Social Media

7 tipů, kde a jak si najít čas na čtení


Rádi byste četli, ale prostě nemáte čas? Domů se vracíte vysílení a na nějaké čtení nemáte ani pomyšlení? Anebo vám čtení prostě jen přijde jako zbytečná ztráta času, když můžete dělat mnoho jiných věcí? V tom případě je můj článek přesně pro vás! Ať už na vás platí kterékoliv tvrzení výše nebo úplně jiné, přečtěte si ho a třeba zjistíte, že čas na čtení se dá najít vážně téměř kdekoliv a kdykoliv.

1. DOPRAVA
Většina z vás pravděpodobně někam dojíždí, ať už do práce, školy nebo každý druhý týden za babičkou. Právě tyhle cesty jsou na čtení naprosto skvělé (pokud tedy neřídíte). Sama se přiznám, že v metru toho většinou přečtu víc než kdekoliv jinde a nejednou jsem se přistihla, jak se do toho metra strašně těším, až si konečně sednu a pustím se do čtení. Doopravdy, zkuste to někdy, i kdybyste už nikde jinde číst neměli. A třeba vás to nakonec začne bavit natolik, že zjistíte, že nějaký ten čas vlastně dokážete najít i jinde.

2. ŠKOLA
Občas se stane, že ve škole nastanou hodiny, kdy vám učitel řekne, ať si v tichosti děláte co chcete a vy máte na výběr mezi čtyřicetipětiminutovým pozorováním zdi a znuděným zíráním do obrazovky mobilu. Právě tyhle chvíle můžete skvěle využít ke čtení nějaké dobré knihy. Kromě toho vám čtení může pomoci přečkat i volné hodiny nebo třeba přestávky, pokud tedy nemáte potřebu se každou možnou minutu bavit s přáteli. A když se stane, že vaši přátelé ve třídě chybí, co lepšího máte na práci? (A neříkejte, že učení, všichni moc dobře víme, jak to je.)

3. ČEKÁNÍ
Jdete si na poštu vyzvednout balík a už předem tušíte, že to zas bude čekání na hodinu? Čeká vás návštěva lékaře, ke kterému jste sice objednaní na třetí, ale stejně se nikdy nedostanete do ordinace dřív než o půl čtvrté - a i v takovém případě div neskáčete štěstím do vzduchu? Máte volnou chvíli mezi skončením školy a příjezdem přítelkyně do vašeho města, ale není to dost času na nějaké rozsáhlejší výlety, ale jen tak postávat na nádraží vás také nebaví? Řešení všech těchto problémů je jednoduché - vezměte si s sebou knihu! Není lepší způsob, jak si zkrátit čas, než ponořit se do nějakého zajímavého příběhu nebo třeba i literatury faktu (přeci jen je pouze na vás, co vás baví). A třeba vás někdo uvidí číst něco, co sám zná, dá se s vámi do řeči a vy si najdete nové přátele!

4. NAČÍTÁNÍ POČÍTAČOVÝCH HER
Že hraní počítačových her a čtení nejde skloubit? Ale prosím vás! Já třeba ráda hraju The Sims 3, které je známé dlouhými načítacími obrazovkami a právě tohle jsou chvíle, kdy vytahuji knihu a pouštím se do čtení. Často pak čtu ještě ve chvílích, kdy simíci spí a já tak nemám moc co dělat. A občas jsem dokonce zklamaná, když se hra načte a přichází čas knihu odložit.

Nejsou to samozřejmě jen simíci, u kterých si můžete najít čas na čtení. Platí to prakticky u všech her anebo aplikací, které se kompletně nespustí během jedné minuty. Ať už je to The Sims 3, League of Legends nebo cokoliv jiného.

