Social Media

[Recenze] Richelle Mead: Stínem políbená | Vampýrská akademie #3

Název: Stínem políbená
Série: Vampýrská akademie
Díl: 3
Autor: Richelle Mead
Překlad: Katrin Chýlová
Počet stran: 328
Nakladatelství: Domino [červen 2010]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Vlády se ujímá jaro a Rose Hathawayová by se měla připravovat na maturitní zkoušku. Jenže od nedávného smrtícího souboje se Strigoji se necítí zrovna nejlépe. Trpí nočními můrami, duši jí zaplavuje temný smutek a předznamenává cosi zlověstného.

Rose dobře ví, že jí není dovoleno milovat jiného strážce. Že musí především chránit Lissu, poslední princeznu z rodu Dragomirů. Jenže když přijde na krásného Dimitrije Belikova, některá pravidla se prostě musí porušit!

Rose své nejlepší kamarádce Lisse lže o svém vztahu k Dimitrijovi, ale jejich přátelství se nyní ocitá v ještě větším ohrožení než kdy předtím. Nesmrtelní vampýři se chtějí pomstít za to, co jim Rose nedávno provedla. Ve strašlivé bitvě, která předčí i nejhorší noční můru, se Rose bude muset rozhodnout mezi dvěma lidmi, na nichž jí záleží nejvíc. Bude ale její volba znamenat, že přežije jen jeden z nich? A pokud ano, bude to Lissa, nebo milovaný Dimitrij?
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Události v minulém díle Rose, ale i její přátele, kteří byli s ní, změnili. Stále je těžké se vyrovnat se smrtí jejich kamaráda Masona. Možná právě to je důvodem, že se Rose začne zjevovat jeho duch, že by už z toho všeho stresu šílela? Přeci jen, duchové neexistují, no ne?

Navíc se teprve teď k soudu dostává Viktor Daškov – Moroj, který před několika měsíci unesl Lissu, aby ho pomocí éteru uzdravila, přestože ji by to stálo život. Rose s Lissou se domnívaly, že už je nadobro odsouzen a ani je nenapadlo, že musí proběhnout soud, tudíž je tahle informace přirozeně rozhodí. Jasně, důkazů je víc než dost, ale co když ho královna nakonec přeci jen nechá jít, poněvadž Daškov je pořád významný královský a jeho uvěznění by byl velký skandál? O to horší je, že Rose s Lissou nemají jet svědčit, přitom jsou to právě ony, které mají nejvíc, co říct.

Co se týče Lissy a éteru – nakonec se přeci jen rozhodla přestat brát prášky, aby získala opět přístup ke své magii a mohla se učit. Věří, že to zvládne i bez toho, aby se její psychický stav zase zhoršil a ona skončila s depresemi, sebepoškozováním a podobně.

Přese všechno se škola jen tak nezastaví a zrovna začalo šesti týdenní terénní cvičení, kdy je každý dhampýr na škole přiřazen k jednomu z Morojů, kterého má chránit. Učitelé v roli Strigojů na ně útočí a tak si studenti mohou vyzkoušet roli strážce a blíže se tak připravit na chvíli, kdy se strážci stanou doopravdy. A že ve skutečném světě to bude mnohem horší. Rose překvapivě nebyla přiřazena k Lisse, nýbrž k Christianovi, Lissině příteli, se kterým doteď moc nevycházeli. A ačkoliv nakonec zjistí, že Christian není zas tak špatný, pořád je tu ten strach, že by ji k Lisse po maturitě nemuseli přidělit, že pro ni není dost dobrá.

„Oni mají přednost.“

Jak už vám je zřejmě jasné, děje se toho více než dost a nudy se bát nemusíte. Už na prvních stranách vás akademie vtáhne do sebe a nepustí vás až do konce. Na nic nečeká a žádný složitý, zdlouhavý rozjezd se nekoná. Ačkoliv první tři čtvrtiny knihy se nesly v takové méně bojovné atmosféře, pořád bylo na seznamu dost věcí, se kterými si hlavní hrdinka musela lámat hlavu. V poslední čtvrtině knihy se dočkali i ti, kteří si spíše potrpí na napínavé boje, protože ani tentokrát Strigojové nezůstali mimo hru.

Napsáno je to typicky naprosto báječně – především čtivě a svižně. Myslím, že autorka by se klidně mohla rozhodnout začít psát obyčejné, kýčoidní románky a díky jejímu úžasnému stylu psaní bych žrala od začátku do konce i je. Ačkoliv by to rozhodně bylo plýtvání schopnostmi.

„Vydala jsem se zabít muže, kterého miluju.“

Upřímně, už teď se vůbec nedivím, že je tahle série tak populární a na další pokračování jsem nesmírně zvědavá, protože na rovinu – to už pro Rose nebude doopravdy nic tak, jak to bylo dřív. Nemám, co víc říct a nemám absolutně co vytknout. Tohle je naprosto perfektně napsaná kniha, s perfektním dějem a perfektně zpracovanými postavami, nic jiného, než pět hvězdiček jí udělit nemohu.

http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
4 komentáře u "[Recenze] Richelle Mead: Stínem políbená | Vampýrská akademie #3"
  1. Skvělá recenze :) Tenhle díl se mi z celé série líbil asi nejvíc, možná ještě lepší je poslední díl :) Ale ona celá série je úžasná, patří k mým oblíbeným :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejvíc? I s tím koncem, jo? :D Já tam jako měla chuť střílet, tak si neumím představit, že by se mi líbil nejvíc :D Ale uvidím, až přečtu i ten zbytek, no :)

      Vymazat
  2. Z prvních tří mě nejvíc bavil právě tento. Postavy, hlášky... Na zbytek si už moc nepamatuju. Celkově je celá série naprosto úžasná. Škoda že mě tak nebavila Pokrevní pouta a některé postavy, které jsem si oblíbila ve VA, se mně přejedly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, když tak slyším, že vás tenhle díl bavil nejvíc, tak jsem vážně hrozně zvědavá, na ty další :D

      Vymazat