Social Media

Svět knihy 2017

Na letošní Svět knihy jsem fakt těšila a už dva týdny předem jsem byla jako na trní, hlavně, ať už to rychle uteče. Jako každý rok, i letos jsem si vystačila pouze se sobotní účastí (ačkoliv mě v neděli párkrát navštívila myšlenka, zaskočit tam ještě jednou, ale k tomu se dostanu).

Letošní ročník festivalu byl oproti předchozím podstatně větší, zásadně se totiž rozrostl program mimo budovu výstaviště a již na plácku před ním toho byla spousta. Především stánky s občerstvením, ale také famfrpálové hřiště, stan malých nakladatelů a mnoho dalšího. Nejspíš právě proto se organizátoři letos rozhodli zavést také papírové náramky, dokazující účast na veletrhu. Upřímně doufám, že podobně to bude i v dalších letech, neboť se to všechno velmi povedlo.

Se Sončou jsme plánovaly, že vyrazíme tak, abychom tam byly hned okolo té půl desáté, neboť mně od desíti začínal sraz s CooBoo a Soně zase přednáška k 25. výročí Harryho Pottera. Samozřejmě jsme se ráno zdržely a na výstaviště dorazily až okolo tři čtvrtě, kdy už fronta na vstupenky jednoduše přetékala. Moje jediné štěstí bylo, že jsem již vstupenku měla právě od CooBoo, díky čemuž jsem se na jejich sraz stihla dostavit včas. Soňa už ale takové štěstí neměla a tak jsme se holt musely rozloučit ještě dřív, než jsme plánovaly.

Čekala jsem, jak z toho kubulínského srazu budu nervózní, protože tam nebudu skoro nikoho pořádně znát a jsem fakt špatná v navazování konverzace, ale k mému překvapení to nepřišlo. Teda, skoro nikoho jsem tam neznala a v navazování konverzace jsem byla stejně špatná, jako vždycky, ale aspoň nervózní jsem nebyla. A bylo to fajn. Všichni redaktoři i blogeři, se kterými jsem prohodila pár slov, byli vážně moc milí. Ze srazu jsme si mimochodem odnesli ARC výtisk Ledové krve, která má vyjít v srpnu, dvě tematické záložky a makronky. Hrozně jsem se bála, abych ony makronky nerozmatlala v tašce a jak myslíte, že dopadly? Na padrť, samozřejmě (alespoň jsem, jak jsem zjistila na instagramu, nebyla jediná). Ale stejně byly hrozně dobré!

Taky ke mně, sotva jsem si sedla, doputovala knížka Kindred Spirits od Rainbow Rowell a přiznám se vám, že vlastně ani nevím úplně jistě, od koho byla (ale mám alespoň vážné podezření!). Slečna sedící vedle mě se prostě zničehonic otočila ke mně a slečně, co seděla vedle mě z druhé strany, a podala nám knížky s tím, že „Tady se posílají knihy.“, tak jsem zmateně poděkovala a nechápavě koukala… :D (Já vám říkala, že moje sociální dovednosti jsou fakt špatné. Tímhle případně ještě jednou děkuju a omlouvám se... :D)

Asi po hodině došlo na společnou fotku, po které jsem sraz opustila a vydala se najít Sonču. Našla jsem ji poměrně lehce a společně jsme se vydaly prozkoumat, co všechno se tu vlastně letos nachází. Bylo toho spoustu a bylo to super.

Když přišel hlad, nastal čas zjistit, jestli tu mají také něco, co jíme. Restaurace v horním patře nenabízela ani jedno bezmasé jídlo, takže jsme se vydaly zkusit štěstí k venkovním stánkům v naději, že by jeden z nich mohl mít v nabídce alespoň hranolky. Jaké překvapení bylo, když jsme venku objevily i jeden čistě veganský stánek. Přiznám se vám, že tohle mě pomalu nadchlo víc, než všechny knihy dohromady, protože mi prostě přijde skvělé, že organizátoři mysleli i na vegany.

Venku jsme také na chvilku obhlédly již zmiňovaný famfrpál, což byla také super podívaná, ačkoliv samy jsme se ke hře neodhodlaly.

Při jedné cestě jsme se náhodou přichomýtly ke srazu s Yoli, kde jsme narazily na pár přátel a krátce si popovídaly i s Radkem, jedním z redaktorů Yoli, od kterého jsme dostaly super záložku.

Domů jsme odcházely přehřáté, unavené a uchozené, ale za to spokojené. Ačkoliv jsem si pořád říkala, že si nic kupovat nebudu, protože bych měla šetřit, nakonec jsem neodolala a koupila si Všem klukům, které jsem milovala.