5. ZÁCHOD
Legendy praví, že než přišly chytré telefony, lidé na záchodech četli noviny nebo rovnou ony knihy. A proč se k téhle tradici vlastně nevrátit? Do mobilu zíráme celé dny, tak proč jednou neudělat výjimku a nevzít místo něho knihu? Samozřejmě, tahle možnost asi není pro každého, neboť ne každý musí mít potřebu trávit čas strávený na toaletě s něčím v ruce, ale je to skvělá možnost pro ty, kteří si pouhé sezení a zkoumání zdi, případně pročítání názvů šamponů a dalších přípravků, které se mohou v dohledu nacházet, pokud záchod není oddělen od koupelny, neumí ani představit.

6. VANA
V tomhle případě se knihomolský svět dělí na dva tábory: jedni si čtení ve vaně nemůžou vynachválit, druzí to považují za největší možný hřích. Přiznávám, že já nejsem natolik odvážná, abych kdy vzala knihu do vany, nicméně věřím, že spoustě z vás by to mohlo přijít vhod. Teplá voda, hromada pěny a k tomu ještě poutavý příběh? No neříkejte, že to nezní dobře.

7. AUDIOKNIHY
Audioknihy jsou takový malý zázrak. Máte-li sluchátka a mobilní telefon můžete je totiž poslouchat prakticky kdykoliv a kdekoliv. Dobře, je pravda, že když někam jdete, je lepší nic neposlouchat, abyste neztratili pozornost a něco se vám nepřihodilo, nicméně pokud se vám třeba při cestování nechce namáhat oči čtením (a nejedete zrovna hlučným metrem), pak je pro vás audiokniha skvělá volba. Sama jsem si začala pohrávat s myšlenkou, že bych si na cesty k přítelkyni, což je zhruba hodina a půl cesty, kdy se mi knihu téměř nikdy nechce vytahovat, mohla opatřit anglickou audioverzi Harryho Pottera, neboť v tom vidím skvělou šanci znovu si prožít můj milovaný příběh a ještě si navíc zlepšit angličtinu.

Kromě cest ale můžete audioknihy poslouchat třeba také před spaním, během domácích prací, cvičení a zkrátka kdykoliv, kdy vás trocha ztráty pozornosti vyloženě neohrožuje.

Ani po přečtení článku nevidíte důvod, proč byste měli čtení vyzkoušet? V tom případě si zkuste přečíst článek s 5 důvody, proč číst knihy, který napsala Poki.

A pokud už patříte mezi pravidelné čtenáře - povězte mi, kde nejčastěji čtete vy?
26 komentářů u "7 tipů, kde a jak si najít čas na čtení"
  1. Hezký článek :) Já čtu de facto jen když jezdím vlakem - takže týdně zhruba 6 hodin. A pak ve škole, když je čas. Občas se ke knize dostanu i v jiný moment, ale jelikož mám hodně zálib, tak se to nestává tak často :) A jak teď přicházejí krásné slunečné dny, tak raději běhám po venku, než abych četla :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se ti vůbec nedivím, že víc prostě nestíháš. Když toho je hodně, je toho zkrátka hodně a něco hold musí jít stranou. Ovšem venku se dá číst taky! :D :)

      Vymazat
    2. To jo, občas je příjemné si sednout na sluníčko a číst. Ale já raději třeba zahradničím, jsem venku se psem atd :).

      Vymazat
    3. Jojo, to samozřejmě rozumím :)

      Vymazat
  2. Ahoj, máš pravdu. Já čtení miluji, a když máme dlouhý den, čtu si o přestávkách, abych to nějak přežila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky poslední dobou čím dál častěji čtu o přestávkách, nějak mě ti lidi tam totiž přestávají bavit... :D

      Vymazat
  3. Hezky napsáno. :) Já se právě taky bojím vzít si knihu do vany, ale co se týče her u Hearthstonu čtu pořád :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, u Hearthstoneu si umím představit, že tam musí být kupa času na čtení :D (Ačkoliv já tam věškerý volný čas vždycky vyplňovala klikáním na ty blbůstky okolo :D)

