Social Media

[Recenze] Anne McCaffrey: Všechny pernské Weyry | Pern #11 - Drakeni z Pernu #4

Název: Všechny pernské Weyry
Série: Pern (Podsérie: Drakeni z Pernu)
Díl: 11 (4. v rámci podsérie)
Autor: Anne McCaffrey
Počet stran: 496
Nakladatelství: Triton [březen 2010]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Celé generace drakeni se svými draky, schopnými telepatického kontaktu se svými jezdci, vzlétali vstříc hrozbě Vláken a pálili je ještě ve vzduchu, než mohla dopadnout na povrch planety a žravě pohlcovat veškeré organické látky. Snem všech drakenů bylo najít způsob, jak vymýtit Vlákna definitivně, aby už nikdy neohrožovala jejich milovaný Pern.

Konečně svitla naděje, že by se jejich sen mohl naplnit. Obyvatelé Pernu vedení Mistrem Harfeníkem Robintonem a vůdci Bendenského Weyru F’larem a Lessou při zkoumání pozůstatků prvního osídlení Pernu objevili velmi složitý počítačový systém. Díky němu se znovu naučili dávno zapomenuté poznatky a počítač je vedl ke splnění svého prioritního úkolu, jímž bylo právě trvalé odvrácení hrozby ničivých Vláken. Mnoho drakenů, řemeslníků i držebníků se chopilo nabídnuté příležitosti, ovšem převratné novinky neměly pouze příznivce, ale také rozhodné a mocné odpůrce…
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Vzhledem k tomu, že mám takový pocit, že u nás tahle série není zas tak moc známá, dovolím si nejprve trochu ji přiblížit celkově, respektive ani ne tak celkově sérii, jakožto především svět, ve kterém se odehrává. Jedná se o planetu zvanou Pern, kterou kolonizovali lidé. Se Zemí žádné kontakty neudržuje, to jen tak mimochodem. Planeta vypadala ideálně a lidé si pomalu začali budovat novou, lepší společnost. Jenže pak se ukázalo, že v určitých intervalech (stovky let) oběžnou dráhu Pernu protne jiná planeta – Krvavice, což s sebou přináší takzvaná Vlákna, která padají z oblohy jako déšť a ničí všechno živé. Není asi nutné vysvětlovat, že to je velký problém. Naštěstí se na planetě nacházela malá stvoření, podobná drakům, která projevovala zvláštní schopnosti – být na jednom místě, zmizet a najednou se objevit úplně někde jinde a chrlit na vlákna oheň, který je ničí. A tak se genetici dali do práce a podařilo se jim z malých ještěrek vyšlechtit skutečné velké draky.

Pernští drakeni se pak odehrávají během devátého míjení, kdy už je na Pernu společnost dávno zaběhlá a fungující. A původní kolonisté by na ni určitě byli hrdí, neboť je taková, jakou si ji představovali – bez zbytečných strojů a techniky, prakticky v souladu s přírodou. Část z obyvatel žije s oním zvláštním poutem mezi drakem a člověkem a právě oni jsou drakeny, kteří chrání Pern v dobách Míjení před vlákny.

Na začátku Všech pernských Weyrů je objevení vyspělého počítačového systému – Aivase, který zapomněli první osadníci na místě přistání, které bylo dlouhou dobu neobydlené. Aivasovi se podařilo vytrvat přes dva a půl tisíce let a stále funguje. Jeho úkol je jasný – zničit jednou provždy hrozbu Vláken. Což je jen tak mimochodem i cíl, který si vztyčil vůdce Bendenského Weyru a tak se lidé začínají učit. Učit dovednosti, jejich předků, které dávno zapomněli a které jim pomohou zbavit se Vláken nadobro. Ale samozřejmě, jsou tu i lidé, kteří Aivase považují za něco špatného a chtějí ho zničit.

Všechny pernské Weyry částečně uzavírají jednu velmi významnou kapitolu pernské historie a mění společnost a život na Pernu navždy. Ovšem stále je tu spousta věcí, kterých se autorka může chytit a více je probrat v dalších knihách, což také udělala.

