Social Media

[Recenze] Stephanie Garber: Legenda | Caraval #2


Název: Legenda
Série: Caraval
Díl: 2
Autor: Stephanie Garber
Překlad: Martina Šímová
Nakladatelství: Egmont [září 2018]
Počet stran: 432

Oficiální anotace: Poté, co byla Donatella nechtěně vtažena do magického světa Caravalu, podařilo se jí uniknout svému démonickému otci a zachránit sestru před domluvenou svatbou. Společně by teď měly oslavovat, jenže Donatella pořád není volná. Dala totiž slib tajemnému zločinci, že pro něj zjistí něco, co se dosud nikomu nepodařilo. Odhalit pravé jméno Legendy, mistra Caravalu. To ale dokáže jen tak, že zvítězí v Caravalu. Proto se soutěže musí zúčastnit ještě jednou...

Caraval je zpátky! A tentokrát Tella nebude jen sedět a čekat, sama se vydá do víru hry, aby se pokusila zvítězit. Na vítěze tentokrát čeká více než lákavá odměna – dozví se skutečnou identitu Legendy. A tu Tella vážně potřebuje znát, aby splatila svůj dluh a zachránila dávno ztracenou matku.

Na Legendu jsem se fakt strašně těšila a kniha začala moc dobře. Na Tellu jakožto hlavní hrdinku jsem byla docela zvědavá. Trochu jsem se toho bála, ale nakonec se ukázalo, že je vlastně docela fajn. Občas jsem si zasteskla po Scarlett a ocenila bych, kdyby jí tam bylo maličko víc, ale Tella prostě ušla. Pravděpodobně se nestane vaší nejoblíbenější hrdinkou pod sluncem, občas vás bude i rozčilovat, ale dá se.

Co mě trochu otravovalo, bylo neustálé řešení jejího vztahu s Dantem. A vztahem nemyslím romantický vztah, ale prostě to, jak ho nesnáší, ale kdykoliv ho vidí, něco jí k němu táhne a jako proč za ní vůbec pořád chodí a sleduje jí kvůli hře anebo protože prostě sám od sebe chce? Bylo to otravný, prvoplánový a prostě uf. Tohle se nepovedlo.

„Tohle je můj příběh, takže hrdinkou musím být já.“

Jako hlavní plus knihy vnímám fakt, že jsem byla zvědavá. Fakt strašně zvědavá. Na to, co bylo, na to, co přijde. A kdo je sakra ten Legenda? Autorka mě udržovala prakticky v neustálém napětí, které doprovázely všelijaké teorie o tom, jak to všechno doopravdy je a bude. Z tohohle úhlu pohledu mě to fakt bavilo, přestože tomu chyběl takový ten pocit toho, že nemůžu vůbec ničemu věřit, jako tomu bylo u prvního dílu.

Právě proto mi je hrozně líto toho, jak autorka knihu napsala. Abychom se pochopili, ona autorka píše dobře a její styl se příjemně čte. Jenže používá vážně strašně moc popisů, a ačkoliv chvíli je to hezké a pěkně to vykresluje situaci, po nějaké době vás to prostě přestane bavit. Nejhorší je, když jde o život a autorka stejně pořád využívá ohromné množství popisů. Já to chápu, popisy jsou důležité, ale čeho je moc, toho je příliš. Nevím, jak takové situace řešíte vy, ale já jsem to zhruba v polovině knihy vzdala, protože mě ty popisy fakt strašně nudily, a prolétávala jsem je jen tak, aby se jako neřeklo.

Pokud jde o závěr knihy, tak vám to řeknu narovinu – je to trapas. Fakt neuvěřitelný trapas a autorka mě tím příšerně zklamala. Čekala jsem nějaké bomba odhalení, které mě zaskočí. A jako jasně, opravdu jsem nečekala, že právě daná postava je Legenda, ale nečekala jsem to právě proto, že jsem se domnívala, že autorka má na víc. Konec celkově mi přišel takový podivný a byl pro mě velkým zklamáním.

Kniha mě tak půl napůl bavila a nebavila. Kdyby nebylo všech těch popisů, nejspíš bych si knihu neuvěřitelně užila. Bohužel tu ty popisy byly, a to způsobovalo to, že jsem měla občas pocit, že sice chci strašně moc vědět, jak to bude dál, ale vůbec se mi to nechce číst. Pokud nadměrné popisování snášíte lépe než já, pravděpodobně se vám kniha bude náramně líbit. Ty prvky záhad tu jsou, ať už jde o onu identitu Legendy, minulost Telliny matky nebo Osudníky, kteří jsou úplnou novinkou a z předchozího dílu o nich nevíme vůbec nic. Ode mě si kniha odnáší tři hvězdičky.

 http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji společnosti Albatros Media.

1 komentář u "[Recenze] Stephanie Garber: Legenda | Caraval #2"
  1. Caraval jsem četla poměrně nedávno a strašně moc se mi líbil, proto jsem velmi zvědavá na druhý díl. Hlavně mě zajímá jestli na to budu mít podobný názor jako ty. V prvním díle se mi taky líbilo, že nemůžu ničemu věřit, tak jsem zvědavá, jak to uvidím tady. Na Legendovu identitu se těším, i když teď se trošku bojím :D Mně delší popisy nevadí, tak uvidíme :)
    Myslela jsem si, že se k tomuto dílu dostanu třeba příští rok, ale ty mě nutíš, abych si jí přečetla hned teď :D Skvělá recenze ♥

    OdpovědětVymazat