Social Media

Knihomolský starter pack

Knihomolský starter pack

Vzpomínáte, jak jednu dobu hrozně letěly všemožné starter packy? A už jste také slyšeli dohady o tom, jak vlastně vypadá takový správný knihomol? Já se rozhodla spojit tyhle dvě věci dohromady a tak vám dnes přináším to, na co jste celý život čekali - knihomolský starter pack! Až si tenhle článek přečtete, už nikdy se nebudete muset sami sebe ptát, zda jste vážně ten správný knihomol, za kterého se máte a případně se i dozvíte, co je třeba zlepšit. A to se vyplatí!

1. Brýle - Protože s brýlemi člověk vypadá chytře. Vlastně nejen vypadá - on chytrý vážně je! A vzhledem k tomu, že správný knihomol jen sedí doma a čte a čte a čte, ať už beletrii nebo učebnice, je logické, že je také pěkně chytrý (a ve třídě ho mají za šprta).

2. Čaj - Umíte si snad představit něco lepšího, než sedět zachumlaní v dece spolu s dobrým čajem a ještě lepší knihou? Je jedno, jestli je venku 40 ° a vy máte pocit, že se každou chvíli rozpustíte - správný knihomol tohle prostě miluje za každých podmínek!

3. Knižní merch - Nestačí vám nosit své nejmilejší knižní série pouze v srdci, musíte mít jejich připomínky prostě všude. Tady jste si koupili pár přívěsků na krk, támhle hrneček, jinde zase povlak na polštář a hele - neprodávají tamhle i tričko?! Váš pokoj, v lepším případě celý dům, je plný předmětů s knižní tématikou. Nepřijímáte hrnečky s neknižním motivem, kupujete zásadně fandomové povlečení a všechny vaše hrnce vyobrazují Pejska a Kočičku vařící svůj slavný dort.

4. Instagram - Respektive bookstagram, abychom byli přesní. Žádné jiné fotky, než ty s knihami tam totiž nečekejte. No dobře - občas se možná objeví nějaký ten šálek čaje, figurka Funko POP, diář nebo designový sešit, ale alespoň růžek knihy tam najdete pokaždé! Ono vzhledem k tomu, že správný knihomol nemá absolutně žádný sociální život, natož kamarády, není tu ani nic moc jiného, co by mohl fotit.

5. Svíčky - Viděli jste někdy knihomola, který by doma neměl jedinou svíčku? Já také ne! Svíčky mají skvělou výhodu - často voní a vzhledem k tomu, že správný knihomol jich má plný pokoj, poznáte, že jste na návštěvě u správného knihomola na první nadechnutí (i když vážně nevím, jak byste se tam dostali, přeci jen už víme, jak to má správný knihomol s tím slavným sociálním životem). Pokud si navíc všimnete, že některé svíčky jsou s knižní tématikou, víte, že tenhle knihomol bere svou roli sakra vážně.

6. Funko POP - Cože? Vy tyhle figurky ještě neznáte? A to se opovažujete, říkat si knihomol? Do pekla s vámi! Každý přece ví, že alespoň jedna Funko POP je nesmírně nutná pro vaši existenci. Ideálně by mělo jít o hrdin(k)u z nějaké knihy, ale pokud mezi nimi tu pravou prostě nemůžete najít, nezbývá, než se smířit s figurkou z toho jediného seriálu/filmu, který jste v životě viděli, a který vám ukázal, že jiné příběhy než ty knižní za nic nestojí.

7. Kouzelnická hůlka - Vzhledem k tomu, že správný knihomol je taktéž vášnivý fanoušek Harryho Pottera, je jasné, že kromě kompletní knižní sbírky ve všech jazycích, ve kterých série vyšla, má doma i kouzelnickou hůlku. Je docela jedno, jestli jde o hůlku některé z postav dovezenou přímo z Anglie nebo koupenou za stovku na Ebayi, nicméně pamatujte - ti praví fajnšmekři mají jedinečnou doma vyráběnou hůlku.

Čtecí koutek
8. Čtecí koutek - Číst totiž nemůžete jen tak kdekoliv - tedy můžete, když není zbytí, ale doma máte svůj knižní koutek vypiplaný k dokonalosti. Najdeme tu knihovnu, pohodlné křeslo, stolek, jenž se pod vahou všech těch knih už pomalu prohýbá, chlupatý koberec, hromadu svíček a jiných dekorací a samozřejmě i teplou deku, abyste v zimě neumrzli. Takovýto koutek není pak umístěn nikde jinde než u krbu, jehož praskání je pro vás ten nejlepší čtecí soundtrack. A pokud patříte mezi chudáky, kteří si krb nemohou z pochybných důvodů dovolit, máte tu alespoň nepřetržitě zapnutý televizní kanál, kde od rána do večera běží simulace krbu nebo alespoň mobilní aplikaci.

Kromě toho také každou chvíli svůj čtecí koutek zkoumáte a přemýšlíte, co byste ještě mohli vylepšit a pozměnit. Právě s tím by vám mohl skvěle pomoci web Biano.cz, jenž všelijakým nábytkem vhodným pro vaše speciální místečko jednoduše přeteklá.

9. Knihy - Na ty bych málem zapomněla! Zapomeňte na e-knihy, audioknihy a další podobné výmysly, se kterými musel přijít samotný ďábel. Správný knihomol čte zásadně jen papírové knihy, protože bezmezně miluje jejich vůni, u které platí, že čím starší kniha, tím lépe voní. Většině stačí pro běžné fungování přičichnout ke knize alespoň dvacetkrát denně, nicméně jsou tu i výjimky, jež pociťují silné abstinenční příznaky, pokud nos do knihy nezaboří nejméně tři a padesátkrát - právě ti také jednou vejdou do dějin, jako ti nejsprávnější knihomolové všech dob.

