Social Media

Kukátko: Once Upon a Time

https://1.bp.blogspot.com/-9fxLZeMADIc/V-_7DtRYvjI/AAAAAAAACLo/-c4tN0s8eNERPximNi8YLnNsajLL09_ZACLcB/s1600/PSD%2Bv7%2B450.png

Už nějakou chvíli jsem chtěla rozjet rubriku, která se bude týkat filmů a seriálů a tak podobně. Ne vyloženě recenze, jen prostě čas od času nějaké povídání o filmu či seriálu, který mě zaujal. Pravděpodobně nepůjde o nic moc častého, protože zas tak často na moc věcí nekoukám, ale jednou za čas snad něco napíšu. Každopádně - tady je rovnou hned první článek. Doufám, že se bude líbit ^^

Once Upon a Time
Seriál
Fantasy / Dobrodružný / Drama / Mysteriózní / Romantický / Rodinný
2011 - ???


Once Upon a Time vypráví příběh o pohádkových bytostech, jež se vlivem strašlivé kletby dostaly do lidského světa bez vzpomínek na to, kým jsou. Za tohle může zlá královna ze Sněhurky, která se takto rozhodla pomstít Sněhurce a jejímu princi, když ji porazili.

Jenže každá kletba musí jít nějak zlomit a tahle není výjimkou. Je tu totiž dvaceti osmiletá Emma, dcera Sněhurky a prince, která se dostala do lidského světa jako miminko, ještě před vypuknutím kletby a je předurčena  k tomu, ji zlomit. Jenže Emma o svém poslání, ani o rodičích, nic neví. Naštěstí je tu Henry - její syn, kterého dala k adopci a který o kletbě ví. Je to právě on, kdo Emmu vyhledá a dovede ji do Storybrooku.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

Námět seriálu je jednoduše skvělý a neokoukaný. Pohádkové postavy zakleté do lidského světa? Bomba! A nejlepší na tom je, že nejen námět má výborný nápad.

Kapitolou samo o sobě je totiž navázanost a promyšlenost příběhů různých pohádkových bytostí. Tvůrci seriálů je zvládli naprosto perfektně pospojovat dohromady a vytvořit z nich jeden velký celek. Mám za sebou tři série, čtvrtou rozkoukanou a nad tímhle jednoduše nemohu přestat žasnout a vážně mě fascinuje, jak je to promyšlené.

S tím souvisí další věc, kterou na tomhle seriálu jednoduše žeru - příběhy a minulost jednotlivých postav. V každém díle se totiž, kromě děje ve Storybrooke, objevuje i nějaký příběh z minulosti. Ten obvykle nějak souvisí s aktuálním děním v přítomnosti. A to je na tom ta bomba. Tohle je totiž to, co nám dává tu možnost poznat postavy do hloubky a pochopit, co je vedlo k jejich činům a proč jsou takoví, jací jsou. To je totiž tím důvodem, proč nakonec téměř žádnou postavu nemůžete nenávidět. Ne potom, co zjistíte, proč je tím, kým je. V celém seriálu dokážu najít asi jen jednu postavu, kterou skutečně nemám ráda - Petra Pana, což je dle mého na seriál s takovou škálou postav opravdu zanedbatelné.

Tyhle dvě věci jsou prostě tím hlavním, kvůli čemu seriál tak moc miluju. To co ho činí výjimečným.

Samozřejmě i děj, zpracování a herecké výkony jsou dobré a stojí to za to.

Není divu, že je seriál tak populární. I když právě jeho popularita  je jeho velkým problémem. Neboť přirozeně, pokud je něco populární, ti, co to financují, z toho chtějí vymámit maximum a podobně. A je jedno, zda jde o seriály, filmy, knihy nebo cokoliv jiného. Z toho důvodu je pak vše až zbytečně natahováno a častokrát je právě to tím, na čem dílo ztroskotá. Bohužel tohle je případ i Once Upon a Time.

