Social Media

[Recenze] Jamie McGuire: Červený vrch

21941723Název: Červený vrch
Originální název: Red Hill
Autor: Jamie McGuire
Počet stran: 328
Nakladatelství: Fortuna Libri [červen 2014]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Scarlet je rozvedená, pětatřicetiletá matka dvou dcer a pracuje jako rentgenová laborantka. Je pátek odpoledne a má službu v nemocnici, dcery poslala na víkend za otcem. Na příjem přivážejí umírající, ošklivě pokousanou a vyhublou dívku, a její rentgenový snímek prozrazuje to, o čem se v lékařských kruzích s hrůzou již pár dnů hovoří. Z Evropy se šíří záhadný virus a svět je zachvácen pandemií, která postupuje neuvěřitelně rychle. Projevuje se nesnesitelnou bolestí břicha a bleskovým úbytkem váhy, a pak už je jen smrt. Mrtví však nenacházejí klid, ale mění se v šouravé zombie, a hledají, čím by ukojili svůj neutišitelný hlad. Vábí je lidské maso a lačně se na ně vrhají. Jedinou obranou živých je rychlost a zásah do mozku zombie.

Scarlet se upne k tomu, aby zachránila své dcery za každou cenu. Musí je odvézt na jediné bezpečné místo k přežití, které zná. Na ranč Červený vrch.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Červený vrch je knihou o zombie apokalypse, která vedle samotného boje o přežití jedince, vypráví také o potřebě zachránit své blízké, ať to znamená cokoliv a že i v tom zlém, lze najít něco dobré a že konec může být i novým začátkem.

Ač se anotace zmiňuje pouze o Scarlet, kniha je vyprávěna z pohledu hned tří hlavních hrdinů. Máme tu ženu, která za každou cenu chce najít a zachránit své dvě dcery, muže, který udělá vše jen proto, aby zachránil svou dceru a pak partu vysokoškoláků, kteří se zkrátka snaží dostat do bezpečí k otci dvou z nich. A jak už vše napovídá – osudy hlavních hrdinů se časem více či méně protnou a ovlivní.

Každá z postav je jiná, ale jedno mají společné – touhu přežít a ochránit své nejbližší, ať už jde o dítě, sestru nebo přítelkyni.

#TWDAutorka je všechny ztvárnila skutečně věrohodně i se všemi jejich klady a zápory, s věcmi, které je posilňují i zraňují. Všichni mají své problémy a zombie apokalypsa doléhá na každého z nich, ale zároveň je nepřipravuje o to, že jsou stále ještě lidmi. Lidmi, kteří mají city, emoce a touhy a tak je trápí i jiné věci než právě virus, který vyhubil většinu lidstva. A právě to je důvodem, proč žádného z hrdinů nemůžete nenávidět.

Kniha je napsána skutečně dobře a čte se jedním dechem. Rozhodně nepostrádá na čtivosti a to jak dějem, tak prostě tím, jak je to napsané. Akorát mi občas přišlo, že v některých chvílích by se některé popisy mohly o píď zkrátit. Autorka se nebála zabrousit ani do krvavých detailů, avšak neočekávejte od toho žádný krvák. Vše je to zpracované zcela nenuceně a jednoduše a naprosto to sedí a není to nijak přehnané. Ono také méně, je někdy více, že.

Jediné co musím vytknout je fakt, že příležitostně mi děj přišel poněkud zmatečný. Především na prvních pár stránkách, kde jsem se neskutečně ztrácela a představa, že by podobný byl i zbytek knihy, mě děsila. Díky bohu tomu tak nebylo.

Co se pak samotného virusu týče, i ten si autorka skvěle promyslela. Víme tak, odkud pochází a že to vše nevypuklo z minuty na minutu. Vlastně myslím, že autorka tím také trochu poukázala na něco, co se jednou může stát realitou. Protože se všemi těmi vymoženostmi, je dost možná jen otázkou času, kdy nějaký šílenec přijde na to, jak proměnit lidi v chodící mrtvoly.

Červený vrch byl pro mě skutečně nadprůměrným čtením a to se odráží i na mém hodnocení. Kniha avšak není bezchybná, stejně jako žádná jiná. Myslím, že čtyři a půl hvězdičky jsou tak správnou volbou.
http://nd06.jxs.cz/105/257/0c579c04c9_93869651_o2.png
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství FortunaLibri.
6 komentářů u "[Recenze] Jamie McGuire: Červený vrch"
  1. Tuhle knihu si chci už dýl přečíst, ale furt jsem se k ní nedostala - spíš, musím si šetřit nebo skočit do knihovny, ale zas bych ráda Červený vrch měla ve své knihovničce :D - dilema.. Ale rozhodně mě tahle kniha zaujala..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si ji nejprve puč z knihovny a až budeš mít peníze, tak ji kup a máš to! :) :D Kažopádně, určitě si ji přečti :)

      Vymazat
  2. Já si chci tuhle knížku už dlouho přečíst, protože ji hodně lidí vychvaluje a určitě je skvělé napsaná, což dokazuje i tvá skvělá recenze. Jen mě trochu štvou tu zombií. Já nemám moc ráda zombií, ale u téhle knihy to snad i překousnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, mě zombíci přijdou super! :D No, každému se líbí něco, že :) Ale rozhodně to zkus - buď to překousneš a kniha se ti bude líbit anebo pro příště alespoň budeš vědět, že zombie zkrátka nedáváš, no ne? :)

      Vymazat
  3. Červený vrch si chci už dlouho přečíst, protože mám ráda zombíky :) Tvoje recenze mě teď povzbudila k tomu se konečně pustit do čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zombíci jsou zkrátka bezva! :3 Knihu si určitě přečti, věřím, že se ti bude líbit :)

      Vymazat