Social Media

[Recenze] Sarah J. Maas: Půlnoční krouna | Skleněný trůn #2


Název: Půlnoční koruna
Série: Skleněný trůn
Díl: 2
Autor: Sarah J. Maas
Překlad: Ivana Svobodová
Počet stran: 400
Nakladatelství: CooBoo [leden 2016]

Oficiální anotace: Celaena se stala královou bojovnicí a má za úkol pro něj dělat tu nejšpinavější práci. Ovšem sama dobře ví, že král je mimořádně krutý a jeho chování ovládá tajemné zlo. Proto se snaží odhalit jeho tajemství, ale přitom mu nezavdat příčinu, aby ji podezíral. Rozehrává tak smrtelně nebezpečnou hru, v níž jde nejen o její život, ale i o život všech jejích přátel. A jedné noci se stane to, čeho se nejvíce obávala a co její živit rozmetá na kousky.

Celaena vyhrála turnaj a stala se královou bojovnicí. Teď už zbývá jen slepě plnit královy úkoly a za pár let konečně nabýt vysněnou svobodu. Svobodu, pro kterou je ochotna udělat cokoliv. Zároveň by to ale nebyla Celaena, kdyby se nerozhodla začít pátrat po zdroji královy moci a jeho plánech…

Kolem celé téhle série nastal neskutečný boom. První díl mi všechny ty nadšené reakce úplně neosvětlil, rozhodla jsem se tedy zkusit štěstí u druhého, rovnou se vám ale přiznám, že odpověď jsem stále nenašla.

Styl psaní je takový průměrný, je to lepší než u prvního dílu, kde jsem se nemohla zbavit pocitu, že je autorka neskutečně nevypsaná, ale prostě to není takové, aby vás to samo o sobě nějak uhranulo a pohltilo. Přiznám se, že jsem si v průběhu čtení navykla téměř automaticky přeskakovat některé popisy, protože jich tam na můj vkus bylo občas až moc a nedokázaly mě zaujmout dost na to, abych jim přikládala patřičnou váhu.

Doufala jsem, že se v druhém dílu pořádně rozjede děl a bude z toho skutečně napínavé dobrodružství, jenže ani to se nekonalo. Jasně, hlavní hrdinka čmuchá a pátrá všude okolo, aby zjistila, co král kuje, zároveň ale odmítá ohrozit vidinu své svobody. Ačkoliv tu jsou všemožné náznaky tajemství a záhad, které v mnoha čtenářích pravděpodobně vzbudí napětí a zvědavost, na mě to prostě úplně nepůsobilo. Nechci říct, že mě nic nezajímalo, občas se něco našlo, jenže autorčiny záměry mi prostě přišly zjevné a průměrné, měla jsem představu, co od ní čekat a nedokázala mě nějak zásadně překvapit. Nicméně abych autorce úplně nekřivdila, ona má i nějaké ty dobré nápady a s trochou štěstí mi v dalších dílech dokáže, že toho má nachystáno více a podstatně lépe.

„U většiny z nich jsem ráda, že jsem je připravila o život. Ale bez ohledu na příčinu – stále tě to pokaždé připraví o kus duše.“

http://orig01.deviantart.net/ea54/f/2017/006/a/e/nehemiah__aelin_by_flaflame-daufgbi.jpgKniha je psána v –er formě a autorka velmi často střídá úhly pohledu zaměřováním na různé postavy. Setkáme se tak s myšlenkami našich hlavních tří postav, ale i pár dalšími. Proti tomuhle bych nic neměla, jenže autorka to několikrát využila ve snaze navnadit čtenáře tak, až to prostě působilo neuvěřitelně lacině a mnohem více by člověka překvapila, kdyby si těchto pár kapitol a náznaků odpustila.

Když už jsme u toho, vážně neskutečně mě fascinovala Dorianova schopnost, objevit se vždycky ve správnou chvíli na správném místě, aby mohl přihlížet sbližování Celaeny a Chaola a patřičně to komentovat. No vážně – nemá ten kluk ukrutnou smůlu?

Obecně jsou postavy prostě hrozné klišé. Nemůžu se zbavit pocitu, že Celaena není ani tak perfektní zabiják, jako spíš perfektní Mary Sue. Vážně, vždyť ta holka má a umí snad úplně všechno. Nicméně je pravda, že v tomhle dílu byla alespoň o něco přirozenější, dokonce i její nemilosrdná vraždící stránka už nepůsobila tolik vyumělkovaně a nepřirozeně a to je něco, co rozhodně musím ocenit.

Sečteno podtrženo, Půlnoční koruna mě utvrdila v tom, že jde o průměrné young adult fantasy a ten boom okolo toho stále nechápu, přesto jsem ale rozhodnutí zkusit to i s dalším dílem – přeci jen lhala bych, kdybych řekla, že se to nedá přečíst a třeba mě to v dalším díle konečně dostane. Asi si dovedu představit, proč to lidi baví, ačkoliv fakt, že se to, obzvlášť tenhle konkrétní díl, všude setkává s tak vysokými hodnoceními, úplně nechápu. Průměrná kniha, průměrné tři hvězdičky.

http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

10 komentářů u "[Recenze] Sarah J. Maas: Půlnoční krouna | Skleněný trůn #2"
  1. Tvoje hodnocení mě překvapilo, většinou je kniha dost chválená :o Ale já nemohu soudit, ještě jsem ji nečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inu, přečti a uvidíš. Já všechnu tu chválu vážně upřímně nechápu... :D

      Vymazat
  2. Mně průměrný přišel první díl, ale ten druhý se mi hodně líbil. Asi je to o tom, co čekáš :)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, že já nic moc nečekala. Jasně, říkala jsem si, že to třeba bude lepší, ale raději jsem ani moc nedoufala. Tak uvidím, jak se série vyvine dál. :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :) Já se na čtení této série teprve chystám a zatím jsem na ni slyšela většinou chválu :) Tak jsem dost zvědavá, jak bude bavit mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Snad se ke čtení také brzy dostaneš, abys tedy zjistila, jak to vnímáš. :)

      Vymazat
  4. Ahoj, naprosto souhlasím s tebou, já to taky moc nechápu, popravdě jsem Půlnoční korunu začala číst, po 50 stránkách odložila, pak jsem se k ní po měsíci vrátila a skončila jsem asi 100 stran před koncem a už dva měsíce leží nedočtená na nočním stolku. To asi vypovídá o tom, jak se k celé sérii stavím. Ale jednou to chci dočíst a pokračovat třetím dílem, abych pochopila CO a PROČ to všichni tak chválí. Druhý díl mi to neřekl. A popravdě mě první díl bavil víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, jen počkej na konec! Tím totiž autorka nasadila korunu všem těm hrozným klišé, která celý příběh prostupují. Já už nevěděla, jestli se mám smát nebo brečet. :D

      Vymazat
  5. Zvláštne, mňa táto séria uchvátila a hoci mi tiež 2 diel prišiel najslabší, tretiemu a štvrtému nemám čo vytknúť :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem na ten třetí a čtvrtý fakt zvědavá, ačkoliv když vidím, kolik chvály se dostává těm prvním dvoum dílům, pomalu přestávám věřit, že se do toho někdy dostanu. Ale dočíst to potřebuji už jen z principu. :D

      Vymazat