Vtipné to začalo být ve chvíli, kdy jsem v neděli zjistila, že ta festivalová plátěná taška stála jen padesát korun, protože za tu cenu bych ji brala všema deseti, a následně si ještě uvědomila, že jsem se vlastně vůbec nezastavila u stánku Crew, abych zjistila, jestli náhodou zase neměli komiksy Spider-mana za stovku. Ale co se dá dělat, jak je dobře známo, plakat nad rozlitým mlékem prostě nemá cenu.

Pro mě byl tohle již pátý ročník Světu knihy a vážně jsem si ho užila, ačkoliv se přiznám, že pořád úplně nechápu lidi, kteří tam vydrží na všechny dny. Mně ten jeden bohatě stačí (pokud si tedy onen druhý den nezačnu vzpomínat, co všechno jsem zapomněla, samozřejmě). Je pravda, že chodit tam na program, nejspíš to také vnímám jinak, ale mě toho většinou zas tak moc nezaujme, takže tak.

A co vy? Jak jste si Svět knihy užili? Klidně mi v komentářích nechte odkazy na vaše reporty, ráda se podívám.
14 komentářů u "Svět knihy 2017"
  1. Kindred Spirits bylo od mě, páč mi jich z BookDepository přišlo padesát, zbavuji se toho, kde můžu. :D
    A když jsem tě na srazu s CooBoo viděla, pořád jsem přemýšlela, s jakým blogem si tě spojit a teď už konečně vím! :D
    Musím říct, že to letošní občerstvení a jeho pestrost mě taky dost nadchlo. :)
    A sice byl veletrh hodně hektický, ale jinak hrozně fajn! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, aha! :D Tak ještě jednou moc děkuju a fakt se omlouvám, že jsem pořádně nepoděkovala už na místě, ale jak říkám - já byla fakt strašně zmatená, netušila jsem odkud to přišlo a ani jsem si nejdřív nebyla pořádně jistá, jestli to je jako pro mě nebo si to mám jen prohlédnout nebo jak a vycházela jsem ze sousedící slečny, která si ji vzala... :D

      A jsem ráda, že nejsem jediná, kdo byl nadšený z jídla :D

      Vymazat
  2. Já byla letos poprvé, a rozhodně jdu příští rok znovu, pokud mi do toho nic nevleze :) Já to s knihami trochu přehnala, sehnala jsem si jich šest, a další dvě jako dárky. Byla jsem uchozená, unavená ale nadšená! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na prvním Světě knihy taky hrozně utrácela (nebo alespoň na moje tehdejší poměry) - babička mi dala patnáct set a já to utratila doslova a do písmene do poslední koruny... :D

      Vymazat
  3. platena taska me taky moc mrzi, vubec jsem nevedela, ze tam neco takoveho je... a odvezla sis teda nejak malo ne? :-D
    co se tyce povahy, myslim, ze tohle ma vetsina blogeru stejne, hlavne mi pisici, oproti booktuberum :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Super že sis to tak užila! ^^ A jsi snad první člověk co tak odolal a koupil s pouze jednu knihu. Ale chválím tě! :D Já se teď taky snažím šetřit, takže tě úplně chápu. Sice jsem na Světě knihy nebyla, kvůli zkouškám, ale i tak každý den bojuji s tím, abych si nic nekoupila, kor když vidím na internetu nějaké slevy a podobně :D (přiznám se, teď jsem si jen koupila dvě novinky, které vyšli tenhle měsíc, ale to byly jen knihy, které byly nutné! :-D)

    Měj se hezky:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se teda přiznám, že poslední dobou mě ani ty nákupy obecně zas tak moc nelákají a už hrozně dlouho jsem neměla takovej ten "Omg, jestli si to nekoupím, tak umřu" záchvat :D Teda, dobře, jedna taková kniha tu je, ale tu už mám objednanou k recenzi, takže tak :D

      Vymazat
  5. Skvělý report ze Světa knihy :) Já tam letos byla poprvé v pátek :) Spousta zajímavých věcí ze sobotního programu mi proto utekla, třeba blogerské srazy :) Ale i tak jsem ráda, že jsem se tam podívala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že ses tam podívala a líbilo se! :) Na srazy ještě bude spousta času :)

      Vymazat
  6. Leodovou krev musím mít!!! Škoda, že jsme se nepotkaly :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šak ono to do toho srpna uteče a už ji budeš mít taky! :D Snad se potkáme za rok :)

      Vymazat
  7. Pěkný report, jde vidět, že sis akci užila (až na těch několik zapomenutých možností). :) Já jsem tento rok Svět knihy nenavštívila a tuším, že ani minulý ne... Tak příště to musím napravit :), pokud se mi naskytne vhodná příležitost. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad ti to příští rok vyjde, je to vážně super akce! :)

      Vymazat