Social Media

[Recenze] A. G. Howard: Divotání | Šepotání #2

Název: Divotání
Série: Šepotání
Díl: 2
Autor: A. G. Howard
Překlad: Magdalena Stárková
Počet stran: 432
Nakladatelství: CooBoo [srpen 2015]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Alyssa Gardnerová propadla králičí dírou a postavila se pentlochňapovi. Zachránila život Zachovi, klukovi, kterého miluje, a unikla intrikám zvráceně svůdného Morfea i pomstychtivé Červené královny. Teď musí odmaturovat, přežít maturitní ples a pak může nastoupit na vysněnou prestižní uměleckou školu v Londýně.

Všechno by to bylo snazší, kdyby její matka, již právě propustili z ústavu pro duševně choré, nebyla tak přehnaně podezíravá a starostlivá. A mnohem snazší, kdyby se Morfeus jednoho dne neobjevil v její škole, aby ji nalákal na další nebezpečné dobrodružství v ponuré Říši divů – kam sama (tak trochu) patří. Alyssa se musí vyrovnat s jeho znepokojující přítomností ve skutečném světě a zároveň se pokouší Zachovi prozradit pravdu o minulosti, kterou zapomněl. Záblesky z Říše divů se postupně dostávají do jejích obrazů a vlastního života, Červená není daleko!

Pokud Alyssa zůstane ve světě lidí, vystaví nebezpečí Zacha, své rodiče a všechny, které miluje. Ale když znovu projde králičí dírou, bude muset čelit smrtící bitvě, která by ji mohla stát mnohem víc než jen vlastní hlavu.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

Od Alyssiny první cesty do Říše divů, která jednou provždy zásadně změnila její život, uplynul zhruba rok. Na Alyssu čeká dokončení střední školy, maturitní ples a nakonec snad i nástup na vysněnou uměleckou školu v Londýně. Všechno se začne obracet vzhůru nohama, když se v jejím světě objeví Morfeus, snažící se ji donutit k návratu do Říše divů, které hrozí nebezpečí a je to Alyssa, koho potřebují k její záchraně.

Jenže Alysse se vůbec nechce, Morfeovi úplně nevěří, k tomu ji trápí žárlivost kvůli Zachovi, hádky s matkou a všechno možné. Ale především si zvolila lidský život. Ovšem záhy pochopí, že kouzelnou a trochu zvrácenou říši nemůže nechat napospas osudu, a že těžko bude žít obyčejný lidský život, když ji bude Říše divů pronásledovat.

Na obálce stojí, že Šepotání bylo jen začátek a myslím, že lepší větu na ni vybrat nemohli. Šepotání bylo totiž doopravdy pouhým začátkem a skutečné nebezpečí přichází až teď.

Šepotání končilo hrozně uzavřeně a dost možná jste se jako já obávali, aby pokračování nebylo jen snahou vytřískat z jedné úspěšné knihy ještě víc peněz, přičemž dílo samotné nebude stát za nic. K tomu vám povím jedno – není to tak. Šepotání uvedlo Říši divů i Alyssu a přestože by jím bylo možné skončit, Divotání přináší nové a setsakramentsky nebezpečné dobrodružství, které skvěle zapadá, dává smysl, má myšlenku a rozhodně nepůsobí jako něco, co si autorka vycucala z prstu, protože první díl sklidil úspěch.

Jak už jsem tedy naznačila, dějová linie je slušně zpracovaná a myslím, že vám prakticky můžu slíbit, že nudit se doopravdy moc nebudete. V knize na vás (potažmo Alyssu a její blízké) čekají mnohá překvapující odhalení, dobrodružství i smrtelné nebezpečí.

Jediné, co mě trochu zamrzelo, byl fakt, že se tentokrát celá kniha odehrává v lidském světě a do Říše divů se nepodíváme.

Největší problém prostě vidím ve stylu psaní. Tedy, nechápejte mě špatně – ono autorčin styl sám o sobě je naprosto super. Čtivej a svižnej a ačkoliv se kniha může na pohled zdát dlouhá, stránky ubíhají vážně neskutečně rychle. Sama mám pocit, že jsem knize věnovala hrozně málo času a bum, stejně už je za mnou. Ale jak dojde na akci anebo některé popisy, už zase se dostavuje ta zmatenost, která mě trápila už v prvním díle. Hlavně při té akci vám z toho dost možná půjde hlava kolem, protože se toho děje hrozně moc, je to zmatené samo o sobě a ta svižnost tomu vážně moc nepomáhá. Představit si, co se děje, pro mě bylo často téměř nemožné. Stejně tak jsem teda úplně nepobírala většinu popisů oblečení, ale to mě zas tak netrápí, protože to pro děj vážně není moc podstatné.

Postavy jsou celkem dobré, ale většinu času ničím zásadním neohromí ani nedojmou, ačkoliv ten potenciál by tu občas i byl. Tedy až na Morfea, který je takovou tou výjimkou, potvrzující pravidlo. Morfeus je prostě… skvělej. Ať už po stránce, jak je propracován, tak po tom, že jako člověk je prostě naprosto kouzelnej a neodolatelnej.

Co musím ocenit je to, že autorka dovedla stvořit milostnej trojúhelník, kterej mi ani v nejmenším nevadí a nemám potřebu Alyssu, jakožto tu uprostřed, zastřelit. Vážně, takových knih moc není.

Podtrženo sečteno, mě Divotání docela nadchlo a nemůžu se dočkat, až se dostanu k Zrcadlení. Příběh je napínavý a jako minulý díl skončil uzavřeně, tenhle skončil otevřeně, že budete zajisté potřebovat pokračování tak moc, jako já.
3 komentáře u "[Recenze] A. G. Howard: Divotání | Šepotání #2"
  1. Pěkná recenze. Knihy mám taky nachystané k přečtení a ne a ne se k nim dostat...

    OdpovědětVymazat
  2. Mám přečtené všechny tři díly. Všechny jsou bláznivé, ztřeštěné a skvělé :).

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) Zítra je recenze na Divotání i u mě, tak budu ráda když se podíváš :)
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat