Social Media

[Recenze] Rick Riordan: Poslední z bohů | Percy Jackson #5

17285374Název: Poslední z bohů
Série: Percy Jackson
Díl: 5
Autor: Rick Riordan
Počet stran: 408
Nakladatelství: Fragment [září 2011]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Jmenuji se Percy Jackson… Blíží se mé šestnácté narozeniny. V Táboře polokrevných však nechystáme oslavy, nýbrž výpravu do války. A místo blahopřání jsem si vyslechl dávné temné proroctví, které mi všichni tak dlouho tajili. Bitva, která může znamenat konec světa, začne docela nevinně, když mi přistane na kapotě auta bájný kůň Pegas…

Ukáže se konečně, kdo stojí na straně dobra a kdo se přidal k vládci temnot? Kdo válku nepřežije a kdo z ní vyjde jako hrdina? Zápas o zachování civilizace začíná!
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
V závěrečném díle série o Percy Jacksonovi se chystá poslední rozhodující bitva s Titány. Právě v tomhle díle je na Percym a jeho přátelích, aby buď zachránili Olymp anebo ho nechali padnout. A samozřejmě – ten pád si rozhodně nemohou dovolit, neboť Titáni by nastolili chaos, který by měl za následek konec celé západní civilizace.

Na naše hrdiny čeká největší zkouška, jaké doposud stáli. Na druhou stranu… vážně mají šanci porazit Titány, když s nimi měli problém už samotní Bohové?
-Luke Castellan- by LMPandora
Začátek tohohle dílu, stejně jako předchozího, je prostě báječnej. Ponoříte se do četby, nadšení a plní očekávání. Máte problém se od knihy odtrhnout a obracíte stránku za stránkou, celí nadšení, co se bude dít. A stránky utíkají tak rychle, až absolutně nechápete, jak je to možné. Jenže postupem času se toho děje tolik, až toho bylo na můj vkus trochu moc a to nadšení upadá. Pořád se to čte dobře, ale už neobracím nadšeně stranu za stranou celá nedočkavá. Na druhou stranu, stále je to v tomhle dílu lepší, než v předchozím, kde jsem se ke konci už nemohla prostě dočkat konce, abych to měla za sebou, neb toho vážně bylo moc. Tady jsem zas nic takové nepociťovala.

Ta kniha není psána nijak odlehčeně a oddychově, ale i tak se čte moc dobře. Ačkoliv v kombinaci s neskutečně nabitým dějem si u ní zkrátka moc neodpočinete. Odehrává se toho neskutečně moc – problémy, boj a zase problémy… Zkrátka všech čtyři sta stran jen plně využito. Nejvíce to pocítíte asi ve chvíli, kdy se to zničehonic poměrně dost uklidní. A prosím, nechápejte mě špatně – tohle není myšleno, jako kritika. Naopak, je dobře, že se něco děje a nemáte čas se u knihy nudit.

Osobně mi trochu v příběhu nesedí pár věcí. V prvé řadě jsem se u tohohle dílu jednoduše nemohla nezamyslet nad tím, jak je divné, že většina těch velkých akcí se děje o letních prázdninách (snad jen třetí díl se odehrával v zimě). To si jako příšery říkají něco jako „No, polobohové musí chodit do školy, tak začneme pořádně dělat problémy až v době prázdnin!“? A také si nemohu pomoct, ale nesedí mi, že mezi čtvrtým a pátým dílem uběhl celý rok poměrně v klidu. Chápala bych, že Kronos si musel přivykat na nové tělo, že sbíral další spojence a podobně, ale když ve čtvrtém díle útočil na tábor, počítala jsem s tím, že už je připraven na tu závěrečnou bitvu. Tak jak to, že najednou byl celý rok relativně v klidu a nedělal, žádné velké problémy? Očekávala jsem, že pátý díl se bude odehrávat tak maximálně o měsíc, dva později, ne, že to všechno bude čekat rok. I když to dává smysl vzhledem k Percyho věku, no. Dost možná tomu řádně nerozumím, v tom případě si to moc ráda nechám vysvětlit. Tak jako tak jsou to celkem detaily, to nepopírám.

I v tomto díle se postupně víc a víc projevují city. Postavy byly skvělé, jako vždy. Všechny. Měly své klady a zápory, jako všichni lidé.

Za co musím autora pochválit je to, že Bohy nevykresloval jako bezchybná stvoření, ba naopak. Ukázal nám, jak krutě se Bohové dokázali zachovat a zajisté Vás nejednou donutí zamýšlet se nad tím, zda vlastně nejsou stejně špatní, jako Titáni. Zda za to ta válka stojí.

Percy Jackson and Co. by incredibru 

Musím říct, že konec byl jiný, než jsem očekávala. Trochu mě to zamrzelo, protože jsem od Ricka čekala něco víc. A teď bych pro jistotu poprosila ty, kteří nečetli, aby odstavec přeskočili, pokud by jim vadilo vědět, jestli kniha končí nebo nekončí špatně. Moje očekávání totiž byla, že ta kniha skončí tak půl na půl. Ne tak klidně. Ne tak dobře. Jistě, nebylo to happy end se vším všudy, kdy se všechno záhadně spraví a tak, stále jsou tam ty ztráty a podobně. Ale i tak jsem zkrátka čekala něco… něco, za co budu moct autora proklínat. Něco, čím mě autor naštve, ale zároveň ho budu zbožňovat za to, že ten konec zkrátka nebyl zas tak dobrý. Že to bude dobré, ale špatné zároveň. Jednoduše jsem čekala, že autor vymyslí něco lepšího. I když, vzhledem k tomu, že je kniha určena mladším čtenářům, není se čemu divit.

A když jsem u těch mladších čtenářů, musím říct, že i když je kniha psaná pro děti, Posledního z bohů bych jako dítě zkrátka číst nechtěla. Ono ani Bitvu o labyrint. A to nejen kvůli občas poměrně brutálním soubojům a umírání postav (v tomto díle), ale i kvůli tomu, že jsou to knihy neskutečně tlusté a dle mého i náročné a vyčerpávající, jak jsem řekla již výše. Jsou dost dobré, ovšem mladším čtenářům bych to moc nedoporučovala. První tři díly ještě jo, ale tyhle závěrečné dva raději ne.

Mám dojem, že téměř všichni jsou z Percyho naprosto odvázání a neskutečně ho zbožňují. Chápu to. I mně samotné tahle série přišla vážně báječná, ale zkrátka nemohu říci, že by to bylo něco, z čeho bych se posadila na zadek a že by si to plně získalo mé srdce. Každopádně, pokud jste Percyho nečetli, určitě Vám doporučuji to s ním zkusit. Rozhodně stojí za to. Za mě knihu hodnotím čtyřmi a půl hvězdičkami.
http://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/105/257/0c579c04c9_93869651_o2.png
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
http://nd06.jxs.cz/295/965/24c1321dd8_94185859_o2.gif

Zdroj obrázku:
11 komentářů u "[Recenze] Rick Riordan: Poslední z bohů | Percy Jackson #5"
  1. Jak já Percyho miluji, i když to někteří nechápou, mám ho raději než Pottera ...:) Hrozně mě překvapilo, když mu Zeus nabídl jednu určitou věc a on odmítl. Ta scéna se mi vryla do mysli a ještě teď ji tam mám... :3 :)
    Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze, hodně ses v ní rozepsala, což se vůbec nedivím, protože poslední díl v člověku ponechá rozpačitý pocity, nad kterými musí přemýšlet. Naprosto souhlasím s tím detailem, co příšery dělají přes zimu, nebo spíš když jsou všichni ve školách. Nejspíš zimní spánek nebo co. To mi totiž taky často vrtalo hlavou. Jinak se mi ale kniha líbila, akce tam opravdu bylo hodně, ale nebylo to přeplácané. Ten konec je no.. když jsem knihu četla, tak se mi líbil. Teď si budu dávat re-reading, takže jsem zvědavá, jak se s tím poperu teď, protože i ohledně konce se nemýlíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak mi určitě řekni, jak ten re-reading dopadl a co ten konec! :)

      Vymazat
  3. Hezká recenze.
    Já mám Percyho moc ráda, ale četla jsem ho už tak dávno, že jsem všechno špatné už zapomněla. (No jo.. Čtyři roky dělaj divy...)
    Jestli se ti Percy alespoň trošku líbil, rozhodně doporučuju jeho volné pokračování - Bohové Olympu. Předchozím knihám to je sice hodně podobné, ale zároveň je vidět pokrok ve stylu Rickova psaní. :D
    Fantasy is my weapon

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BO jsem měla v plánu, ale co jsem teď před pár dny četla kamarádčinu recenzi na první díl, kde psala, že je to ještě náročnější... Trochu mě to vyděsilo :D Ale stejně to přečtu :D

      Vymazat
  4. Boží recenze! ^^
    Já Percyho miluju, ale tak to už asi víš. :D No, jestli chceš konec, který je fakt na zabití, musíš se dostat až k druhému dílu Bohů Olympu, jmenuje se Neptunův syn... :D Když jsem knihu zavírala, myslela jsem, že umřu... :( Ale Rick se pak v následujícím díle omlouval... Ehm, no, spíš si ze svých čtenářů dělal legraci. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebyl ten cliff-hanger až ve Znamení Athény? A v Hádově chrámu, na straně s věnováním pak bylo tohle, ne? (https://bookwormetc.files.wordpress.com/2013/12/rick-dedication.jpg)

      Vymazat
    2. To jsem zvědavá , ty jo :D
      Já nepotřebuju konec na zabití, jen prostě... Čekala jsem od Ricka víc než tohlecto :D

      Vymazat