Social Media

[Recenze] Kass Morgan: Prvních 100 | Prvních 100 #1

Název: Prvních 100
Originální název: The 100
Série: Prvních 100
Díl: 1
Autor: Kass Morgan
Počet stran: 280
Nakladatelství: CooBoo [duben 2014]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s1600/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Země přestala být obyvatelná a lidé se evakuovali do vesmírné lodi. Jenže teď, po tři sta letech má být na Zemi vysláno 100 mladých vězňů, kteří jsou vlastně ještě dětmi, aby se zjistilo, zda již Země není obyvatelná. Pokud se ukáže, že Země je obyvatelná a oni přežijí, nejenže získají milost, ale také se stanou zachránci celého lidstva.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s1600/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Už po prvních stránkách jsem si tuhle knihu zamilovala a to pouze pro styl, kterým je psána. Jen jsem doufala, aby to pak nebylo zkažené dějem. Jako jedna z mála YA knih, je Prvních 100 psána ze třetí osoby. Někdo si může myslet, že tím pádem to musí být hrozně neosobní a nepopírám, že u spousty knih to tak je. Ovšem tady ne a právě v tom spočívá to kouzlo. Autorka to dokázala napsat neskutečně osobně a to, že to není psáno z pohledu první osoby, jste téměř vůbec nevnímali. Nejde ale jen o to, že to dokázala napsat tak osobně, její kniha se čte skutečně příjemně a svižně. Nezdržují vás žádné zdlouhavé popisy ani nic podobného a od čtení vás toho moc nerozptyluje.

http://31.media.tumblr.com/bf05e145c1e2698dc6eab5f4174b241b/tumblr_n9r1dsmBl41tws6d2o1_1280.gifŽe bývá příběh vyprávěn z pohledu dvou postav, není nic neobvyklého, ovšem tady se nám autorka nebála rozšířit ty dva lidi na pět. Čtyři z těch, co byli posláni na Zemi a jednoho, který zůstal v Kolonii. Jste tak informováni, jak o ději na zemi, tak o ději na palubách vesmírné lodi.

Co se děje týče, nemám pocit, že by se tam toho nějak moc dělo, ale vůbec to vůbec nevadilo. Protože to, co v knihách většinou tvoří právě všemožné události, tady tvoří postavy. Postavy, které jsou skvělým příkladem toho, že lidé mají své světlé i tmavé stránky, že každý má své důvody, ke svým prohřeškům, ukazují vám, čeho jsou lidé schopni pro někoho, koho milují. Postupně více či méně poznáváte jejich minulost. Máme tu holku, kterou zavřeli za zločin svých rodičů a holku, která by pro svého milovaného, udělala snad všechno, kluka, který zradil, spáchal příšerný zločin, jen kvůli tomu, aby chránil dívku jeho srdce a bratra, který riskoval vše, jen aby mohl letět na Zemi se svou sestrou. Všechny postavy mají své ojedinělé charaktery, které jejich minulost poznamenala. Jsou každý úplně jiný a každý z nich vnímá všechno okolo úplně jinak.

http://www.agentsofguard.com/wp-content/uploads/2014/04/the-100-mutant-deer1.pngA ještě se musím vrátit k tomu ději, není to tak, že by se vůbec nic nedělo, dělo, ale prozatím tam povětšinou nebyly tak obrovské zvraty a události a mnohem zajímavějším a více naplňujícím pro mě byly samotné postavy.

I Kolonii a způsob života na lodi měla autorka dobře promyšlený a rozhodně ho neodflákla, ač by loď mohla být více popsána. Stejně, jako všude jinde, i zde se dělí obyvatelstvo na vrstvy. V tomhle případě především dle toho zda žili na palubě Fénixu, Waldenu nebo Arkádie. My sami můžeme více poznat především bohatý Fénix a chudý Walden a pozorovat rozdíly v tom, jak si obyvatelé žijí. O Arkádii jsme se toho bohužel moc nedozvěděli, protože odtamtud ani jeden z hlavních hrdinů nepocházel, ani tam neměl nikoho blízkého. Ovšem předpokládám, že spolu s Waldenem jsou okrajovými palubami, tudíž život na nich bude dost podobný. Každopádně doufám, že v dalším díle se i o Arkádii dozvíme něco více.

Prvních 100 si už po prvním díle troufám hodnotit, jako jednu z nejlepších dystopií co se mi dostala do rukou, tak jen doufám, že pokračování mě nezklame. Skvěle podané, ale především ojedinělé téma a naprosto dokonalé postavy z toho dělají jednoduše skvost v tomhle žánru. Knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami, abych potom nemusela pěti hvězdičkovou stupnici rozšiřovat o další hvězdy :D
7 komentářů u "[Recenze] Kass Morgan: Prvních 100 | Prvních 100 #1"
  1. Autorka podle mě nedokáže příběh prodat.
    Příjemné, průměrné čtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knizka vypada vazne skvele :))

    OdpovědětVymazat
  3. Prvních 100 je hodně chválená knížka a já ji zase nemám přečtenou. Recenze je napsaná hezky, tu knížku si chci časem opravdu pořídit, protože je podle všech fakt povedená. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze! ^^ Téhle knize jsem odolala, když mi jí nabízeli k recenzi, ale teď toho asi lituju... :D

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezká recenze :) O knize jsem slyšel tolik! Rozhodně si ji musím přečíst!

    OdpovědětVymazat
  6. na tuto knihu už jsem se taky dívala, zněla zajímavě :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Sleduji seriál, který se mi velmi líbí. Tvá skvělá recenze mě těší o to více, že knihu mám také doma :_)

    OdpovědětVymazat