Social Media

[Recenze] Gayle Forman: Zůstaň se mnou | Zůstaň se mnou #1

22915672Název: Zůstaň se mnou
Originální název: If I Stay
Série: Zůstaň se mnou
Díl: 1
Autor: Gayle Forman
Počet stran: 184
Nakladatelství: Yoli [srpen 2014]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Talentovaná violoncellistka Mia si vždy myslela, že nejtěžším rozhodnutím jejího života bude volba, zda jít za hlasem svého srdce, jenž jí radí zůstat s Adamem, nebo se naplno věnovat druhé osudové lásce – hudbě –, protože to by znamenalo soustředit veškerou energii na studium na prestižní umělecké škole. Jednoho únorového rána se však všechno změní. Když se Mia po děsivé autonehodě probere, nic necítí. Vidí své mrtvé rodiče, těžce zraněného bratra – a nakonec samu sebe. Zatímco její tělo je v kómatu, ona sama může vidět a slyšet vše, co kolem děje. A najednou se musí rozhodovat, zda na tomto světě vlastně chce ještě zůstat, anebo zda o svůj život, který beztak visí na vlásku, bojovat přestane.
Druhé vydání celosvětového bestselleru, který poprvé vyšel česky pod názvem Jestli zůstanu (Ikar 2011).
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Emotivní příběh o vioncellistce Mie, která se musí rozhodnout, zda má cenu zůstat na světě a žít či dát přednost té jednodušší variantě – zemřít, se u čtenářů těší velké oblibě. Možná je to právě tím, že příběh není založený ani tak na ději, jako na myšlenkách, vzpomínkách, emocích a rozhodování o tom, zda má cenu žít, i když jste ztratili své milované rodiče a sourozence.

V knize se střídá aktuální dění s Miinými vzpomínkami, na rodiče, přátele, známé a samozřejmě na hudbu a věci s ní spojené. V knize se toho po aktuální dějové lince moc neděje, ale Miino vzpomínání to vše skvěle nahrazuje a vyplňuje. Právě fakt, že kniha není nikterak založena na ději, dělá knihu tak výjimečnou. Samozřejmě, něco se tam děje, ale příběh na tom není tolik závislý. Na druhou stranu, chvíli mi trvalo, než mi to došlo a tak ještě chvíli po překonání poloviny knihy jsem si říkala, že jsem od toho tedy očekávala něco trochu víc. Avšak o několik stran později jsem tomu i já začala skutečně propadat.

Movie Quotes ♡ on Twitter: "if i stay http://t.co/5VS88Q6jTg"Zakončení knihy, považuji za to nejlepší možní řešení, proto autorka knihu zakončila v tu nejvhodnější chvíli a nechala tak místo na přemýšlení a uvažování o tom, co jsme se v knize dozvěděli a co asi bylo dál.

To co se Mie a její rodině přihodilo je sice smutné, ale takové věci se dějí i ve světě kolem nás, proto je příběh tolik reálným. Ač v reálném světě se asi lidé sami nerozhodují o tom, zda se probudí nebo navždy usnou, jako tomu bylo v případě hlavní hrdinky této knihy, ale co já vím – třeba i to je skutečné.

Autorka příběh nijak nepřikrášlovala a udělala ho tak reálný, jak jen to šlo. I Miu a její blízké, které poznáváme formou jejích vzpomínek, stvořila tak, že působí, jako skuteční lidé se svými klady a zápory, avšak každý jsou jiný a mají svou osobitost.

Na druhou stranu, nemohu nezmínit, že mi přišlo, že Mia smrt rodičů zprvu bere až moc dobře, čekala bych, že ji to sebere nějak více, než jak se v knize jevilo.

Důležitou částí Miina života a taktéž knihy je i hudba, kterou Mia zbožňuje a proto ji rozhodně nemohu nezmínit. Dozvíme se o tom, jak se Mia dostala k cellu a jak jí hudba dala dohromady s Adamem, jejím přítele, stejně jako hudba dala dohromady její rodiče.

Půvabně, mile a nenuceně napsaný příběh pomalu a poklidně plyne a my se dostáváme dál a dál, víme toho víc a víc a máme možnost přemýšlet o více a více věcech. Rozhodně se tu nabízí k přemýšlení spousta věcí.

Co se mi vůbec nelíbí, je název druhého vydání, tedy právě ono „Zůstaň se mnou“. Nejde jen o to, že původní „Jestli zůstanu“, bylo podstatně doslovněji přeložené a líbilo se mi více, název, který byl zvolen, mi prostě přijde takový nehodící se a určitě by se dalo vymyslet něco jiného, lepšího.

Není divu, že kniha je tak oblíbená, i když já od ní možná přeci jen čekala o trošičku více. Každopádně, tohle příjemné dílo rozhodně stojí za přečtení. Jestli zůstanu ode mě dostává krásné čtyři hvězdičky.

3 komentáře u "[Recenze] Gayle Forman: Zůstaň se mnou | Zůstaň se mnou #1"
  1. Je to zajímavá kniha, která je opravdu reálná, ale nesouhlasím s tebou s tím koncem. Štve mě se kolem toho může tolik diskutovat a nikdo pořádně neví, jak kniha skončila. Ale jinak jsem s knihou problém neměla. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem četla ještě v tom původním vydání ...:) Jestli zůstanu a vím, že se mi to hrozně líbilo :) Třeba zkusím re-reading :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky nesouhlasím s tím názvem druhého vydání -.- I když ta filmová obálka je úžasná :)) :3
    Moc hezká recenze, utvrdila mě v tom, abych si knihu co nejdříve přečetla. Snad ji vyloudím od kamarádky na půjčení ^^

    OdpovědětVymazat