Social Media

Soňa doporučuje: Muž a žena


Nová kniha od známého českého spisovatele Michala Viewegha se povedla, ale ne dostatečně.

První novela je o muži, jenž od dětství neměl otce, je krátce po rozvodu a vychovává dvě dcery. Od velmi úspěšného podnikání se dostal k rozvážení hotových jídel, protože ho jeho letitý přítel podvedl. Netrvá to dlouho a má všeho dost. Vyráží najít otce, a to společně se svými dcerami a matkou.

Druhá novela je o ženě, která od mala dokáže číst myšlenky. Každý musí sám posoudit, zda se jedná o výhodu nebo hendikep. Ono potýkat se dennodenně s chlípnými myšlenkami mužů a závistivými myšlenkami žen není úplná sranda. Každou chvíli totiž vidí, jak s ní nějaký muž souloží a Michal Viewegh se nebojí detailnějších popisů.

Michal Viewegh po několika letech změnil nakladatele a s touto změnou přišla i nová kniha. Je vidět a znát, že touží opět po vyšší prodejnosti, kterou mu jeho minulý nakladatel nedokázal poskytnout (ač se ho nakonec snažil získat zpět). Autor mezi novely umístil i útržky z jeho života, které se týkaly právě této velké změny.

Obálka je nádherná, ale jak je na tom obsah? Určitě nechybí vtip, geniální dialogy a rychle plynoucí děj, ale! Druhá novela je o dost horší než první. Po první jsem byla naprosto nadšená a možná jsem si dělala až převeliká očekávání, ale druhá se mi zdála opravdu nudná. Některé scény se opakovaly, stejně jako některé informace. Dobře, my už víme, že postava umí číst myšlenky od mala, nemusíme to slyšet ještě čtyřikrát…

Celkově bych knize za první část dala mnohem vyšší hodnocení, než jí udělím. První novela byla opravdu perfektní, ale nezbývá mi nic jiného než na hodnocení ubrat za tu druhou. Pozor! Ostrým jazykem tu autor opravdu nešetří. U druhé novely se mi to zdálo až přehnané a lehce nechutné.

Malou zajímavostí z knihy je, že se obě novely točí kolem autorů. O Vieweghovi je známé, že do každé své knihy dává kus sebe a myslím, že přesně tohle je to, co do své knihy dal. Názor ať si každý udělá sám.

Knihu bych doporučila starším čtenářům a čtenářkám, kterým nevadí sprosťárny, kterých je kniha plná. Ať už se jedná o erotiku nebo vulgarity (babičce pod stromeček bych to určitě nedávala).

Hodnocení:

3/5

Název: Muž a žena
Autor: Michal Viewegh
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 296



Napiš první komentář
Okomentovat