Social Media

[Recenze] Kass Morgan, Danielle Paige: Vrány | Vrány #1


Název: Vrány
Série: Vrány
Díl: 1
Autor: Kass Morgan, Danielle Paige
Překlad: Petra Badalec
Počet stran: 392
Nakladatelství: CooBoo [srpen 2021]

Oficiální anotace: Vivi odchází na vysokou a chce začít nanovo. Právě proto hodlá vstoupit do sesterstva Kappa Rho Nu, nejproslulejšího dívčího spolku školy. Za závojem prestiže se však skrývá překvapivá skutečnost: všechny členky jsou čarodějnice. Scarlett je dokonalou kandidátkou na jejich předsedkyni, jenže má tajemství... o tvaru a velikosti lidské kostry. Obě dívky při zasvěcení skončí v jedné dvojici – a ocitnou se ve světě temnějším, než si kdy dovedly představit.
 

Vysoká pro Vivi znamená nový začátek a hlavně jistotu. Místo a lidi, které nebude muset za pár měsíců opustit jen kvůli zlé předtuše svojí matky. Vstup do prestižního univerzitního spolku Kappa Rho Nu pro ni představuje všechno, po čem kdy toužila. Nemá přitom ponětí, jak moc jí tenhle spolek změní život – všechny jeho členky jsou totiž čarodějnice.

Scarlett oproti tomu Kappu už dobře zná a právě teď přichází její velká šance ukázat, co v ní je a zajistit si vytoužené místo předsedkyně. Skrývá ale tajemství, které by ji mohlo připravit o všechno.

Vrány se na první pohled tváří jako příběh o magii a čarodějnicích a ačkoliv tím jsou bezesporu také, je toho mnohem víc, co stojí za zmínku. Hlavní hrdinky jsou totiž sice čarodějnice, ale především jsou sestry a právě témata jako sesterství, pospolitost a přátelství hrají v příběhu nezastupitelnou roli.

Čarodějnice jsou zasazené do reálného prostředí, které sami moc dobře známe. Není to žádná nová revoluční myšlenka, ale je v tomto případě opravdu dobře podaná. Magie je totiž do našeho světa zasazena velmi realisticky, protože pracuje s motivy, které si s ní pojíme i dnes – byliny, křišťály a kameny, tarotové karty a vnitřní síla, která se skrývá v duši každé ženy. Díky způsobu a vážnosti s jakou ji autorky popisují, působí jako něco, v co by člověk mohl skutečně uvěřit, pokud je těmto věcem nakloněn a četl by je snad jinde než v beletrii, a to je něco, co se mi na knize opravdu neskutečně líbí.

V knize se střídají kapitoly z pohledu Vivi a Scarlett, což knize velmi sedí. Zatímco díky Vivi sledujeme jednotlivé indicie a postupně si procházíme konfrontací s magií z pohledu člověka, který v ní nikdy nevěřil, Scarlett nám přináší pohled do zákulisí, pomáhá nám pochopit základní principy magie i poměry, jaké v Kappě a kouzelnickém světě obecně panují.

Ačkoliv hlavní hrdinky a jejich vztah jsou v určitých ohledech lehce klišé, autorkám se to podařilo poměrně dobře vybalancovat. Přístupy obou jsou velmi odlišné stejně jako jejich osobnosti, ale jsou dobře propracované. Autorky se hodně soustředily nejen na jejich přítomnost, ale také na jejich minulost, což se zejména v případě Vivi moc povedlo. Není to dokonalé, určitě se dalo jít ještě o kousek hloub, ale vzhledem k příběhu a všem jeho tématům to bylo plně dostačující.

Samotný příběh je neskutečně čtivý a dokáže čtenáře napínat mnoha různými způsoby. Autorkám se po celou dobu velmi daří navozovat tu správnou atmosféru, která dodává příběhu trochu temnoty, což příběh krásně podtrhuje. Děj se navíc pozvolna vyostřuje a napětí graduje, zejména v závěrečné třetině knihy je pak těžké ji odložit.

Obecně jsou Vrány velmi dobře zpracovaný příběh, který vyčnívá zejména unikátním zasazením magie. Podobný typ čarodějnických příběhů jsem už dlouho nečetla a málem bych zapomněla, jak skvělé téma čarodějnic může být – zejména, když se ho povede takhle dobře napsat. Pokud máte v Young Adult rádi magický realismus či právě čarodějnice, rozhodně si Vrány nenechte ujít.
 

http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji společnosti Albatros Media.
Napiš první komentář
Okomentovat