V předchozím bodě jsme si navíc už řekli, že správný knihomol má knihovnu a čím jiným byste ji asi tak chtěli plnit, kdybyste neměli knihy? Pokud jste správný knihomol, vaše knihovna doslova přetéká, knihy se vám hromadí úplně všude, na knihách sedíte, s knihami spíte a těch nepřečtených vlastníte více než přečtených. A neustále hledáte další, které prostě musíte mít! Protože jsem hodná, rovnou vám jich pár doporučím - pro milovníky citlivých příběhů o lásce a dospívání tu mám knihu Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru, pro sci-fi nadšence Illuminae a z fantasy třeba Poušť v plamenech. Věřte mi a neváhejte, všechny tyhle knihy si honem přihoďte na svůj wishlist, který jakožto správní knihomolové také zajisté máte (a jestli zaostáváte, vůbec mi to neříkejte a utíkejte si ho na Martinus.cz také vytvořit, pro inspiraci se můžete nejdříve podívat na ten můj, který najdete tady).


10. Neexistuje - Přesně tak. Je to nejspíš bolestivé a šokující zjištění, ale je třeba se s tím prostě smířit. Nic jako "správný knihomol" neexistuje a ani nikdy existovat nebude. Knihomol je ten, kdo miluje knihy a čtení a na ničem ostatním nezáleží. Není důležité, jestli má dům plný knih nebo jich vlastní jen pár a zbytek má ve čtečce nebo si je půjčuje z knihovny, jestli za měsíc přečte tři nebo třicet knih, jestli má rád čaj a jestli četl Harryho Pottera. Čtete rádi? Bezva, tím pádem vás oficiálně pasuji knihomolem, správným knihomolem!

Co definuje správného knihomola podle vás? Napište mi to do komentářů, abych vám následně mohla sdělit, že se pletete, protože tohle je zkrátka a dobře oficiální Knihomolský starter pack a co se v něm píše, to taky platí!
17 komentářů u "Knihomolský starter pack"
  1. Skvělý článek! Ohromně jsem se pobavila :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ha, ha, super článek! Upřímně jsem se u něj pobavila! :D A také nechápu to věčné dohadování, kdo je ten správný knihomol a kdo ne. Sám se za knihomola považuješ? No tak jím přece jsi! A je jedno, jestli přečteš jen jednu knihu za čas, nebo měsíčně těch knih i deset. Každý holt má jiné tempo a jiné množství času. Tak to zkrátka je. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda slyším, že jsem tě pobavila a jinak nemůžu než souhlasit. :)

      Vymazat
  3. Podle mě správného knihomola definuje především láska ke knihám a to jestli se tak vůbec chce řadit. To ostatní už jsou jen drobnosti, které nejsou tak nutné. Ale článek mě pobavil a našla jsem tam sebe i spoustu dalších čtenářů. :D

    Dívka z venkova
    Rozmarnost

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. :) To je dobře, že se v tom i někdo reálně našel, takže vím, že nevařím jen z vody. :D

      Vymazat
  4. Aneb jak nenápadně zakomponovat soutěž o čtecí koutek :D Dobrá práce Deny :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem chtěla napsat :D Jenom nenápadněji. Tys mi to poazila :'( :D Každopádně gratuluju, Deny, dobrá práce - a dostalas mě, s tou hůlkou asi nejvíc :D

      Vymazat
    2. Díky, díky! Dala jsem si na tom záležet! :D Mimochodem, Marky, když už jsme u toho, on to byl vlastně tvůj článek, díky kterému mě napadlo, že by to šlo celé pojmout trochu jinak, než je zvykem, takže díky ti. :D

      Ta hůlka mě napadla úplně nakonec, sama jsem se jí divila (a smála, co si budeme povídat). :D

      Vymazat
  5. Skvělý článek :) Pěkně jsem se pobavila a v něčem se úplně vidím :) Správný knihomol je každý kdo má rád knihy a je jedno, kolik jich přečte nebo jak velkou má knihovnu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Super, přesně jsi vystihla nudný stereotyp, který nám nutí bookstagramy... :-D ještě jsi zapomněla na nechutě přezdobenou knihovnu, která vypadá spíš jako skladiště. Jo a na Funko Pop figurky už jsem vyloženě alergická, hnusný výlisek předraženého plastu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na nic, co bych mohla nazvat nechutně přezdobenou knihovnou, jsem zatím ještě snad ani nenarazila, to bude nejspíš mistrovskej level! :D Ale na Funko Pop mi nesahej, já ty figurky taky zbožňuju, ačkoliv je pravda, že mi přijde, že posledních pár měsíců není týden, kdy bych v insta stories neviděla příspěvek ve stylu "MY FIRST FUNKO POP!!!" :D

      Vymazat
  7. Výborný článek!!! Jsem pobavená a to nejen pro to, že bych se v článku našla, ale i proto, že je prostě výborný!

    www.kavomilnik.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Jsem hrozně ráda, že se ti článek líbil a pobavil tě. ♥

      Vymazat
  8. Tohle je super!!! A hrozný je, že mi vlastně chybí jen ty brýle ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brýle se dají vždycky sehnat i nedioptrické. ;) :D A díky!

      Vymazat