Social Media

Jak ušetřit (nejen) na knihách


Každý knihomol to jistojistě zná - jen během jednoho měsíce vyšlo dvanáct knih, které prostě nutně potřebuje. A co hůř - obdobná situace se opakuje už potřetí za sebou. Kde na to má člověk pořád brát? Obzvlášť, když mu musí ještě zůstat peníze na jídlo, jednou za čas na oblečení a tak podobně, však to sami určitě znáte. Právě proto jsem si pro vás, ve spolupráci s webem Plná peněženka, připravila článek o tom, jak na knihách (a nejen na nich) ušetřit.

Prvních několik tipů určitě všichni znáte, přesto si je ale rychle projdeme, jen tak pro jistotu.

O knihovnách jste už všichni určitě slyšeli a většina z vás již nějakou párkrát využila, někteří ji snad i využíváte pravidelně. Právě chození do knihoven je tou úplně nejsnadnější možností, jak ušetřit. Zaplatíte roční poplatek, který obvykle nečiní nijak velikou sumu, a po zbytek roku si můžete vypůjčit jakoukoliv knihu si zamanete (pokud je tedy k dispozici). Problém nastává u menších měst nebo vesnic, kde knihovny mohou být jen menší a tedy i s menší nabídkou titulů, přesto si myslím, že nic nezkazíte tím, když se jednou za čas podíváte, jestli některou z knih, po kterých zrovna toužíte, v knihovně nemají.

Kromě knihoven jsou další skvělou možností elektronické knihy, často totiž stojí o sto i více korun méně než běžná kniha. Navíc jsou na e-knihy mnohdy velmi zajímavé akce, kde seženete i ty nejpopulárnější tituly v řádech pár desítek korun. Samozřejmě, pokud e-knihy nechcete číst na telefonu nebo počítači, je nutná vstupní investice do vhodného zařízení - nejlépe čtečky elektronických knih nebo alespoň tabletu. Na druhou stranu mi můžete věřit, že když pak jednou porovnáte, kolik jste dali za tohle zařízení a všechny knihy v něm uložené, a kolik by vás všechny ty knihy vyšly v papírové podobě, rozdíl tam patrný určitě bude.

U obou bodů teď možná chcete protestovat, že vy ty knihy ale chcete mít doma, hezky vyskládané v knihovně (a taky na spoustě dalších míst, protože knihovna není nafukovací a leckdy nestačí). V tom případě vám poradím, abyste se na chvíli zastavili, zhluboka se nadechli a pak se zamysleli nad tím, zda doma skutečně musíte mít úplně všechny ty knihy. Často se mezi nimi totiž objeví knihy, které vás neosloví, nebaví anebo jsou prostě po všech stranách úplně špatné - vážně potřebujete mít doma i takové kousky? Nebylo by lepší mít doma jen ty tituly, které se vám opravdu líbily, které byste si jednou mohli chtít přečíst znovu? Přestaňte knihy hromadit a zakládat si na počtu, který doma máte. Pokud si už od začátku nejste jisti tím, zda se vám daná kniha bude líbit (nebo jste se ji dokonce rozhodli přečíst právě proto, že je na ni všude slyšet spousta kritiky), raději si ji nejprve půjčte nebo kupte levnější elektronickou verzi. Pokud se vám nakonec bude líbit natolik, že ji prostě budete chtít mít doma, můžete si ji přeci kdykoliv koupit.

Pokud už vám knihovna praská ve švech, osmělte se a důkladně si její obsah prohlédněte. Když budete chtít, určitě najdete knihy, u kterých si dokážete představit, že byste je dali pryč. A právě tyhle knihy vezměte a nabídněte je k prodeji. Věřte mi, že ten první krok je nejtěžší, taky to pro mě bylo kdysi něco úplně nemyslitelného, teď už mi to ale takový problém nedělá. Naopak mě to jednou za čas popadne a podívám se do knihovny rozhodnutá, že je na čase zase vybrat pár těch, které bych ráda poslala dál do světa. Nejlepší motivací jsou pro mě samozřejmě police, ve kterých pomalu dochází místo, nicméně stejně tak mě lákají peníze, které za knihy mohu získat. Ty pak totiž můžete použít na nákup dalších knih, třeba těch, které jste už četli a chcete je mít i doma.

Zároveň knihy nemusíte jen prodávat, peníze vám ušetří i opačný postup, tedy nákup knih z druhé ruky. Knihy na různých internetových bazarech nebo v antikvariátech můžete sehnat doslova za hubičku a rozhodně neplatí, že by všechny byly v otřesném stavu. Vezměte si, jak vypadají knihy, které prodáváte vy - obvykle hezky a neponičeně, no ne? A stejně tak se ke knihám chová hezky i většina ostatních knihomolů, takže se nemusíte bát. Navíc vždycky můžete dotyčného požádat o to, aby vám knihy nejprve vyfotil. Pokud navíc žijete ve větším městě, máte velkou šanci, že najdete někoho právě z vaší domoviny, od koho si knihy můžete koupit i osobně a ušetřit tak dalších pár desítek korun na poštovném a to se vyplatí!

