Social Media

[Recenze] Leigh Bardugo: Šest vran | Šest vran #1


Název: Šest vran
Série: Šest vran
Díl: 1
Autor: Leigh Barduggo
Překlad: Julie Žemlová
Počet stran: 384
Nakladatelství: Fragment [září 2017]

Oficiální anotace: Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec. Pohádková odměna však několikanásobně převyšuje všechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou. Sám to ale nezvládne. Bude potřebovat další pomocníky… Trestance prahnoucího po pomstě. Zázračného střelce se slabostí pro hazardní hry. Černou ovci z prominentní rodiny na útěku z domova. Špiónku pohybující se neslyšně jako stín. Dívku využívající svoji krásu jako smrtící zbraň. Šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné – vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? Odvrátí nebezpečí, které hrozí světu?

Kaz Brekker dostane nabídku. Za třicet milionů krugge se má vloupat do nitra nejstřeženější budovy světa a unést vědce, který je v ní uvězněn. Je to nabídka, kterou by přijal jen naprostý šílenec, šance na úspěch je mizivá… Ale odměna, ta odměna stojí za to. A tak Kaz naverbuje skupinu lidí, kteří jsou dost blázniví (anebo možná zoufalí) na to, aby do toho šli s ním. Když uspějí, získají bohatství, o němž se jim ani nesnilo, ale když ne…

„Jde to provést, prohlásil pevně Kaz, a my jsme ti, kdo to udělají.“ 

Ze světa Grišů u nás již vyšel první díl trilogie Griša, druhý se chystá na podzim. S podivem ještě před tím si pro své čtenáře Fragment připravil první díl série, která na Grišu volně navazuje – Šest vran.

Sama jsem Grišu nečetla, takže vám bohužel nepovím, jak je to s potenciálními spoilery (nicméně mohu vám prozradit, že se tu zmiňuje výsledek války v Ravce a pokud se nepletu, právě ta se v Griše řeší). Za to vás ale mohu ujistit, že Grišu nepotřebujete k tomu, abyste knize plně porozuměli a užili si ji. Leigh Bardugo i v Šesti vranách vysvětluje svět, do kterého je děj umístěn a čtenář si tak lehce utvoří obrázek. Je pravda, že zprvu jsem byla trochu zmatená ze všech těch pojmů, které s griším světem souvisí, nicméně člověk si rychle přivykl. Navíc hned na začátku knihy se vedle dvou map nachází i přehled všech druhů Grišů.

Autorka svůj svět vážně promyslela a je radost se v něm pohybovat. Nejblíže sice poznáme jen dvě oblasti – město Ketterdam, které je prolezlé gangy, kasiny a za peníze si v něm koupíte doslova cokoliv, a Fjerdu plnou ledu, jejíž obyvatelé si kladou za cíl vymýtit Griši z celého světa, z vyprávění se ale dozvíme něco málo i o Ravce a padne i pár zmínek o Nové Zemi. Ketterdam je tou svou zkažeností vlastně neskutečně okouzlující, neboť Leigh ho dokázala vykreslit přesně tak, jak chtěla a jeho prohnaná atmosféra z něj přímo čiší.

Akce, do které se hrdinové vrhají, má přesný plán a my prakticky od začátku víme, jak by to mělo probíhat. Jenže jde o hodně a obzvlášť ve světě jako je tenhle, mají nepříznivé okolnosti tendence mařit veškeré plány a čtenář, stejně jako hlavní hrdinové, nemá nejmenší potuchy, co ho potká dál. Navíc je tu Kaz Brekker, postava, jež má plnou hlavu nápadů, triků a podvodů a ať už se stane cokoliv, nikdy nemáte jistotu, že na tu možnost Kaz nemyslel a řádně se na ni nepřipravil.

„Co je drželo pohromadě? Chamtivost? Zoufalství? Nebo prostě vědomí, že kdyby někdo z nich dneska v noci zmizel, nikdo by se po něm nesháněl?“ 

Mohu vám zaručit, že tuhle směsici hrdinů si jednoduše zamilujete! Nabídka je vskutku pestrá, prakticky to jediné, co je spojuje, je jejich mládí, je jim totiž zhruba mezi 15 a 18 lety. Právě jejich věk pro mě byl celou dobu něco neskutečně fascinujícího, plně jsem si to uvědomovala, ale nemohla jsem uvěřit. Všechny k tomu, kým jsou, dohnala nit osudu, navíc je to úplně jiný svět, ale přesto – vždyť by měli být ještě pomalu dětmi, ne mít ruce od krve svých nepřátel!

