Social Media

[Recenze] Letní dny a noci


Název: Letní dny a noci: Dvanáct prázdninových políbení
Autor: Lev Grossman, Francesca Lia Block, Cassandra Clare, Libba Bray, Veronica Roth, Stephanie Perkins, Jennifer E. Smith, Leigh Bardugo, Brandy Colbert, Tim Federle, Jon Skovron, Nina LaCour
Sestavila: Stephanie Perkins
Překlad: Ivana Svobodová
Počet stran: 408
Nakladatelství: CooBoo [červenec 2017]

Oficiální anotace: Možná za to můžou ty dlouhé a líné dny, nebo je to možná to teplo, co lidi dohání k šílenství. Ať tak či tak, léto je tím správným časem na lásku. Letní dny a noci vám přináší 12 kouzelných prázdninových políbení od těch nejznámějších young adult autorů. Vytáhněte svou plážovou stoličku a nasaďte si sluneční brýle, máte před sebou dvanáct příběhů, ze kterých sálá letní nálada a do kterých se zamilujete.

Pro fanoušky Dárku z pravé lásky, milovníky léta a čtenáře Stephanie Perkinsové!


Po Dárku z pravé lásky se Stephanie Perkins rozhodla sestavit ještě jeden soubor povídek. Povídek, které člověka doprovodí parným létem.

Léto přeje lásce a tak není divu, že právě ona je tím, co všechny povídky spojuje. Neexistuje jediná, která by postrádala romantickou linku. Máme tu mořské příšery, temné lunaparky, národní park pokrytý sněhem, sci-fi technologie, časové anomálie i relativně obyčejné příběhy, které ve výsledku zas tak obyčejné nejsou.

„Tohle je jedna ze zvláštností léta: Obvyklé společenské žebříčky se v téhle roční době hroutí jako hrady z písku. Všechno se mění, urovnává a získává novou podobu.“
- Tisíc způsobů, jak by se to všechno mohlo pokazit, Jenniffer E. Smith

Dost jsem váhala nad tím, jak bych tuhle recenzi vlastně měla pojmout, zda bych měla rozepsat povídku po povídce anebo to prostě jen celé shrnout. Nakonec jsem došla k závěru, že pokud jste knihu nečetli, potřebujete především vědět, zda celek stojí za to a hodnocení jednotlivých povídek už není zas tak moc důležité (ale pár jich stejně ohodnotím jmenovitě).

Povídky by se daly víceméně rozdělit do tří kategorií: dobré, nudné a divné.

Největší problém byl fakt, že velká část autorů nedokázala svou povídku napsat tak, aby zaujala hned od začátku. U samostatných knih to nevadí, ale když během jedné musíte už pošesté čelit nezáživnému rozjezdu, který se táhne hned několik stran, působí to už poněkud zoufale.

Jindy jsem zas úplně nechápala, co se autor snažil říct. Věty, ze kterých jsem nepochopila, co tedy vlastně hrdina udělal. Povídka Konec lásky mi ještě pořád vrtá hlavou, protože stále nerozumím tomu, na jakou školu hlavní hrdinka teda chodila a proč chodí na doučování na tuhle a prostě hey, cože? Nevím, fakt nevím.

Nicméně dost se mi líbilo, že kniha není plná prostých contemporary a v některých povídkách se autoři dotkli hororu, sci-fi i fantasy. Nelžu, když řeknu, že tahle sbírka je plná dobrých nápadů. Je tu jen pár takových, kde by se mi nápad absolutně nezamlouval. Problém u těch, co mě tolik nenadchly, jednoduše přetrvává ve zpracování.

V několika povídkách také figurovala LGBT tématika. Máme tu tedy jednu povídku s lesbickou hlavní hrdinkou a dvě, kde mezi hlavní postavy patří gay. Z tohohle jsem měla vážně upřímnou radost, ostatně jako vždycky, když se v některé z knih k mému překvapení objeví i gay postava.

„To, že má někdo poetickou mysl, ještě neznamená, že umí poezii tvořit.“
- Milostný labyrint, John Skovron

Jednou z nejlepších povídek pro mě bylo bezesporu Za devadesát minut zabočte na sever od Stephanie Perkins, jež předvedla, že jí tyhle roztomilé romanťárny prostě sedí a je v nich fakt dobrá. Na konci jsem se musela neskutečně uculovat, jak sladké to bylo. Hrozná škoda, že teď nic takového dalšího nechystá (nebo o tom alespoň nevím).

Možná ještě o něco více mě ale nadchla povídka nazvaná Milostný labyrint od Johna Skovrona. To mě prostě dostalo. Bylo tam sice o něco více postav, než by v povídce být mělo, ale ráda jsem to autorovi odpustila, protože se to prostě povedlo. Stylem mi to celé neskutečně připomínalo Shakespearovy komedie. John navíc přišel s báječnými a různorodými charaktery, které skutečně stály za to.

Naopak cenu za nejnudnější počin ze všech vyhrála Brandy Colbert se svou povídkou Hodně štěstí a na shledanou. Vážně – mám pocit, že něco tak nudného jsem už zase pěkně dlouho nečetla. Celé mi to přišlo o ničem, chyběla akce a autorčin styl psaní člověka prostě nezaujme. V té povídce se asi dvakrát nebo třikrát zmiňovala hra bocce. Při každé zmínce jsem se rozhodla vygooglit, co to je, protože mi to vůbec nic neříkalo a pokaždé jsem skončila zíráním do mobilu a úplně zapomněla, že tu mám rozečtenou knihu (a bocce jsem stejně nevygooglila).

Neměla bych vynechat ani grafickou stránku věci. Strany lemují slunce a každá povídka je doplněna o jednoduchou kresbu vystihující její téma. Hlavně ty ilustrace se mi hrozně moc líbily. Ani slunce po stranách mi ale nepřišla špatná, kniha díky nim působila jinak, letně a pozitivně. Nicméně umím si představit, že někoho by mohla při čtení otravovat.

Když to všechno spojíme dohromady, je ta kniha prostě takový průměr. Kvůli některým povídkám skutečně stojí za to, ale je třeba počítat s tím, že pravděpodobně budete muset přetrpět i pár takových, které se vám do srdce moc nezapíšou. Celou knihu podruhé už chtít číst rozhodně nebudu, ale umím si představit, že k pár povídkám se časem ještě vrátím. Je to jednoduché a oddechové čtení, přestože se občas autoři snažili čtenáři mezi řádky předat i něco málo navíc. Ode mě kniha získává tři hvězdičky.

 http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo.

Zdroj obrázku: oficiální ilustrace knihy, k náhlednutí na: http://www.cooboo.cz/kniha/letni-dny-a-noci-dvanact-prazdninovych-polibeni
6 komentářů u "[Recenze] Letní dny a noci"
  1. Asi se na knihu nechystám, ale děkuji za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu úplně rozumím, ono zas o tolik nejspíš nepřijdeš. Není vůbec zač. :)

      Vymazat
  2. S povídkovýma knížkami je vždycky potíž :( Ale i tak jsem docela zvědavá, takže si ji přečtu. Původně jsem myslela, že bych se k ní mohla dostat tohle léto, ale jako obvykle to nevyšlo. Jak se znám, dostanu se k ní nejdřív v zimě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V zimě by se mi do ní zas moc nechtělo, se přiznám. :D Takhle se už roky snažím v době Vánoc dostat k Dárku z pravé lásky, moc to nejde. :D

      Vymazat