Social Media

[Recenze] Ruta Sepetys: Potrhaná křídla

Název: Potrhaná křídla
Autor: Ruta Sepetys
Překlad: Petr Eliáš
Počet stran: 296
Nakladatelství: CooBoo [květen 2014]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: New Orleans padesátých let – zábava, saxofony, intriky i černá ruka mafie. Josie Moraineová přišla do města „velké pohody“ s matkou. S matkou, která jí slibovala panenku, když bude hodná, ale nikdy si na to pak nevzpomněla, s matkou, která byla prostitutkou a milovala drahé šperky, s matkou, která se o ni neuměla a možná ani nechtěla postarat. Josie se ale dokázala postavit na vlastní nohy a má hlavu plnou snů. Dokáže si je však splnit? Dokáže se vymanit z bahna Čtvrti, které se jí snaží stáhnout dolů? A dokáže se vyrovnat s lidskými slabostmi, zradami a křivdami a poznat, kde je pravda?

Další kniha od autorky světově uznávaného románu V šedých tónech, která vás nenechá chladnými, s postavami, které vám budou ožívat před očima. Ruta Sepetysová svou druhou knihou dokázala spisovatelsky vyspět a právem se zařadila mezi významné autory současnosti.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

Potrhaná křídla nás vezmou do temnější části New Orleans padesátých let. Čekáte zábavu, pohodu, saxofony a jazz? Jste na omylu.

Josie do francouzské čtvrti přišla s matkou, která se jako matka nikdy moc nechovala. Byla to prostitutka milující drahé šperky a restaurace beze špetky svědomí, která nemá problém okrást ani vlastní dceru. Není divu, že Josie od svých dvanácti let žije sama. Teď jí táhne na osmnáct, pracuje v knihkupectví, uklízí v bordelu a chce na vysokou. Jenže nemá peníze a vlastně ani netuší, proč by holku jako je ona měli brát. Z New Orleans ale prostě musí vypadnout za každou cenu, i kdyby ne na vysokou, musí někam, kde nebude žádná matka ani žádná čtvrť, která ji by stahovala ke dnu. Má své sny a cíle. Jenže vymanit se ze všeho, co ji v New Orleans poutá a svazuje, není tak lehké, jak by se zdálo.

„Tomuhle městu se říká ‚Velká Pohoda‘, ale co je na něm pohodovýho?“

Od Ruty Sepetys jsem se chystala něco přečíst už hrozně dlouho a ačkoliv Potrhaná křídla jsou vychvalována asi nejméně, pro mě je to jediná kniha, kterou jsem si přečíst doopravdy chtěla, neboť jako jediná nijak nesouvisí s válkou. (Doopravdy bych měla začít tu svou averzi k válečným knihám překonávat.) Byla jsem vážně zvědavá, jaké to bude, a rovnou vám povím, že zklamaná jsem nebyla.

Potrhaná křídla udělala hned na začátku velmi dobrý dojem a okamžitě mě vtáhla do děje. Styl vyprávění i hlavní hrdinka jsou velmi sympatické. Kniha je psána z první osoby a Josie rozhodně nemůžeme upřít charisma, její vyprávění je lidské, přirozené a doopravdy dobře se čte. Kniha díky tomu velmi rychle plyne.

Ani děj nijak nezaostává a děje se toho vskutku dost. Sledujeme každodenní život hlavní hrdinky, ale i plno ne tak úplně každodenních a běžných událostí. V době, kdy Josie pozorujeme, na ni čeká nejedna nepříjemná situace, se kterou si bude muset dělat starosti a které bude muset čelit.

Dalším plusem jsou postavy, každá je svá a jiná. Mají své vlastní potíže a trápení a nestojí jen tak v pozadí jako ploché charaktery, které mají jen to nejnutnější, aby děj mohl běžet dál.

„Vedle pobrukování bylo čtení jediná věc, která dokázala přehlušit matku a čtvrť a umožnila mi žít život mimo New Orleans. Dychtivě jsem se vrhala do knih. Životy jejich postav byly o tolik zajímavější, než osamělý tep toho mého.“

Poslední dobou mám pocit, že nějak často mluvím o koncích knih, no v tomhle případě to nebude jinak. Není špatný, jen je… nečekaný a především trochu rychlý. Oproti předchozímu tempu knihy přišel hrozně rychle a nějak mi úplně nesedl, přivodil mi takové rozporuplné pocity.

Sečteno, podtrženo, Potrhaná křídla jsou kniha, která nám přiblíží život v new orleánském podsvětí v polovině minulého století. Poukazuje na fakt, že to není jen ono město „velké pohody“, ale má i své temné stránky. Je to o životě, životních rozhodnutích, strastích a zločinu, ale přesto to není nikterak depresivní kniha, jak jsem očekávala. Slýchávám, že Potrhaná křídla jsou od Ruty nejhorší, no, jestli tomu tak doopravdy je, pak ta ostatní díla musí být vážně tak úžasná, jak se o nich říká, neboť i ta Potrhaná křídla jsou skvělá a zaslouží si ode mě čtyři hvězdičky.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
6 komentářů u "[Recenze] Ruta Sepetys: Potrhaná křídla"
  1. Potrhaná křídla jsou jediná kniha od Ruty, kterou jsem ještě nečetla, tak jsi mě trochu uklidnila a aspoň se na ně těším ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě doufám, že se ti bude líbit a nezklame tě! :)

      Vymazat
  2. Přidávám se k Marky, i v mé knihovně je tato knížka poslední nepřečtenou od Ruty a trochu se jí bojím, protože se tolik tématicky odchyluje od ostatních dvou. Jsem ráda, že Tvá recenze byla pozitivní, těším se na čtení zas o něco víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to asi bude v tom očekávání a bude potřeba prostě k ní už přistupovat s tím, že dost možná bude jiná. Já možná zjistím, že jsem udělala dobře, že jsem s ní začla :D

      Vymazat
  3. Jak jsem teď dočetla tvoji recenzi, tak mám chuť si ta Potrhaná křídla přečíst znovu :D Osobně mám Rutu moc ráda a i tahle knížka patří k mým oblíbeným, ačkoliv bych řekla, že je trošku slabší - v porovnání s těmi ostatními. I tak ale pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu, že je slabší věřím, přeci jen už jen témata zbylých dvou jsou mnohem silnější :)

      Vymazat