První série byla naprosto skvělá. Druhá taky, ale jen do chvíle, než přišla na řadu Země Nezemě. V tu chvíli už se to všechno začalo kazit. V tu chvíli totiž začíná to, co bude seriál provázet i v dalších sériích - zdánlivě se vyřeší problém a záhy přijde nějaký jiný. Teď budu mírně spoilerovat, tudíž, pokud seriál sledujete a nechce dopředu nic vědět - tento odstavec přeskočte. V druhé sérii takto přichází právě výprava do Země Nezemě za záchranou jedné z postav. Pak dobrodružství v Zemi Nezemi skončí a vypadá to, že bude pokoj. Jenže samozřejmě nic takového se nestane a zhruba v polovině třetí série přijde další záporák, který všechno zkomplikuje. A když se pak vyřeší i ten, začátkem čtvrté série přijde další problém.

Jistě, ono ony problémy samy o sobě nejsou vyloženě nudné a nezábavné. Ale prostě vás přestane bavit, jak všechno vypadá v pořádku a pak se najendou zase musí řešit nový problém, nový záporák. Je to otravné a už z principu mě to prostě moc nebavilo. To neustále přicházení nových záporáků do Storybrooku je až nereálné a především - brání to v posunu všeobecného děje. Tím myslím především takový návrat do Začarovaného lesa a jeho znovuobývaní. Bohužel, co jsem slyšela, v blízké době se ničeho jiného pravděpodobně nedočkáme, neboť by měly přijít další záporačky - Uršula, Maleficient a Cruella de Vil, které určitě také nebudou bez problémů.

Osobně zastávám názor, že nejlepší by bylo, kdyby seriál skončil jedenáctým dílem třetí série. Protože to by byl jednoduše tak příšernej konec, ze kterého by většinu lidí, včetně mě, asi kleplo. Byl by to jednoduše obrovský šok, který by spoustu lidí rozhodně naštval.

Co se aktuálně běžící čtvrté série týče, zatím mohu říct, že to je překvapivě přeci jen celkem dobré. Je to trochu jiné než předchozí problémy a prozatím mě to ještě stále baví. Tak snad by to mohlo vydržet. A rozhodně nemohu nežasnout nad tím, jak skvěle do příběhu Frozen zakomponovali nové postavy a příběh dovymysleli. I když nepopírám, že Frozen mezi takovéty klasičtější pohádky moc nesedí.

Tak, jako tak Once Upon a Time prostě nemohu nedoporučit. Už jen kvůli té propracovanosti příběhu a příběhů jednotlivých postav. Je sice pravda, že je třeba smířit se s faktem, že s dalšími sériemi to začíná být již trochu otravné, ale stojí to za to.
7 komentářů u "Kukátko: Once Upon a Time"
  1. Pokaždé, když to někdy vidím, si říkám "Andy, už se na to koukni!", ale nikdy jsem se k tomu nedostala -_- Musím si najít čas, protože já mám pohádky neskutečně ráda a seriály taktéž. Bohužel nějak není čas se koukat na všechny, co bych chtěla ...

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem se na tenhle seriál začala dívat z nudy v létě. Nejprve jsem s říkala, že to bude blbost, ale překvapilo mě to. :D Ta čtvrtá série se mi asi zatím líbí ze všech nejvíc. :)
    -CrazyJull

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli se mi čtvrtá série zatím líbí nejvíc, ale rozhodně je lepší, než jsem čekala :D

      Vymazat
  3. Mně se právě první polovina třetí sérii strašně moc líbila. A Petra Pana zbožňuji♥
    I když máš s tím natahováním pravdu. Druhá polovina třetí série se mi totiž zdála celkem natahovaná a beze smyslu. :)
    Ale jinak je to hodně dobrý seriál :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hold tady platí, co člověk, to názor. Mně ten Petr Pan prostě nesedl :D

      Vymazat
  4. Tento seriál som mala strašne rada, no niekde v druhej sérií som sa tak nejak stratila a potom som to už nikdy nedopozerala. Kto vie? Dlhé sviatky. Možno sa k tomu vrátim.

    (Viallen z All dreams are real-http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, já to kdysi takhle zasekla na začátku druhý série, páč nebyly další díly, a hrozně dlouho jsem se k tomu nevrátila. Až někdy o prázdninách :D

      Vymazat