Krom toho se samozřejmě vyplatí sledovat i aktuální akce, které zrovna probíhají v kamenných nebo internetových knihkupectvích. Většinou pořád někde něco běží, ne vždy jsou slevy až tak závratné, ne vždy najdete to, co chcete, ale jednou za čas se vynoří slevy plné bestsellerových titulů za nízké ceny a v tu chvíli si člověk přijde jako v ráji

Ten poslední tip na rozdíl od předchozích velká část z vás dost možná ještě nezná, což je obrovská škoda. Říká vám něco www.plnapenezenka.cz? Jde o cashbackový portál, který vám víceméně umožňuje vydělávat nakupováním. Zní to až moc idylicky a nereálně? Taky jsem to tak dříve vnímala, pak jsem ale zjistila, jak a proč to vlastně funguje.

Princip je jednoduchý, v katalogu obchodů, které najdete na stránkách Plné peněženky, si vyberete ten, ve kterém chcete nakupovat a na jeho web vstoupíte proklikem z Plné peněženky. Daný eshop to zaznamená a Plná peněženka z vašeho nákup získá určitou provizi, jejíž část pak vrátí zpátky vám. Kolik procent z částky, kterou jste v eshopu utratili, získáte zpět, se dozvíte na webu Plné peněženky u profilu daného eshopu, nicméně získat zpět můžete až celých 25 %. Peníze, které nasbíráte, si pak můžete kdykoliv vybrat.

Průměrná výše cashbacku činí něco okolo 6 korun, což se na první pohled může zdát málo, na druhou stranu pokud takových nákupů učiníte deset, už je to korun 60 a i to se počítá, no ne? Na tom webu byste nakupovali tak jako tak, tak proč z toho ještě něco málo nenasbírat, no ne?


Nejsou to ale jen nákupy, kterými si lze vydělat. Pokud Plnou peněženku doporučíte pomocí personalisovaného odkazu svým přátelům, kteří se také zaregistrují, dostanete za každého z nich 300 Kč. Kromě toho také s registrací hned na začátku získáte vstupní bonus 50 Kč a 10 Kč pokud si do prohlížečce nainstalujete lištičku, která vás upozorní v případě, že byste se chystali na některém z partnerkých eshopů nakoupit bez prokliku z Plné peněženky, čímž byste zbytečně přišli o peníze.

Nabídka obchodů je skutečně pestrá, jen těch s knihami je tam několik. Nechybí Knihy Dobrovský, Albatros Media, Bux, Kosmas a mnoho dalších. Navíc to nejsou jen knihkupectví, celkově je v nabídce 615 obchodů a to by bylo, abyste si nevybrali. Z těch neknižních stojí za zmínku třeba Aliexpress, Zoot nebo Mall.cz.

Mimochodem, cashback Plná peněženka využily třeba i holky z blogu Knihy na cestách, jejich článek si můžete přečíst zde, nebo blogerka Lucy, jejíž článek najdete tady.

Nic to nestojí, ba naopak, tak proč to taky nezkusit? Není důvod váhat, zaregistrovat se můžete hned teď a tady.
4 komentáře u "Jak ušetřit (nejen) na knihách"
  1. U nás doma jde díky Bohu knižní závislost generaci za generací, tudíž doma máme přes tři a půl tisíce knih a je to jedna z mála věcí, do které néma není líto investovat. O čtečce uvažuji, ale vzhledem k tomu, že si knihy často půjčuji s mamkou a babičkou by čtečka neměla moc smysl, babička by si na ni nezvykla určitě a upřímně asi ani já ne. :-D A s knihovnou mám problém od té doby, co jsem zjistila, kolik lidí čte na záchodě ... :-D Díky Bohu je přítel také vášnivý čtenář a máme sen, přebudovat jednu místnost v domě čistě na knihovnu...:-D

    OdpovědětVymazat
  2. Taky už jsem to zkoušela. A určitě využiji i v budoucnu, pokud budu plánovat nákup v obchodě na seznamu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mě už ta propagace Plné peněženky a dalších docela unavuje...ale tohle je jeden z těch lepších článků, protože nestojí jen na tom, takže nakonec ho vnímám dobře a díky za něj. Něco podobného jsem zkoušela používat, ale je to celé takové krkolomné a otravné, takže za mě ne a jiné lidi to zase svádí k přílišnému rozhazování s tím, že se jim přece něco vrátí zpátky. Dobrý sluha, špatný pán, jako obvykle.

    OdpovědětVymazat
  4. Na knihách zrovna nějak moc nešetřím, ale když, tak často ve smyslu, že navštěvuji antikvariáty a bazary, kde člověk často sežene knihy za pár korun :) Jinak čtečku mám také, ale klasické knize se to prostě nevyrovná, takže si většinou prostě buď počkám, až si knihu budu moct dovolit nebo si nové pořizuji opravdu jen ty největší must-have, což u mě není zas takový problém, protože raději čtu knihy starší, a tak stejně nejvíc utratím právě v antikvariátech a podobných místech, než nákupem nejnovějších děl :)

    já chci POEzii

    OdpovědětVymazat