným a výjimečným, co vám dá něco víc, než jen příběh.
 
12 komentářů u "[Recenze] John Green: Papírová města"
  1. Papírová města si hrozně moc chci přečíst :) Už se na ní těším :)

    OdpovědětVymazat
  2. tesim se na tuto knihu , ohlasy jsou stale lepsi a lepsi :) ale cekam na paperback od Yoli aby mi to ladilo k dalsim kniham od Yoli :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já už si to chci přečíst! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Neviem sa dočkať kedy si ju prečítam :D .. už nech ju mám doma

    OdpovědětVymazat
  5. Na tuto knihu se moc těším! Krásn recenze :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já nad nimi přemýšlím už jenom kvůli tomu, že to napsal John Greene :)

    OdpovědětVymazat
  7. Mluvíš mi z duše :) moc hezká recenze.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásná recenze, mě to teprve čeká, tak jsem zvědavá, co na to řeknu.. Ale taky doufám, že to bude plný počet bodů :)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc super recenze! Tato kniha také patří do mého wishlistu :-) a moc doufám, že se mi bude také líbit

    OdpovědětVymazat
  10. Super recenze, možná se k tomuto dílu také v budoucnu dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak, všem děkuju za chválu, jsem ráda, že se recenze líbila ^^ A doufám, že až se k Papírovým městům dostanete, také se Vám budou líbit :3

    OdpovědětVymazat
  12. Na knihu sa už veľmi teším. Johna Greena mám veľmi rada, tak dúfam, že aj táto kniha bude taká dobrá ako predchádzajúce :) Ale podľa tvojej recenzie vyzerá naozaj dobre :)

    OdpovědětVymazat