Social Media

[Recenze] Jenny Han, Siobhan Vivian: Oko za oko | Oko za oko #1


Název: Oko za oko
Série: Oko za oko
Díl: 1
Autor: Jenny Han, Siobhan Vivian
Překlad: Romana Bičíková
Počet stran: 272
Nakladatelství: CooBoo [únor 2017]

Oficiální anotace: Ostrov Jar není jen idylické místo na dovolenou, ale to vědí pouze ti, co na něm žijí. Kat, Mary a Lillia chodí na střední školu, ale to je asi to jediné, co mají společného… tedy kromě touhy pomstít se. Pomstít se těm, kteří je šikanovali, vysmívali se jim a udělali jim ze života peklo. Špatné věci se totiž stávají i hodným holkám.

KAT už má dost toho, jak ji její bývalá nejlepší kamarádka ponižuje.

LILLIA klukům vždy věřila, ale tomu je konec. Ne potom, co se stalo tohle léto. A rozhodně to nenechá jen tak.

MARY ostrov před šesti lety opustila kvůli klukovi. Ale vrátila se a chce, aby ten, co jí kdysi ublížil, taky trpěl. Žádná z dívek by se sama nedokázala bránit, ale dohromady… dohromady jsou schopné čehokoli. 

Ztráta nejlepší kamarádky bolí, o to horší to je, když se vám dotyčná rozhodne udělat ze života peklo. Ale teď už toho má Kat plné zuby, je na čase, aby té holce konečně přestalo všechno tak hladce procházet.

Lillia neměla lehké léto a teď se ještě ke všemu jeden z jejích nejlepších přátel začíná sbližovat s její mladší sestrou víc, než se jí zamlouvá a tak je Lillia připravená svou sestru chránit za každou cenu.

Před lety jí ublížil natolik, že nakonec opustila ostrov, ale teď je Mary rozhodnutá se vrátit a postavit se mu čelem, aby se konečně mohla posunout dál.

Ne nadarmo se říká, že pomsta je sladká. Oko za oko, zub za zub. Když dáte tyhle tři holky dohromady, získáte prostě a jednoduše vražednou kombinaci, která se jen tak něčeho nezalekne.

Tady je Karma. Boží mlýny melou. Víš o někom, kdo by si zasloužil, aby ho semlely?
Pokud ano, sejdeme se u Judyiných Modrých očí, dvě hodiny po půlnoci. Pokud ne, pohodlně se usaď a užij si show.

Oko za oko na první pohled vypadá jako to nejvíc holčičí čtení pod sluncem, jenže v tomhle případě zdání pěkně klame. Příběh, který kniha nese, není ani trochu sluníčkový nebo pohodový a už vůbec to nevypadá, že by směřoval ke šťastnému happy endu, kdy se všichni budou mít rádi.

Jedna věc je napsat knihu čtivě a poutavě, druhá napsat ji tak, že prakticky z každého slova je cítit jakási zlověstná předtucha toho, co přijde. Přesně tohle se ale Jenny Han a Siobhan Vivian povedlo a je to nejspíš právě to, co knihu dělá tak výjimečnou. Nejde jen o dobře popsanou atmosféru, tyhle dvě zkrátka a dobře do každého slova vtiskly všechnu tu temnotu a touhu po pomstě, které sebraly, a já vážně nevím, jak to udělaly, ale udělaly to vážně skvěle.

Říct, že je ta kniha čtivá, je málo. Je to ten typ knihy, který vám pomalu nedá spát a jakmile se do čtení pustíte, nejraději byste to přečetli na jeden zátah, což vlastně není zas tak těžký úkol vzhledem k tomu, že kniha dohromady nečítá ani tři sta stran.

Nejdřív jsem myslela, že se každý díl trilogie bude věnovat pomstě jedné z protagonistek, jenže pak se ukázalo, že jsem se mýlila a tak jsem si až do konce kladla otázku, jak tohle může být trilogie, když to vypadá, že se vše zvládne už v tom jednom díle. Jenže pak ten konec nadešel a já nestačila zírat. Mám pocit, že je to už dlouho, co mě nějaká kniha posadila takhle na zadek. Po dočtení téhle knihy prostě vážně zoufale potřebujete druhý díl, okamžitě.

Ač je to napínavé, temné a zákeřné, zároveň jde pořád o onu dívčí četbu, u které si klidně i odpočinete a ačkoliv chlapce to nejspíš nemá šanci zaujmout, děvčata si to prostě musí zamilovat.

Každá z hrdinek je jiná. Kat je drsňačka, která se s věcmi nepáře. Lillie je označována za princeznu, ale přestože je to slušné děvče, zas tak nevinná a princeznovská ani omylem není. Princeznu mi připomínala spíš Mary – ta jediná z nich působí po všech stránkách skutečně nevinně, osobně se mi zdála trochu jako panenka z porcelánu, jakoby každou chvílí hrozilo, že se rozbije, ačkoliv i ona někde v sobě dusí hněv. Právě Mary mi k srdci přirostla asi nejvíce.

Ne, že bych čekala, že to bude špatná kniha, nicméně by mě ani nenapadlo, že mě až takhle dostane. Ta kniha je prostě jedno velké bombastické překvapení. Přemýšlím, co bych jí vytkla, ale prostě nic mě nenapadá. Je to vážně skvělé a já se u čtení neskutečně bavila a věřím, že vy na tom nebudete jinak.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Martinus.cz, knihu u nich můžete zakoupit zde.
4 komentáře u "[Recenze] Jenny Han, Siobhan Vivian: Oko za oko | Oko za oko #1"
  1. Jako většinu knih od CooBoo mám v plánu i tuhle, ale fakt jsem nepočítala s tím, že by mohla být takhle dobrá. Určitě se k ní pokusím dostat co nejdříve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě překvapilo, jak moc dobrá nakonec byla! :)

      Vymazat