Social Media

[Recenze] Robyn Schneider: Tím všechno začíná

23122389Název: Tím všechno začíná
Originální název: The Beginning of Everything
Autor: Robyn Schneider
Počet stran: 308
Nakladatelství: CooBoo [říjen 2014]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Ezra Faulkner, tenisová hvězda a všeobecný školní mazánek, je přesvědčený, že na každého v životě čeká nějaký průšvih. Je jedno, jak obyčejně člověk žije, někde za rohem na něj číhá menší nebo větší tragédie, která mu obrátí svět naruby a kterou teprve všechno začíná. V Ezrově případě je tou tragédií bouračka, která mu sice vzala veškeré vyhlídky na kariéru v tenise, ale zato mu otevřela úplně nové dveře a Ezra se nestačí divit, co všechno ho může potkat na debatních turnajích nebo jak je svět malý a jak krutě někdy osud zaplétá lidské příběhy.

Palčivě vtipná kniha o tom, že ze samého středu na úplný kraj je to někdy jen krůček, a naopak. A přesto se zpátky nechce…
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Z knih, filmů a seriálů odehrávajících se v prostředí střední školy určitě znáte ty kluky, kteří jsou populární, nosí dobré známky, jsou kapitány školního sportovního družstva, které reprezentuje školu, každá holka po nich tajně touží, obklopují se lidmi, kteří jsou podobně populární jako oni, bývají předsedou ročníku a tak podobně. Věřím, že každý přesně ví, co myslím. A přesně takový býval i Ezra Faulkner.
still my favourite book🎾
Jenže pak přijde tragédie, která dle jednou potká každého, a obrátí mu život vzhůru nohama. Bouračka, která Ezrovi změní život. Najednou už není králem střední školy a už nikdy si nezahraje tenis. Svým přátelům se celé léto vyhýbá. Jenže pak nastane první den čtvrtého ročníku a on musí čelit všem, kteří ho znají.

Na slavnostní zahájení se dá do řeči se svým starým kamarádem Tobym a všechno se začne měnit. Je přihlášen do debatního kroužku, poznává nové přátele a začíná o svém minulém i budoucím životě smýšlet úplně jinak. Ono, Ezra nikdy nebyl úplným protypem hloupého sportovce bez mozku a postupem času začíná zjišťovat, jak povrchní jeho staré známosti byly. Vlastně sama ho považuji za poměrně inteligentního s často skvělými myšlenkami. Ale chování se jako blbec se nevyhne nikdy nikdo, ani on.

No a také pozná Cassidy, holku, která je úplně jiná než všechny ostatní. Holku, která zásadně ovlivní jeho život.

„Slova jsou zrádná, když si nedáte pozor nebo když mluvíte příliš.“

Cassidy je úžasná postava s úžasnou povahou, která je plná úžasných nápadů, ale zároveň i její život a povaha mají spoustu chyb. Už na začátku pochytíme, že Cassidy něco skrývá, něco velkého o co se nechce s nikým podělit. Jenže všechna tajemství jsou risk a jednou vyjdou na povrch.

Tím všechno začíná je rozhodně příběh, který stojí za pozornost. Je plný štěstí, lásky, pádů a následné cesty vzhůru. Je plný hořkosladkého bytí člověkem.

Autorka zpracovala trochu ohraný příběh – on kluk, který je/býval hvězdou střední a holka, která kluky jako je on opovrhuje, ale nakonec zjistí, že onen kluk je vlastně chytrý a inteligentní a nakonec se do sebe zamilují – úplně jinak, než byste očekávali a rozhodně se vymyká stereotypům. Nejde totiž jen o bezduchý románek, jehož děj i konec vám je předem jasný. A vězte, že i když občas budete něco tušit, že i když si budete myslet, že je jasné, jak kniha skončí, autorka vás v něčem zajisté překvapí a dost možná právě vaše očekávání bude úplně mylné. Stejně, jako je nevyzpytatelná Cassidy, je nevyzpytatelná i samotná kniha, možná právě díky hlavní hrdince. 

The smarter the girl, the bigger the rascal. | via Tumblr„Čím seš chytřejší, tím lákavější je nechat lidi, aby si tě představovali. Procházíme životy ostatních lidí jako duchové a necháváme za sebou přízračný vzpomínky na lidi, kteří nikdy neexistovali. Populární sportovec. Tajemná nová holka. Jenže nakonec jsme to vždycky my sami, kdo určuje, jak nás ostatní vidí.“

Kniha je neskutečně příjemně napsaná a příjemní jsou i hlavní hrdinové. Někdy vás sice naštvou, jindy je nebudete chápat, ale stejně je budete milovat. Už na prvních stranách mi stylem, kterým je psaná a později trochu i postavami a celým příběhem neskutečně připomínala knihy Johna Greena, autora knih Hvězdy nám nepřály, Hledání Aljašky, Papírová města anebo třeba Příliš mnoho Kateřin.  Ale nebojte – kniha rozhodně není jejich kopiemi a i přes to, jak podobné mi přišly, je kniha neskutečně svá a proto by se jí rozhodně neměli bát ani Greenovi odpůrci.

Mě tahle kniha s neskutečně pozitivní žlutou obálkou zkrátka nadchla a věřím, že tenhle příběh dostane i řadu z vás. Je čtivý, příjemný a lehký a přitom vám dá i spoustu moudrých myšlenek do života, nad kterými se určitě sami pozastavíte. Ukáže vám život takový jaký je, ale nevyčerpá vás, protože stále je to takové lehké a milé. Knihu hodnotím pěti hvězdičkami, protože to bylo jednoduše úžasné čtení.
http://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.png
7 komentářů u "[Recenze] Robyn Schneider: Tím všechno začíná"
  1. To se čte opravdu jako máslo tyhle tvoje recenze. :D Když jsem si z Albatrosu objednávala naposledy, tak jsem z košíku na poslední chvíli tuto knihu vyhodila. Teď toho začínám pomalu litovat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Troufám si říct, že máš čeho litovat. Ta kniha je fakt božoutská! :3 :D

      Vymazat
  2. Souhlasím s recenzní, mě kniha taky uchvátila a nemůžu si ji vynachválit :) Dokonce myslím, že jsem ji dala plný počet bodů a to poslední dobou dělám čím dál méně, ale mě se opravdu líbila :) Krásně napsáno :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezká recenze. S tvým názorem souhlasím, ta kniha je super. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Takové knihy mám nejraději! Knihy, u kterých si odpočinu, nebudu muset moc zapojovat mozek a zkrátka relaxovat. U Johna si sice trochu zapláču, ale... To ke správné knížce bezpochyby patří. :) moc se na knížku těším!
    Moc hezká recenze! ;) ^^

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že anotáciu si pokojne mohla vypustiť - malo som déjà vu pocit, keď som čítala recenziu... Inak recenzia milá, kniha ma zaujala a určite si ju prečítam. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuju za super recenzi, ještě víc jsi mě na tuhle knížku navnadila a to už po ní pokukuju dlouho. Tak snad se ke mně co nejdřív dostane ^^

    OdpovědětVymazat