Social Media

Knihy, které mě nejvíce okouzlily v roce 2017


Taky vám přijde, že celý ten uplynulý rok utekl neskutečně rychle? Já vím, že to teď říká nejspíš každý druhý, ale mně to tak vážně přijde.

Každopádně přišel čas, abychom si shrnuli to nejlepší, co jsem tenhle rok přečetla. Celkově jsem přečetla 52 (a půl) knih, čímž jsem svou roční výzvu překročila o 17 knih. A mám z toho ohromnou radost, zejména proto, že jsem se během roku snad ani jednou nijak nehonila a nestresovala tím, že jsem už zase strašně pozadu. Prostě jsem četla, cíl jsem měla daný nízký, abych mohla být v klidu a ne jako rok předtím, a ono to tak nějak krásně vyšlo.

Nakonec jsem z toho všeho vybrala sedm knih, které mi tento rok učarovaly nejvíce. Nejde nutně o knihy, které letos vyšly, najdete tu i několik knih, které jsou staršího data, ale já se k nim dostala až letos. Knihy jsem volila jednak podle hodnocení, které dostaly, ale zároveň taky tak nějak intuitivně, takže se nedivte, když tu nenajdete všechny knihy, které ode mě obdržely vysoké hodnocení. Mimochodem - za celý rok se našla pouze jedna pětihvězdičková kniha, nicméně knih s čtyřmi a půl nebo čtyřmi hvězdičkami bylo hodně, takže to vidím jako celkově úspěšný rok.

Oko za oko



Oko za oko mě uhranulo svou atmosférou, měla jsem prostě pocit, že z každého slova je cítit jakási zlověstná předtucha něčeho, co teprve mělo přijít. Navíc byla kniha neskutečně čtivá, postavy byly skvěle vykresleny a celkově se to strašně povedlo. Vůbec jsem to nečekala, ale tahle kniha mě vážně neskutečně chytla.

Poušť v plamenech



Poušť v plamenech mě nejprve zaujala zejména svou obálkou, když ji pak Olga z Albatrosu vychválila až do nebes, rozhodla jsem se po ní sáhnout a ještě, že tak! Je to nabitá jízda, od které je prakticky nemožné se odtrhnout. Je to jedna z těch knih, které začnete číst a už nikdy je nechcete odložit, protože jsou prostě neskutečně skvělé a čtivé. Autorka navíc stvořila naprosto skvělý a neokoukaný pouštní svět plný tvorů, kterým se ostatní autoři moc často nevěnují, což je další plusový bod.

Winter


Závěr Měsíčních kronik? Na jednu stranu jsem skákala nadšením, že Winter konečně držím v rukou, na druhou se mi chtělo plakat z toho, že to končí. Každopádně Marissa Meyer nezklamala a mohu vám potvrdit, že i Winter je stejná pecka, jako všechny předchozí díly - a vlastně je ještě o něco peckovější, protože sakra, Cinder chystá revoluci, takže děj vrcholí, postavy (a čtenáři) šílí a napětí stoupá. A princezna Winter, naše nová hrdinka? Ó ano, prosím! Má skvělý charakter a to, jak ji autorka vykreslila, považuji za jeden z vrcholných bodů celé série.

Lara Jean


Dobře, tohle není jedna kniha, ale celá série, ale ono vybrat jeden díl nešlo a já to tak nějak považuji za jeden celek. Pokud jste četli mou recenzi na Všem klukům, které jsem milovala, pravděpodobně se teď divíte, co to tu dělá, když první díl série ode mě dostal pouhé dvě a půl hvězdičky a celkově jsem jej dost kritizovala. Inu, jak jsem se v prvním díle s Larou Jean absolutně nesžila a přišlo mi to celé hrozně dětinské, druhý díl si mě naprosto získal a třetí jen dovršil započaté. Doopravdy, málokteré knihy jsem hltala tolik jako P.S. Stále Tě miluji a Navždy s láskou, Lara Jean. Už ve chvíli, kdy jsem druhý díl dočítala, jsem prostě věděla, že neexistuje, abych okamžitě neběžela do knihkupectví pro třetí. A taky, že jsem nakonec běžela.

Jasně, je to pořád trochu hloupé, ale taky je to neskutečně milé, roztomilé a nevinné. Stojím si za tím, že člověk pořád nemusí číst jen nějaké rádoby chytré knihy s hlubokou myšlenkou, naopak čas od času si každý rád sedne ke knize, která je prostě a jednoduše miloučká, hezoučká a lehoučká a přesně taková série o Laře Jean je.

Ready Player One


Tahle kniha zažívala boom už před pár lety, kdy ji četlo spoustu blogerů. Už od té doby mi stála v knihovně, jenže pořád jsem se k ní nějak nebyla schopná dostat. Její chvíle konečně nadešla v tomto roce, a bohové, byla to pecka. Bezesporu jedno z nejlepších sci-fi, jaké jsem četla. Bylo to neskutečně napínavé, jedinečný příběh zaručoval, že něco podobného jen tak nepotkáte a detailní informace o technice, současném světě i kultuře poukazovaly na fakt, že autor měl pro celý příběh bohatě promyšlené podklady. K tomu prostě nelze říct nic jiného, než "wow".

