Social Media

[Recenze] Cassandra Clare: Město z kostí | Nástroje smrti #1

17845840Název: Město z kostí
Originální název: City of Bones
Série: Nástroje smrti
Díl: 1
Autor: Cassandra Clare
Počet stran: 416
Nakladatelství: Knižní Klub [srpen 2013]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy a vstoupí tak do světa lovců stínů, bojovníků, kteří mají svět chránit před démony. A už z něj nevystoupí, protože její život se převrátí vzhůru nohama… Co je Clary vlastně zač? Kde se vzaly její schopnosti? A jsou pro ni spíš prokletím, nebo požehnáním? Zábavná, odvážná a neotřelá fantasy slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Příběh o dívce, která po patnácti letech života začne zjišťovat, že vlastně není jen obyčejnou smrtelnicí, jak se domnívala, může znít sice poněkud ohraně, ale autorka tuhle poněkud typickou zápletku vymyslela zase jinak a ve výsledku se jedná o skutečně dobrý nápad.

Když Clary poprvé potká Jace, Isabellu a Aleka její život se začne obracet vzhůru nohama. A ne zrovna v dobrém. Čeká jí nějaké ta ztráta, ale i nálezy a odhalení věcí jí doposud zatajených. Ve výsledku toho na ni není málo, ale Clary to všechno zvládá celkem dobře. Upřímně, asi bych čekala, že to všechno co odhalí a všechno co se stane bude brát trochu jinak, trochu hůře, ale jindy jsem jejím chováním byla naopak nadšená, protože se zachovala skutečně věrohodně. Jako postava Vám čtení rozhodně neznepříjemňuje.

city of bones by MyrakJace, v pozici hlavního mužského hrdiny, je zase takový ten mužský hrdina, který se tváří neustále nad věcí a moc věcí a lidí si k sobě nepřipouští. Zároveň má za sebou ale také nepěknou minulost a občas se ukáže i nějaké jeho citlivější stránka.  Chová se samolibě a je to neskutečný narcis milující sarkasmus, ale zároveň je to člověk se srdcem na pravém místě.

Z ostatních postav pak už za zmínku asi stojí už jen Alek, kterého jsem si prostě zamilovala. Autorka se nebála přijít s něčím novým a právě tím je Alek, protože postav, jako je on, zas tak moc není.

Kniha se čte příjemně a při čtení vám neskutečně rychle utíká, ani se nenadějete a je za vámi. Pokud nepatříte k lidem, co úplně zbožňují všemožné popisy, tak z tohohle asi úplně nadšení nebudete. Autorka se totiž v popisech a všemožných přirovnáních očividně neskutečně vyžívá, což neříkám, že je špatně, věřím, že jsou lidé, kteří z toho budou nadšení.

Když to tak vezmeme, v knize se toho zas tak moc neděje. Naštěstí se ale nejedná o ten typ knihy, kde se nic neděje a příběh je neskutečně prázdný a nestojí za nic. Ač jsem od něj očekávala víc, nemohu říct, že by byl špatný a nudný. I když je pravda, že v některých pasážích mě to zkrátka zas tak moc nebralo. Většinou se překvapivě jednalo především o nějaké ty boje a podobně, nevím, zda to bylo tím, že občas mi to přišlo až moc zdlouhavé nebo něčím jiným. Na druhou stranu tím neříkám, že by byly napsány vyloženě špatně.

Knihu hodnotím poměrně kladně, ale po ohlasech, které jí předchází, jsem očekávala něco více. Přestože nápad sám o sobě mi přijde úžasný a čekalo na mě několik napjatých chvil a zvratů, nedá se říct, že bych se do knihy zas tak moc ponořila a nemohla se od ní odtrhnout. Ale co jsem slyšela, další díly jsou prý lepší, tak uvidíme. Přestože konec knihy mě sám o sobě zas tak moc na pokračování v téhle sérii nenalákal, rozhodně mám v plánu si ho přečíst. První díl hodnotím třemi hvězdičkami.
13 komentářů u "[Recenze] Cassandra Clare: Město z kostí | Nástroje smrti #1"
  1. Tak to dopadá, když má člověk vysoká očekávání. :D Já jsem o sérii moc nevěděla, přečetla si jen jednu recenzi a no, pro mě bomba. Spíš pokračování mě zklamalo a stále jsem zaseknutá u toho 2.dílu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já recenze ani nečetla, možná pár, ale prostě už jen tak z doslechu jsem nějak zaregistrovala, že to je prostě populární. No, mě právě bylo od více lidí řečeno, že další díly jsou lepší, tak uvidím :D

      Vymazat
  2. Ja cetla i dalsi dil a libil se mi mnohem vic :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jop, nejsi první, od koho to slyším :) Snad se mi taky bude líbit víc ^^

      Vymazat
  3. ja videla nejdriv film a az pak cetla knizku, coz bylo snad poprve (a snad taky naposled, vzdycky nejdriv ctu a pak az koukam), tak nemuzu s cistym svedomim posoudit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na film chystám, už ho mám i jak dlouho staženej. Ovšem už teď vyšiluju z toho obsazení... :D

      Vymazat
  4. Mně se zase kniha moc líbila - šoupla mi ji kamarádka s tím, že si to musím přečíst, tak jsem začala číst a vlastně jsem doslova zhltla všech pět knih a teď čekám na poslední díl hexalogie.

    czechivy.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si další knihy určitě přečtu, snad se mi zalíbí víc, neže první díl :)

      Vymazat
  5. Já knihu četla a neříkám že je špatná, ale není nejlepší. Takže s tebou úplně souhlasím... :D A čte se opravdu rychle a není to úplně zahozený čas, což je nejdůležitější.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, jsem ráda, že je na tom někdo stejně :D

      Vymazat
  6. kazdy ma jiny vkus, ne kazdemu padne vsechno :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Četla jsem první tři díly téhle série a prvnímu bych dala tak 4/5... Hezky napsaná recenze :).

    OdpovědětVymazat