Social Media

[Recenze] Luke Pearson: Hilda | Hilda #1


Název: Hilda
Série: Hilda
Díl: 1
Autor: Luke Pearson
Překlad: Martina Knápková
Počet stran: 80
Nakladatelství: Paseka [březen 2016]

Oficiální anotace: Modrovlasá holčička Hilda žije se svou maminkou na samotě v domku na úpatí magické krajiny. Protože je chytrá a zvídavá, dokáže vidět to, co ostatní nevidí nebo vidět nechtějí – trolly, obry, trpaslíky… Vítejte ve světě severské mytologie, drobných dětských strachů i velkých vítězství, světě, který nás láká, abychom se v něm zas a znovu zabydlovali a vraceli se do dob, kdy se největší dobrodružství mohlo odehrát během stanování v dešti. Přestože je přirovnávána k Muminkům nebo filmům Hajao Mijazakiho, je Hilda dokonale svá. Původně vznikla pro mladší publikum, ale nakonec si podmanila čtenáře bez rozdílu věku. Hilda je komiks, v jehož půvabných barvách a výjevech se s rozkoší ztratíte a který se právem stal klasikou 21. století.

Komiksy o modrovlasé Hildě dobývají svět a není se čemu divit. Tenhle komiks se u nás těší popularitě už nějakou tu chvíli a milují ho jak děti, tak dospělí – teda abych pravdu řekla, já slyším hlavně ohlasy od těch dospělých.

Paseka se rozhodla vydávat knihy po dvou příbězích, což je rozhodnutí, které jim plně schvaluji. Takhle ta kniha čtenáři dovolí s ní strávit alespoň těch třicet čtyřicet minut, které si náležitě vychutná. Dát nám přečíst jen jeden příběh by bylo dle mého názoru pěkně kruté, protože s Hildou je to jako s čokoládou - jedna kostička nikdy nestačí.

Hilda je neuvěřitelně sympatická, svérázná a po všech stránkách roztomilá slečna, která se nezalekne žádného dobrodružství a aktivně se vrhá do řešení problémů. Spolu se svou maminkou žije v údolí v horách, které obývají nejrůznější bytosti od těch roztomilých a přátelských až po ty, ze kterých jde hrůza. Po boku jí během jejích dobrodružství stojí nebojácný Větvík, taková malá a nesmírně okouzlující liška s parohy.

V prvním příběhu se Hilda setká s děsivým trollem, v tom druhém, který mně osobně přišel ještě o něco lepší, zase řeší neviditelné pidilidi, kteří po ní chtějí, aby se i se svou mamkou odstěhovala z údolí pryč. Oba příběhy mají spád a nudit se rozhodně nebudete.

Oba příběhy jsou neuvěřitelně miloučké a roztomilé a jestli se do Hildy nezamilujete hned na prvních pěti stranách, tak je s vámi nejspíš něco hodně špatně. Co si budeme povídat – mě tahle kniha dostala už jen svou předsádkou a úvodní ilustrací prvního příběhu. A to jsem ještě nevěděla, co mě čeká dál. Občas to bylo tak roztomilé, že se mi z toho chtělo brečet. Vážně, nekecám, tak moc mě to rozněžnilo. Zároveň je to ale také vtipné a zaručeně se u toho budete usmívat.

Upřímně nečekala jsem, že mě konec tak dostane, ale dostal. Pardon, ale co je tohle? Potřebuji vědět, jak to bude dál! Potřebuji další díly a to rychle.

Pearsonova kresba je skvělá. Je vidět, že ho Hilda nejspíš musí vážně bavit. Pohrává si s barvami a různorodými stvořeními. Jeho nápady jsou fascinující a svět, který vymyslel je vážně něco, co stojí za pozornost.

Tahle útlá komiksová kniha je prostě skvělá a úžasná a prostě si ji musíte přečíst. Jsem si dost jistá, že za pár let si plně obhájí pozici po boku legendárního Snoopyho nebo Kačeřích příběhů. Pokud máte pocit, že jste na tenhle kousek moc staří, okamžitě na to zapomeňte. V tomhle případě nic jako „být moc starý“ neexistuje. Vytvořit svět, který si zamilují malí i velcí není úplně snadné, Pearsonovi se to ale povedlo na jedničku.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví MegaKnihy, knihu u nich můžete zakoupit zde.
2 komentáře u "[Recenze] Luke Pearson: Hilda | Hilda #1"
  1. Jeee, Hildu znám z Netflixu, je o ní seriál. Bohužel já nedokoukala ani první díl, ale jak to vidím a chápu z tvého článku, tak dělám chybu:D! Asi si to ještě pustím a budu trpělivější. Mně se to zdálo hrozně dětský, ale třeba mě to teda překvapí.

    Díky za tip:)!

    Verča ze Ztracena v Praze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To děláš! :D Tedy seriál jsem neviděla, protože příběhy v něm mají být stejné jako v komiksech a já chci dát nejprve ty komiksy, ale určitě to bude úplně stejně ultra boží. :D

      Vymazat