      Vymazat
  4. A pak jsou tu mutanti jako já, co jsou schopni číst jen ve vlastní posteli. :D Ten záchod bych teda vyškrtla, 90% lidí, co tuhle činnost doplňují ještě něčím jiným tam pak tráví přebytečnou dobu a zadělávají si na zdravotní problémy. Jinak super inspirativní článek, simíky taky hraju až moc často, dvojky a čtyřky mají načítacích obrazovek až hrůza, tam by se to skvěle hodilo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, to vážně nikde jinde číst nezvládáš? :D Mám strach, že mít to tak taky nastavené, tak čtu jednu knihu tak půl roku... :D

      Samozřejmě, záchod je dost individuální, já tam třeba nenosím nic, ani knihu, ani mobil, ani sudoku, prostě nic. Ale když už to někdo jinak neumí... Znám člověka, co na záchodě nedávno napsal i článek na blog, takže :D

      Ve čtyřkách je to taky? Já myslela, že tam slibují, že jsou ty obrazovky alespoň krátké :D

      Vymazat
  5. Já jednoznačně nejvíc čtení stihnu v hromadné dopravě, většinou minimálně 30 stran za den :D A audioknihy jsou vážně zázrak :) Skvělý článek, ráda bych někdy sepsala i svoje nápady!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme s tou dopravou obdobně :D Na tvoje nápady jsem už teď zvědavá :)

      Vymazat
  6. Parádní článek, ale souhlasím s Ells, že bych vynechala záchod :-) Jinak jsme na tom jako Marky, nejvíce čtu v mhd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, jak říkám, záchod je prostě dost individuální :D

      Vymazat
  7. Nejčastěji večer u posteli. Jediná část dne, kdy mám relativně čas, až na výjimky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Docela obdivuji lidi, co mají čas číst večer, pro mě je to totiž většinou doba, kdy doháním všechny resty... :D

      Vymazat
  8. Zírání není můj styl. Čas zabíjím čtením. Správný knihomol má přece vždycky nějakou u sebe. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nerada zírám, tedy většinou. Nicméně do nějakého hodnocení správného knihomola bych se raději nepouštěla... :)

      Vymazat
  9. 4 a 5 nedavam :-D jinak souhlas :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, pětku nedávám ani já, ale to dost taky proto, že ani nemám tu potřebu :D

      Vymazat
  10. Zajímavý článek. Já čtu odpoledne v posteli, když zrovna nemám nic na práci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V posteli se čte prostě skvěle, to je jasné, ačkoliv já jsem většinou neschopná si ten čas najít, abych pravdu řekla :D (A co je smutné, dokonce i v případě, že nemám vlastně vůbec nic na práci.)

      Vymazat
  11. Hezký článek, ale budu možná nesouhlasit s tím, že když se chce, nekouká člověk nalevo napravo :D Myslím, že to pala jedna dívčina na fb k tvému článku. I když sebevíce budu chtít, pokud musím dělat přípravu an výuku, učit tancování tak prostě není kdy, i kdybych sebevíce chtěla. První povinnosti a pak se jde spát. Někdy není ani těch pět minut před spaním když se stává ve 4 na vlak. :D Vanu nikdy, nejen že ji nesnáším, ale knize bych to vlhko nedopřála, chudák stránky :D Jediné, kdy čtu je vlak, to je nejlepší!
    Pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, s oním komentářem jsem se také úplně neztotožnila, někdy čas prostě není. Nicméně ona to také možná myslela v souvislosti s prokrastinací a podobně, kdy by člověk ten čas i měl, ale raději dělá něco jiného. Nevím a ani moc neřeším, abych pravdu řekla :D

      Jinak moc děkuju za chválu! :)

      Vymazat
  12. Máš ve všem pravdu. Dá se číst skoro kdekoli a kdykoli. I když záchod a načítání počítačových her jsem ještě nezkoušela, asi bych nepřečetla ani jednu větu :D Ve vaně taky občas čtu, ale většinou je to dost nepohodlné, jelikož se ji snažím držet co nejvíc nad hlavou, aby na ní náhodou nekápla voda :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se ti hry načítají tak rychle nebo jen máš jinou práci? :D Mně se třeba všechno načítá tak pomalu, že bych se jinak asi unudila, kdybych měla jen koukat a čekat :D

      Vymazat