Social Media

[Recenze] Amanda Hocking: Dědička | Svět Tryllů #1

Název: Dědička
Série: Svět Tryllů
Díl: 1
Autor: Amanda Hocking
Překlad: Jana Jašová
Počet stran: 312
Nakladatelství: Fortuna Libri [listopad 2012]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Když bylo Wendy pouhých šest let, matka se ji pokusila zabít. Tvrdila jí, že je monstrum. O jedenáct let později se Wendy začíná obávat, že matka měla tehdy možná pravdu. Dochází jí, že asi není tím, kým si po celý život myslela, že je. Toto poznání jí pomáhá odhalit Finn Holmes.

Finn, záhadný spolužák, zprvu Wendy jen neustále pozoruje. Něco na něm Wendy neskutečně přitahuje, ale zároveň děsí. S jeho pomocí se dozví i pravdu o sobě a svém životě: Jako miminko byla zaměněna s jiným dítětem, chlapcem. Ještě v šoku se Wendy vydá s Finnem za svou pravou matkou. Netuší ale, co ji tam čeká...

Nový domov Wendy nutí nechat dosavadní život za sebou, zapomenout na školu jí problém nedělá, ale jak se vypořádá se ztrátou svého bratra a tety? Wendy se musí poprat se svým novým údělem a s tím, že ani u své pravé matky nenajde city, které celé dětství tak moc postrádala.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Wendy si v dětství zažila svoje – její matka ji nikdy neměla ráda a v den šestých narozenin to vyvrcholilo k tomu, že se ji pokusila zabít se slovy, že není její dítě, že zabila její pravé dítě i svého otce a že je zrůda. To jí nevyšlo jen díky Mattovi, jejímu bratrovi, který matku zastavil. Jejich matka byla zavřena na psychiatrickou léčebnu a Wendy s Mattem putovali k tetě Maggie, jež se jich ujala.

Jenže ani tím to Wendy nezačala mít lehké a díky ní ani Matt a Maggie. Problémy ve škole, nejednou ji vyhodili a tak se celá rodina musela stěhovat. Ne zrovna nejlepší schopnost vycházet se spolužáky. A především pocit, že nikam nezapadá.

Když ale nastoupila na další školu, chvíli po ní nastoupil i Finn, zvláštní kluk, který na ni divně koukal. Nakonec se ukáže, že do školy nastoupil, aby Wendy sledoval a posléze ji přivedl zpátky domů. Wendy totiž skutečně není dcerou té ženy, kterou měla za matku a dokonce není ani člověk. Je trol, což je ovšem už velmi zastaralý pojem a tak si jejich rasa raději říká Tryllové.

Ve městě Tryllů se ukáže, že Wendy není jen tak ledajaká dívka, ona je totiž princezna a o to to má složitější. Její matka, není zrovna nejpříjemnější a nejempatičtější žena, neustále od Wendy očekává, že se bude chovat jako princezna, kterou je a že všechno zná. Jedinou útěchou jí je Finn a další přátelé, které pozná.

Téměř celé je to teda ve zkratce o tom, jak si Wendy přivyká novému domovu a novému postavení ve společnosti. Což sice není nikterak originální námět, ale vůbec to není špatné. Bohužel horší je to se zpracováním. Logika občas pokulhává, plno situací je neskutečně naivních a kýčovitých a autorčiny záměry jsou už od začátku až moc čitelné.

O něco lepší je to s tím, jak je to napsáno. Zdaleka to není perfektní, občas je to trochu nepřirozené a umělé. Přesto bych lhala, kdybych řekla, že se to absolutně nepovedlo. Obzvlášť v kontrastu s ostatními aspekty knihy je autorčin styl psaní to nejlepší ze všeho. Navíc, díky tomu se to alespoň čte rychle.

Wendy je zlo. Tahle holka mě donutila uvažovat nad tím, kdy naposledy jsem četla knihu s tak příšernou hlavní hrdinkou. Je jí sedmnáct a chová se jak malé rozmazlené děcko a těch sedmnáct byste jí rozhodně netipli. Její pitomost (vážně se za tohle i to další slovo, co bude následovat, omlouvám, ale jinak to vyjádřit prostě nejde) nezná mezí, stejně jako debilita jejího myšlení i chování. Po celou knihu mě neskutečně dráždila, a když se zkombinovala s nelogickou zápletkou, myslela jsem, že zešílím. A bohužel to netahají ani ostatní postavy, které taktéž stojí za houby. Všechny jsou ohrané a nepřirozené.

Není to tak, že by mě to vyloženě nebavilo a byl to opravdový propadák, ale bylo tam až moc věcí, nad kterými jsem měla chuť třískat hlavou do stolu s pláčem a slovy „Proč, bože, proč?“, počínaje hlavní hrdinkou a nastalými situacemi konče. Pokud jste holka, která se vyžívá v podobných typech příběhů a která si věcí, které jsem popsala výše, většinou moc nevšímá, pak je pro vás tahle kniha ideální volba. Pokud jste starší, sečtělý/á, nahlížíte na knihy ze všech možných faktorů a tak je hodnotíte, tak si tohle raději nechte ujít, anebo to třeba zkuste, ale raději moc nečekejte. Dvě a půl hvězdičky.
http://nd06.jxs.cz/105/257/0c579c04c9_93869651_o2.png
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
 Zdoj obrázku: http://www.worldofamandahocking.com/eloras-gallery/
8 komentářů u "[Recenze] Amanda Hocking: Dědička | Svět Tryllů #1"
  1. Teď si připadám trochu zvláštně, že se mi to líbilo. :D Naproti tomu jsem zvědavá, jaký názor si na to udělám nyní. Teda až si dám re-reading, což bude hned potom, co někde objevím první díl... asi mi není souzeno, abych tuhle sérii zdárně dočetla. Jednou chybí v knihovně první díl, podruhé si koupím druhý a třetí a nemůžu nikde sehnat první... to bude osud. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvláštně si připadat nemusíš, já mám dojem, že se to líbilo snad skoro každýmu, kdo to četl... Což teda upřímně nechápu :D Já z té série šílela :D

      Vymazat
  2. Sice tě nedokãžu úplně pochopit, protože mě se kniha docela líbila, byť k ním mám taky mnoho připomínek, zvláště k Wendy a milostnému trojúhelníku, ale takovéhle kritické recenze se čtou nejlíp :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych pravdu řekla, já zas nechápu, že se to tolika lidem líbí :D To neni myšleno ve zlém jen... vrtá mi to hlavou :D Hold každému se líbí něco, no :D

      Vymazat
  3. četla jsem všechny tři díly a moc se mi líbily :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky za sebou všechny díly a můj šálek kávy to vážně nebyl, no :D

      Vymazat
  4. Knižku som nečítala, no dobré slová som na ňu ešte nepočula. Ale tiež mám pocit, že to nebude moja šálka kávy.
    Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neslyšela? Fakt? Já mám pocit, že ji snad všichni hrozně vychvalují :'D

      Vymazat