Social Media

[Recenze] Gayle Forman: Byla jsem tu

Jméno: Byla jsem tu
Autor: Gayle Forman
Překlad: Květa Palowská
Počet stran: 272
Nakladatelství: Yoli [září 2016]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Cody a Meg spolu vyrůstaly téměř jako sestry. Byly nejlepší kamarádky, věděly o sobě všechno… nebo si to Cody alespoň myslela. Megan je totiž mrtvá. Spáchala sebevraždu. Zdrcené Cody zůstane jen hluboký smutek a plno nezodpovězených otázek, protože nemá nejmenší ponětí, co se muselo dít, aby to Meg donutilo k tak tragickému, definitivnímu činu. A co víc – jak je možné, že ona sama neměla nejmenší tušení, co kamarádka prožívá? Pouští se tedy do složitého rozplétání motivů, které Meg k sebevraždě přiměly. Postupně vycházejí najevo nové skutečnosti, s nimi se však vynořují i další otázky. Kdyby Meg věděla, jak její sebevražda zasáhne rodinu, spáchala by ji? A může vůbec člověk v tak bolestném stavu, kdy mu možnost, že si vezme život, připadá jako jediné řešení, pochopit následky svého činu?
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

Meg a Cody byly nerozlučná dvojka už od dětství, byly si blízké, jak jen to šlo. Jenže pak se Megan zabila a Cody vůbec nic netušila. Po charismatické dívce zůstaly jen vzpomínky, smutek a otázky, na které už nikdy neodpoví.

Ale potom Cody v jejím počítači najde emaily, které ji svedou na cestu pátrání po věcech, které dívčině smrti předcházely. Seznámí se s lidmi, které Meg znala, navštíví kluby, které navštívila i ona a snaží se přijít na to, co se to tehdy stalo, že se její kamarádka tak nečekaně rozhodla ukončit svůj život.

Co když to totiž nebylo čistě její rozhodnutí? Co když v tom hrál roli ještě někdo jiný? A co, když… otázek je mnoho a odpovědi nepřichází, jediná šance je najít je.

Mám ráda knihy s motivy psychických problémů, sebepoškozování, sebevražd a tak podobně, právě proto mi Byla jsem tu nemohla uniknout. Po prvních stranách jsem byla trochu rozpačitá, protože mi připomněly, že je to young adult kniha, ten typ, u kterého nic nějak zásadně hlubokého a podmanivého čekat nemám, že v tom cílová skupina nejspíš bude znát. Po chvíli jsem si ale na styl psaní přivykla a co víc – ta kniha mě vážně chytla a pohltila! Ona se totiž čte dobře, rychle a vlastně ani ten styl psaní není špatný. Kdybych ho měla popsat slovy, řekla bych, že je takový měkoučký, ačkoliv to nejspíš vůbec nedává smysl.

„Tak taková byla Meg,“ uzavřu své vyprávění. „Dokázala všechno. Vyřešit za každýho cokoliv.“
Alice chvíli mlčí a vstřebává, co bylo řečeno. „Až na sebe.“

Čtivosti hraje do karet také fakt, že se děj docela rozjede. Mám pocit, že jak mě detektivky nikdy moc nelákaly, u téhle knihy jsem si uvědomila, že hey, taky bych si někdy mohla nějakou pořádnou přečíst! Tím tedy nechci říct, že Byla jsem tu považuji za nějakou převratnou detektivku, ale podstata je dle mého podobná – je tu mrtvá holka, je tu záhada a je tu holka, která se ji snaží vyřešit. Přiznávám, že jsem byla doopravdy zvědavá, co nakonec Cody zjistí a možná právě všechny moje teorie tomu přidaly na napětí (ačkoliv to by tu určitě bylo i bez toho). A rozuzlení? Inu, bylo to úplně jiné, než jsem očekávala a v co jsem doufala, ale bylo to dobré, ta myšlenka byla snad až dost dobrá.

Megan je taková ta jedinečná a svá holka, od které by všichni mohli čekat velké věci a nikdo by od ní nečekal sebevraždu, což je právě to, co ji podle mého názoru dělá takovou typickou hrdinkou tohohle typu knih. Neříkám, že je špatná. Není nebo se tak alespoň nezdála z toho, co se o ní dozvíme.

Cody je pro změnu taková nevýrazná, a kdyby Megan byla Batman, ona by byla Robin. Tím ale nechci říct, že by sama neměla charakter nebo tak, spíš, že mám pocit, že ji řešení všech těch věcí okolo Meg tak nějak zastiňovalo. Nicméně, je to její pohled, kterým knihu vnímáme a jsou to především její emoce a problémy, které řešíme, přestože navenek se řeší Megan a její pohnutky k sebevraždě.

„Člověk nikdy neví, co je kdo zač, viď?“

Je to young adult a tak tu nechybí ani tradiční romantická linka. V souvislosti s tímhle jsem si prošla třemi fázemi. První byla „Prosím ne, prosím, ať se to, *****, nestane, moc prosím.“, druhá „Okay, no tak se to stane, dejme tomu.“ a třetí „Tak je ta ženská úplně blbá? Ono to nebylo dost trapný samo o sobě a tak to musela udělat ještě o něco trapnější?“. Hádám, že víc netřeba dodávat, snad jen to, že ta poslední přišla teprve pár stránek před koncem, takže vás neotravuje po čas celého čtení.

Shrneme-li si to, Byla jsem tu je kniha, která se věnuje trochu nevšednímu tématu, ačkoliv není ani omylem jediná svého druhu. Nemá cenu si cokoliv namlouvat, z jedné strany je to hrozné klišé, ale je to ten typ, kdy si snad troufám říct, že občas nějaké to klišé člověka vlastně ani nenaštve. I když to bude nejspíš tím, že ze strany druhé, je kniha prostě nepředvídatelná a napínavá a vy jí tu klišoidnost ještě rádi odpustíte. Není to nejlepší kniha, jakou jsem kdy četla, ale je to dost dobrá na to, aby patřila k těm lepším a zasloužila si vaši pozornost a bez váhání jí mohu udělit čtyři hvězdičky.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
7 komentářů u "[Recenze] Gayle Forman: Byla jsem tu"
  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla před dvěma roky a moc se mi líbila :) Jen jsem ještě od té doby neviděla film :) Měla bych to rychle napravit :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cože, cože? Film? O tom nic nevím? Nepleteš si to s Jestli zůstanu? :D

      Vymazat
  2. Knihu mám v plánu od doby, co vyšla. Ale jako obvykle jsem se k ní ještě nedokopala. Měla bych to napravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to naprav, ta kniha stojí za zkoušku :)

      Vymazat
    2. Budu se snažit, ale zajímavých knih je hrozně moc...

      Vymazat
    3. To rozhodně, prostě uvidíš, buď se k tomu dostaneš nebo ne :D

      Vymazat