Social Media

[Recenze] Lissa Price: Mladší | Banka těl #1

Název: Mladší
Série: Banka těl
Díl: 1
Autor: Lissa Price
Počet stran: 346
Nakladatelství: Fortuna Libri
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Když na Zemi vypukla Biologická válka, lék pro přežití byl podán pouze mladým lidem, dětem, tedy Mladším a starým lidem, neboli Starším, to způsobilo, že najednou na Zemi žijí jen starci a děti.
Děti, které mají to štěstí a mají nějakého žijícího příbuzného, svého poručníka, si žijí v pohodlí domovů.
Smůlu ovšem mají děti, které na Zemi zůstali sami. Nemají žádná práva, žádné zastání. Žijí po ulicích v nelegálně obydlených budovách, nemají téměř nic a pokud je chytí, zavřou je do strašlivých Institucí, kam se nikdo nechce dostat.
Callie, její mladší bratr a kamarád Michael žijí v opuštěné budově. Calliin mladší bratr je navíc nemocný a ona nemá peníze, aby si mohla dovolit nechat ho léčit.
No a pak je tu tajná společnost Prime Destinations a jejich Banka těl. V oné Bance mohou děti pronajmout svá těla bohatým Starším, kteří si v jejcih těle mohou dělat téměř cokoliv a Mladší za to získají bohatou pěněžní odměnu.
Callie stojí před volbou - pronajmout své tělo, riskovat vše pro pomoc bratrovi nebo ne?
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Na tuhle knihu jsem si četla nějaké hodně kladné recenze, díky kterým jse se vlastně vůbec rozhodla knihu přečíst, a byla jsem tedy zvědavá, jestli ta kniha je opravdu tak moc dobrá. A s radostí můžu oznámit, že mě ani trochu nezklamala.

Upřímně ze začátku jsem si nedovedla představit o čem celá kniha vlastně bude. Na odpověď jsem ovšem nemusela čekat moc douho.

Pokud čekáte nějaký pomalý úvod do děje pak vás zklamu. Autorka na nic nečeká a rovnou vás hodí do děje, bez jakéhokoliv připravení či rozjezdu a už od prvních stránek se vlastně něco děje a vy se nenudíte.
Mě to nevadí, ba naopak, řekla bych, že to je lepší než nějaké nudné okecávání, ovšem na druhou stranu jsem trochu postrádala více informací o oné Bilogociké válce a podobně. Vlastně když o tom teď tak uvažuju, nejsem si jistá jestli tam třeba vůbec někde byl rok, v jakém se kniha odehrává, já si na nic takového napamatuji, ale je možné, že jsem to přehlédla nebo zapomněla. Vím, že tohle nejsou zas tak podstatné fakty, ale mě to prostě zajímá, zvlášť ta Biologická válka a více informacemi bych doopravdy nepohrdla.

Jednou z věcí, která tuhle dystopii odlišuje od ostatních je ta, že zde nemáme vlastně téměř žádné informace o aktuální vládě.
Také mi hlavou vrtá, jak se to vlastně mohlo stát, že Starší si žijí v luxusu a bezprizorní Mladší (ti co nemají své poručníky) nic nemají a nikdo se o ně nestará. A jak si vlastně Starší mohou žít, pomalu jako kdyby nikdy žádná válka nebyla, přestože proběhla nějaký rok zpátky (tedy pokud jsem to pochopila správně)?

Každopádně kniha je skvěle psaná a nenašla se v ní snad jediná část, kde bych se nudila. Ba naopak, kniha je nabitá tajemstvími, která vás nutí číst dál a nikdy nemáte moc šanci odhahnout, co vlastně bude dál. Nejeden zvrat, nejedno překvapení a jsem si jistá, že to ještě zdaleka nekončí a v druhém díle to bude pokračovat.

Čeho jsem si ještě všimla, že párkrát tam někdo zapomněl dát Hlas kurzívou, ale to zas nijak zvlášť nevadí, protože nakonec mi vždycky došlo, kdy to vlastně je Hlas a kdy myšlení Callie, jen mě to zprvu trochu zmátlo.

Callie jako hrdinka mi byla sympatická už od začátku. Helena, které bych jen tak mimochodem mileráda popřála k dnešnímu svátku :D, mi také přišla fajn.
Pak tu máme Šéfa, který mě opravdu zajímá. Já nevím, ale i přesto, co všechno má vlastně na svědomí, nemohu říct, že ho nemám ráda. A nejen proto, kým doopravdy byl, ale celkově.

Knihu bych teda zhodnotila jako velmi kvalitní a originální dílo a autorka může být patřičně hrdá už jen na ten nápad.
Přestože mě mrzí, že v knize prostě nebylo víc informací třeba o té válce (ano já si s tím nedám pokoj -.- :D), nemohu knize dát míň jak pět hvězdiček, které si určitě zaslouží.
http://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.png
2 komentáře u "[Recenze] Lissa Price: Mladší | Banka těl #1"
  1. Kdysi jsem mohla Banku mít doma, ale přiznám se, že mě až tolik nezaujala. Avšak po tvé recenzi docela měním názor... :) Super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky zprvu nezaujala, ale když jsem četla ty recenze, tak jsem podlehla. Navíc jsem ji koupila jen za pár korun, takže... :D

      Určitě si ji přečti. Sice pak pravděpodobně budeš taky trpět tím, že odmítají vydat druhej díl, ale stojí to za to! :D

      Vymazat