Social Media

Přečteno v angličtině: Royal Wedding

Většinou, když dočtu knihu, běžím napsat recenzi, jednak ze zvyku a jednak proto, že se chci s ostatními podělit o to, co jsem to vlastně právě přečetla. A normálně bych psala recenzi i v tuto chvíli, jenže jsou tu knihy v angličtině, které si recenzovat zkrátka netroufám, protože moje znalost tohohle jazyka není ani zdaleka perfektní a já mám strach, že bych knihu přeci jen nezvládla správně posoudit ze všech úhlů. Jenže tak nějak mi přijde jako hřích, nepodělit se s vámi o své dojmy z nových knih od Meg Cabot, poněvadž je to prostě Meg Cabot a pokračování Princezniných deníků.

Zároveň mě napadlo, že bych tímhle článkem mohla započít takovou (vysoce) nepravidelnou, vlastně jen zřídka využívanou, rubriku, kde bych povídala o knihách, které jsem přečetla v angličtině (s tím souvisí to "zřídka využívanou" - zatím mám na kontě jen dvě knihy a ačkoliv se chystám zkoušet i další, rozhodně jich nebude nějak moc). Prozatím jí nechám název "Posezení u čaje s anglickou knihou", protože prostě potřebuju nějakej strašně originální název a k Anglii se hodně pojí čaj a tak. (Jo, kdyby někoho napadlo něco lepšího, budu vděčná, tohle je vadný :D)

Budu to opakovat už nejspíš po miliontý, ale když jsem Royal Wedding a From the Notebooks of a Middle School Princess dostala, div jsem neskákala do nebe nadšením. Vážně. Mně se totiž ani nesnilo, že bych se k těm knihám mohla dostat tak brzo. Není tedy divu, že jsem se okamžitě vrhla do Royal Wedding na Miinu svatbu (a nejen to).

Už po pár stranách jsem zhodnotila, že ta angličtina doopravdy není moc složitá, jak jsem již dřív od knihách od Meg slyšela. A myslím, že když tohle říkám já, tak je opravdu co říct a vážně není čeho se bát. Ačkoliv jsem dost slovíček nevěděla, hodně jsem jich prostě ani nepotřebovala a význam mi došel z kontextu, troufám si říct, že celkově jsem to pobrala poměrně dost dobře. I když nepopírám, že jestli kniha vyjde i u nás, okamžitě pro ni běžím :D

Hned na prvních stranách jsem začala poznávat starou dobrou Miu a její osobitý pohled na svět. Svéhlavou, komickou, střelenou feministku Miu, se srdcem na pravém místě, která se neustále snaží dělat svět lepší a pomáhat pomalu každému, koho potká. Miu, která rozhodně není žádnou nafintěnou princezničkou. Mia je zkrátka postava, jak má být a troufám si říct, že snad jedna z nejlepších ze všech.

Je naprosto šílené, když jsem si v polovině knihy uvědomila, že to vlastně píše dospělá žena. Vážně obdivuji, jak skvěle se Meg dokáže vcítit do postavy Miy a psát její deník, jako by to skutečně psala ona. Tohle je přesně to, co  považuji za takový pomyslný vrchol spisovatelských schopností (ačkoliv ono vždycky je kam jít dál, že).

"Honestly, what good is owning a castle if the person you love doesn't want to share it with you?"

Nešlo se nepousmát, když se pomalu, ale jistě začaly objevovat i další postavy, jako třeba Lily, Tina anebo Michael. Jo, Micheal, miluju ho. Vážně hrozně moc, o něm ani není potřeba mluvit, protože on je vážně perfektní a nechápu, jak ho někdo může nemít rád. Taky bych chtěla takovýho svýho Michaela, když už reálnej neexistuje, huh. Vyrostl už také Rocky a ačkoliv v knize sám moc nevystupoval, zmínky tam o něm byly - hlavně ty o jeho posedlosti prděním a dinosaury. A poprvé se objeví také Olivia, která je už od prvních stran neskutečné zlatíčko a můžeme od ní očekávat velké věci, protože není o nic míň osobitá a svérázná než taková Mia.

Zkrátka a dobře - všechny postavy jsou prostě stále své, ačkoliv je jasné, že se za ty léta vyvinuly (Lily chce být právník, no věřili byste tomu?!).

Hrozně se mi líbilo i to, jak knihu prolínají narážky na všechny současné věci i problémy, ať už jde o Game of Thrones anebo problémy s uprchlíky. Zkrátka, že je v knize rok 2015 bezpečně poznáte!

Na jednu stranu si říkám, že se toho v knize vlastně tolik neudálo, ale na druhou si uvědomuju, kolik věcí se na Miu sesypalo - ať už dobrých anebo špatných. A Mia to všechno tradičně řeší po svém.

 "You always want to help everyone. It's one of the many reasons I feel in love with you, but also one of the reasons you're always getting yourself into trouble."

No prostě - Royal Wedding je neskutečně zábavné, vtipné a občas i trochu překvapivé čtení a neměl by si ho nechat ujít nikdo, kdo četl Princezniny deníky. A pokud jste je nečetli, měli byste to napravit. O hodně přicházíte. Ačkoliv jsem knihu četla dost dlouho, protože jsem četla, jako když nečetla, když už jsem se do čtení pustila, divila jsem se, jak rychle stránky ubývají. Věřím, že nebýt to v angličtině, měla jsem to přečtená za den, dva. A na konci? No... Bylo vážně těžké opět se s Miou loučit, ačkoliv tentokrát s vědomím, že se určitě neloučím na dobro, protože je tu From the Notebooks of a Middle School Princess a věřím, že i tam se Mia někdy objeví.
4 komentáře u "Přečteno v angličtině: Royal Wedding"
  1. Veľmi pekné posedenie pri čaji :))) Ja sa na knihu veľmi - preveľmi teším, pretože Denníky princeznej sú moja obľúbená séria :)) Môžem sa opýtať, nevieš náhodou, odkiaľ ju tvoj darca kupoval? :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Amazonu :D Ale kdybys náhodou chtěla, mám jednu navíc a mileráda bych ji prodala :D Ačkoliv... ono s poštovnym na Slovensko by tě to asi vyšlo podstatně dráž, co? :D

      Vymazat
    2. No, pravdepodobne, hoci to neviem naisto, lebo cez Amazon nenakupujem :D Ešte sa skúsim pozrieť na bookdepository.com :) Ale si zlatá, že si sa ponúkla :D :) Verím, že sa nájde aj iný český nadšenec, ktorý po knihe rýchlo siahne! :)

      Vymazat
    3. Snad jo :) A tobě držim palce, abys to sehnala odněkaď, kde nakupuješ, i když myslím, že to je zbytečný, cuz když jsem koukala naposled na BD ji měli :) :D

      Vymazat