Thirteen Reasons Why



Na Thirteen Reasons Why jsem si brousila zuby také strašně dlouho. Knihu jsem objevila už před pár lety a od té doby figurovala na mém to-read listu, jen mi prostě strašně dlouho trvalo, než jsem se dostala k její koupi. Přiznám se, že teď mě trochu vyburcovalo i ohromné haló, které vzbudil seriál (se kterým se kniha absolutně nemůže srovnávat, věřte mi), každopádně konečně jsem se k ní dostala a ach, ach, ach.

Jestli jsem něco vážně nečekala, bylo to to napětí, které mě během celé knihy provázelo, a kvůli kterému jsem netrpělivě otáčela stranu za stranou v obrovském očekávání toho, co přijde dál. Vážně neskutečně mě to chytlo, jak příběh, tak autorův styl psaní. Jasně, sem tam to má nějakou tu mouchu, ale co ne? Autor přišel se skutečně originální formou retrospekce a vyšlo mu to krásně.

Rozhodně doporučuji přečíst nejprve knihu a teprve pak se vrhnout na seriál, abyste nebyli ochuzeni o to napětí a zvědavost, protože v opačném případě je to vysoká šance, že vás samotná kniha až tolik nezaujme.

Fantastická zvířata a kde je najít



Nejkrásnější kniha roku? Ano, hádáte správně - to krásné nové ilustrované vydání Fantastických zvířat. Nebudeme si nic nalhávat, klasická učebnice by se sem nedostala, nicméně tahle verze plná krásných a barevných ilustrací tu prostě nemůže chybět. Ty ilustrace jsou vážně neskutečné, jejich autorka prostě věděla, co dělá a stejně tak to vědělo i nakladatelství, které ji najalo. Je to pastva pro oči a věřím, že tohle ilustrované vydání má velký potenciál k tomu, aby zaujalo a bavilo i ty, které to klasické nijak zásadně neoslovilo.

A které knihy v uplynulém roce nejvíce okouzlily vás?
11 komentářů u "Knihy, které mě nejvíce okouzlily v roce 2017"
  1. Fantastická zvířata jsem letos také četla, ale v té klasické verzi, ale byly moc fajn. :-)
    Oko za oko mám na vrcholu seznamu knížek, co si musím pořídit, přijde mi to jako ve stylu Pretty Little Liars a tak, a to fakt můžu! :D
    A Měsíční kroniky a Laru mám také v plánu, tak jsem ráda, že jsou tyhle knížky ve tvém "topu", doufám, že se mi budou taky tak moc líbit! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měsíční kroniky si přečti co nedjříve, vážně si neumím představit, že by se ta série mohla někomu ani trochu nelíbit, je fakt dobrá. A PLL jsem sice neviděla, ale Oko za oko je super, tak snad se ti bude líbit a naplní tva očekávání! :)

      Vymazat
  2. Všem klukům, které jsem milovala mám moc ráda a doufám, že se v tomhle roce dostanu k dalším dílům série. :) Jenny Han je fajn spisovatelka.

    Inu, co mně se líbilo nejvíc, to asi nedovedu takhle říct. Dala jsem si re-reading Pottera (v němčině), Gatsbyho (angličtina), The perks of being a wallflower a Malého prince (v němčině). To bylo opravdu fajn. Taky třetí díl Cizinky se mi moc líbil. Ale četla jsem hodně hezkých knih. :)

    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Gatsbyho jsem letos já četla poprvé, v češtině. Celkem pěkná kniha, ačkoliv pár vítek bych k tomu měla. A HP, Malý princ i TPOBAW jsou lásky, to je jasné. <3

      Vymazat
  3. Winter byla naprosto luxusní :-D Na tuhle sérii nedám dopustit :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Winter byla skvělá, louskala jsem ji ještě docela nedávno. A na Poušť v plamenech se hrozně těším :)
    Já bych našla spoustu skvělých knih, ale teď namátkou vyberu třeba Císařovy čepele od Briana Staveleyho - tahle série mě prostě dostala :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Pouště se honem pusť, věř mi, je to fakt neuvěřitelně skvělé, jedno z nejlepších YA fantasy, co jsem zatím četla. <3

      Vymazat
  5. Tak Winter je prostě Winter :)
    A 13 Reasons why budu číst zanedlouho :)

    OdpovědětVymazat
  6. Všechny knížky, které si zmínila mám v plán. Tedy až na Winter, tu už jsem četla. A byla jednoduše úžasná! Dost mě mrzí, že tahle série už končí :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně. Ještě mě sice čekají Hvězdy nad hlavou a Nejkrásnější, ale co si budeme povídat - to už nebude tak úplně ono... :/

      Vymazat