Social Media

[Recenze] Zuzana Strachotová: Devět dní | Devět dní #1


Název: Devět dní
Série: Devět dní
Díl: 1
Autor: Zuzana Strachotová
Počet stran: 320
Nakladatelství: Fantom Print [listopad 2011]

Oficiální anotace: Věřit a nepochybovat. Lee Parker věří, Sera Trantorová věří – pouze každý něčemu jinému. Vleklé války nejen že měly fatální dopad na tvář přírody, ale rozdělily lidstvo na dva nesmiřitelné tábory. Životním krédem kněžích je askeze. Hlavními hodnotami jsou čistota, zbožnost a také absence citu. Proti této nesmyslné víře stojí Povstalci, kteří bojují za návrat původního světa. A jejich přesvědčení je neméně houževnaté, jak brzy na vlastní kůži pocítí Parker, nejlepší voják z elitní jednotky Jestřábů a vykonavatel kněžské vůle, který má jasný úkol: přivést do Citadely Povstalkyni Seru živou. Ovšem ani Seřiny pevně vštěpované morální zásady nezůstanou ušetřeny tvrdé zkoušky. Brzy však oba shledají, že uprostřed nezmapované divočiny budou muset čelit novému nebezpečí – záhadnému atmosférickému jevu známému jako Růžová bouře, z jejíchž purpurových blesků dosud nevyšel nikdo živý. Budou Sera s Leem první a budou to ještě vůbec oni? Otočil se snad svět naruby, nebo byl takový i předtím? Dva úhly pohledu, dvě přesvědčení. A pravda ukrytá někde úplně jinde.

Zuzana Strachotová přišla s dystopickým světem postaveným na víře k Bohu, kterou zprostředkovávají kněží, jež zároveň vládnou lidstvu. Život podléhá přísnému dozoru inkvizice, mezilidské vztahy jsou chladné a pouhý dotyk je něco nečistého.

Lee Parker by mohl jít příkladem všem obyvatelům Citadely – je to voják, inteligentní, schopný a bezmezně oddaný víře a kněžím. Naopak Sera Trantorová věří všemu, jen ne Citadele. Patří k Povstalcům, kteří se ukrývají v lesích za hranicí civilizace a odmítají se poddat nesmyslné citadelské víře.

Když se Sera dostane do hledáčku kněžích, je to právě Lee Parker, kdo dostane za úkol přivést ji do Citadely. Sera ale není ten typ, co by se vzdával, a do útoku proti svému nepříteli dá všechno. Jenže všechno se změní, když si tihle dva uvědomí, že se na ně řítí růžová bouře – záhadný atmosférický jev, ze kterého ještě nikdy nikdo nevyšel živý.

Devět dní je debutem mladé české autorky Zuzany Strachotové, její styl psaní ale nikterak nenaznačuje, že jde o prvotinu, jak tomu mnohdy bývá. Strachotová píše velmi čtivě a zejména v napínavých chvílích jí nedělá nejmenší problém vtáhnout čtenáře do děje. Občas byly popisy trochu matoucí v tom, kdo se kde nachází a co se děje, ale to mohlo být způsobené i mým spěšným čtením, kdy jsem hlavně chtěla vědět, co bude dál.

Příběh je totiž plný napětí a intrik. Odhadování vývoje děje nebylo jednoduché a já sama se mnohokrát spletla. Autorka dokázala překvapit a nezapomínala na detaily. Na všech těch intrikách a spletitých plánech bylo ale hlavně vidět, že má příběh detailně promyšlený. Jedna věc předcházela další, která přišla třeba až mnohem později, a činy, které postavy vykonaly, se neminuly s následky.

https://devetdni.cz/portfolio-item/sera-trantorova/Kniha je rozdělena na dvě části, ta první je taková nejméně dějová a napínavá, nejvíce v ní jde totiž o postupný vznik a vývoj vztahu hlavních protagonistů. Situaci střídavě sledujeme z pohledu Sery a Leeho, což nám dává dva naprosto odlišné pohledy na svět a vzniklé situace. A když říkám naprosto odlišné, myslím opravdu naprosto odlišné, Sera a Parker jsou totiž každý úplně jiný, a hlavně jejich přesvědčení a víra jsou v ostrém kontrastu.

Zatímco Lee Parker je dokonale vycvičený voják, který i přes relativně nízký věk patří mezi nejlepší citadelské muže, Sera je dívka, kterou provází řada neúspěchů a selhání, přestože i ona sama je zdatná bojovnice. Na rozdíl od Parkera je Sera velice emotivní a stíhá střídat pestrou škálu emocí od odhodlání přes vztek až po strach a pocity úzkosti.

Parker je chladný, odtažitý a na vzniklou situaci pohlíží vycvičeným pohledem vojáka. Učení kněžích je v něm hluboce zakořeněno, i přesto ale postupně můžeme sledovat náznaky toho, že někde hluboko uvnitř možná není tak úplně slepě přesvědčený o víře, kterou má každý den na talíři. Parker je nejspíš dokonalý až trochu moc, nevybavuji si jedinou věc, kterou by nezvládal, přesto to není ten otravný typ hrdiny. Ono o to, že je vážně hodně dobrý, totiž jde.

Vývoj vztahu Sery a Parkera nevede nikterak překvapivým směrem k romantické lince – co si budeme povídat, asi všichni jsme na to od začátku čekali. Samotný počátek citů mezi těmi dvěma pro mě není úplně nejlépe vykreslený, přišlo mi to poněkud nepřirozené, rychlé a nerealistické. Co se ale nepovedlo na začátku, autorka dohnala během pozdějšího vývoje. Postavy už dávno nejsou teenageři a láska je nepoblázní takovým způsobem, jakým to bývá u hrdinů YA. Jejich vztah se poté vyvíjí pomalu a nemá to ani zdaleka jednoduché. Hrdinové si nejsou ničím jistí, váhají a hlavně na sebe navzájem pohlíží dosti odlišně.

Rozdílnost hrdinů je patrný i v tom, jak se vyrovnávají s událostmi první části, což je také jedna z věcí, která se mi moc líbila. Každý se s tím totiž popral úplně po svém. Druhá část je pak značně epičtější, právě tady také přichází to opravdové dobrodružství. Některé situace mě sice nedokázaly strhnout tolik, u většiny z nich jsem ale ani nedutala a pod vlivem napětí hltala slovo za slovem.

Zuzana Strachotová se do literárního světa uvedla skvělým dystopickým počinem, který si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Není to tak úplně young adult, přestože některé prvky této literatury to taktéž nese. Hlavní hrdinové jsou ale o několik let starší, vztahy propracovanější a celkově je to o něco drsnější. Společnost, do které nahlédneme, je neotřelá a zajímavá, náboženské téma se v dystopiích obvykle moc neobjevuje a při čtení tohohle díla si uvědomíte, že je to vlastně celkem škoda. Devět dní se vážně povedlo a já rozhodně sáhnu i po druhém dílu.

 
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji Zuzaně Strachotové. Veškeré informace a bonusové materiály ke knize najdete na www.devetdni.cz.

4 komentáře u "[Recenze] Zuzana Strachotová: Devět dní | Devět dní #1"
  1. Na Devět dní se chystám už tak dlouho! Budu to muset co nejdříve napravit! A je super, že už vyšel i druhý díl! :D
    Skvělá recenze. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprav! :D Je to fakt moooc dobrý a navíc český. ♥

      Vymazat