„Měníme vzor, podle kterého se tkalo plátno jejich životů. Toho se lidé děsí. Vždycky to tak bylo a taky bude.“

První tři díly z oněch Pernských drakenů jsem četla nějaká dva až tři roky zpátky a tak jsem se trochu bála, že už se mi to třeba nebude líbit tak, jako kdysi. Ale už po prvních stranách jsem zhodnotila, že jsem se obávala úplně zbytečně. Tohle jsou totiž knihy, které dokážou zajmout, jak mladší, tak starší čtenáře. Jediné zklamání pro mě bylo, že na konci knihy již není tzv. „drakodex“ jako tomu bylo u předchozích dílů, ve kterém byly takovéty stručné informace o světě, obyvatelích, weyrech, držbách a podobně. Především zprvu, než jsem se opět do čtení dostala, by se mi hodně hodil, abych si udělala řádnej pořádek v tom, kdo je kdo.

Je pravda, že dějově se toho zas tak moc neděje a moc napínavé akce se v tomhle dílu nedočkáte. Po většinu času se totiž obyvatelé Pernu především učí a poznávají zapomenuté a připravují se na konečný cíl, zničení Vláken. Ale to ani tak nevadí, protože napsáno je to pěkně a čtivě a tak to tak nějak vyrovnává fakt, že tam není tolik napětí.

Tady je asi potřeba dodat, že některé věci, které se lidem povedly za těch pár let, by ve skutečnosti zabraly času mnohem více, ale toho si je vědoma sama autorka a hned na začátku na to upozorňuje s tím, že ale využila určité literární licence, poněvadž to děj románu vyžadoval.

„Vidět znamená uvěřit.“

Postav je v knize neskutečně moc a vyjmenovat je všechny by zabralo hodně času a ještě bych na některé zapomněla. Co je podstatné, je to, že se autorce zkrátka vyvedly. Každá je jiná, každá je lidská a skutečná. Za zmínku stojí třeba takový Robinton, mistr Harfeník (obrázek vlevo), který je tak nějak mou srdcovou záležitostí, protože je prostě báječný, stejně tak vůdci Bendenského Weyru - Lessa s F’Larem anebo mladý pán držby a draken zároveň Jaxom. A také jeho drak Ruth, kterého prostě nejde nezbožňovat.

V recenzích většinou o autorech moc nemluvím, ale tady si myslím, že Anne McCaffrey si zaslouží zmínku. Autorka je to totiž sakra plodná a knih má na účtu snad kolem čtyřiceti, z toho velká část, snad většina, patří právě do světa Pernu. Upřímně mě hrozně mrzí, že do češtiny jich je přeloženo jen pár (a taková Harfenická trilogie mi rve srdce, poněvadž byl přeložen jen první díl).

Osobně mě kniha nadchla, protože je vážně skvělá. Mám dojem, že tohle bylo první sci-fi, které jsem kdy četla a ačkoliv jsem jich celkově moc nečetla, myslím, že tohle je určitě jedno z nejoriginálnějších ze všech, už jen díky světu, který autorka stvořila. I když je pravda, že fakt, že se jedná o sci-fi, se začíná nejvíce projevovat až v tomto dílu. Myslím, že tahle série by si zasloužila mnohem větší pozornost, než jaké se jí dostává, protože je vážně dobrá. Ode mě dostává čtyři hvězdičky.
 
 http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
2 komentáře u "[Recenze] Anne McCaffrey: Všechny pernské Weyry | Pern #11 - Drakeni z Pernu #4"
  1. O tomhle slyším poprvé, ale upřímně mě to zaujalo! Díky za tip, mrknu se po tom! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yaaay! Ani nevíš, jak hrozně moc jsem ráda, že to díky tý recenzi někoho zaujalo! Koukni po tom, je to fakt božoutský! ^~^ :D

      Vymazat