Nedokážu říct, koho jsem si oblíbila nejvíc. Inej byla prostě skvělá a okouzlující, Nina jakbysmet, ale i Jesper měl něco do sebe. Kazova genialita (anebo možná prohnanost?) mi brala dech. A Matthiasův boj s vlastním svědomím, přesvědčením, city i touhou po svobodě byl prostě parádní. Jediný, kdo mi tam tak proplouval bez toho, abych si k němu vytvořila nějaký bližší vztah, byl Wylan, mám dojem, že z jeho pohledu nebyla v knize snad žádná kapitola. Je vidět, že si autorka dala na charakteru i příběhu každého z nich skutečně záležet, takže hrdinové mimo misi řeší i své osobní pocity, problémy a myšlenky. Stýská se jim po rodinách, touží po svobodě i odplatě, bojí se, hledají se, potlačují své city, bojují sami se sebou a bojují se světem.


Co mě trochu překvapilo, bylo, když se začaly objevovat náznaky, že se naše šestice rozdělí na tři potenciální páry. Nemusíte se ale bát, vážně to není žádná romanťárna. Náznaky tu jsou totiž vážně jen skutečně jemné, a kdo nebude chtít, dlouho je neuvidí.

Nedovedla jsem si představit, o čem bude druhý díl, protože to nevypadalo, že celé jejich poslání zabere dvě knihy. A nepletla jsem se. Zapomeňte na jakoukoliv uzavřenost. Na konci totiž nastal zvrat, který všechno mění a vy budete potřebovat další díl, okamžitě. Sama už se nemůžu dočkat.

Autorka píše vážně čtivě a Šest vran vás prostě pohltí. Poslední dobou mám pocit, že existuje jen velmi málo skutečně kvalitních YA fantasy a jsem tedy vážně ráda, že mezi ně mohu zařadit další. Neváhejte a pusťte se do toho, o tuhle akci totiž nechcete přijít. Stránky ubíhají neskutečně rychle a kniha bude za vámi, než se nadějete. Snažím se přijít na něco, co knize vytknout, ale nic mě nenapadá. Možná jediné, to, kvůli čemu nemohu dát plných pět hvězdiček – chyběl mi tu ten pocit, ten pocit, že jsem právě dočetla něco naprosto famózního (přestože dočetla, vážně), ten pocit, že tohle se mi už navždy zapíše do srdce. Jenže tohle je nejspíš tak subjektivní záležitost, že se ani nemůže úplně počítat a vy to budete cítit zase úplně jinak. Každopádně jisté je jedno – stojí to za to a ty čtyři a půl hvězdičky, které knize uděluji, jsou toho jasným důkazem!

„Šest lidí a tisíc způsobů, jak se všechno může zhatit.“

http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

Za poskytnutí ARC výtisku děkuji společnosti Albatros Media.
12 komentářů u "[Recenze] Leigh Bardugo: Šest vran | Šest vran #1"
  1. Vyzerá to dobre ! :) Asi sa po oboch knižkách poobhliadnem.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrá recenze! Na knihu už se těším delší dobu a ten spoiler ke Griše mi asi vadit nebude :) Mimochodem, líbí se mi tvoje úprava fotky a rámečku s anotací a infem o knize. Vypadá to moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Já podobné úpravy už dlouho obdivovala na jiných blozích, ale netušila jsem jak na to, až před několika měsíci jsem na to konečně přišla a také jsem z toho pořád nadšená. A ty jsi myslím první, kdo mi to chválí. :D

      Vymazat
  3. Tak to teda vypadá čím dál zajímavěji :D O Bardugo jsem zatím slyšela jen to dobré, takže si ji asi nadělím k svátku :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také to pěkně zajímavé je. Věřím, že pokud si ji tedy nadělíš, bude se ti také líbit. :)

      Vymazat
  4. Pokud můžeš, přečti si druhý díl v opriginále!! Je vážně boží, ještě lepší než ten první (a to je co říct, já se zamilovala do obou). Mají svoje mouchy, ale stejně, Kaz s Inej jsou moje srdcovka ♥ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom jsem už i přemýšlela, ale zatím jsem toho v angličtině nepřečetla tolik, takže si nejsem úplně jistá, jestli bych si vážně troufla i na fantasy. :D

      Vymazat
  5. asi to taky budu muset vyzkouset, to nadseni vsude uplne prekypuje :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, uvidíš, že všechno to nadšení je naprosto oprávněné! :)

      Vymazat
  6. O knize slýchám už hodně dlouho a v žádném případě ji nemohu vynechat. Jen přemýšlím, jestli si nejdřív nepočkat na vydání všech dílů, abych nemusela dlouho čekat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je docela dobrá strategie, nicméně nevím, jak to máš ty, ale u mě by to tak asi moc nefungovalo. V poslední době pozoruji, že se neustále dostávám spíše k novinkám a do kupování starších knih se mi moc často nechce... :D

      Vymazat