Social Media

[Recenze] Allen Zadoff: Mise | Mise #1

18281782Název: Mise
Originální název: I am the Weapon
Série: Mise
Díl: 1
Autor: Allen Zadoff
Počet stran: 352
Nakladatelství: Fortuna Libri [duben 2013]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Na jedinci nezáleží, záleží jen na misi.
Potřebují perfektního vojáka.
Někoho, kdo si dokáže zachovat chladnou hlavu.
Někoho, kdo jedná bez soucitu, beze strachu, bez emocí.
A proto vycvičili teenagera bez minulosti a beze jména.

Je nenápadný, málokdo si ho všimne. Střídá města, školy, kamarády, na novém místě zůstane vždy jen krátce, ale pokaždé někdo zemře. Mise je splněna a on má před sebou nový úkol.

Všechno je najednou jinak, když má zneškodnit starostu New Yorku. S jeho dcerou toho má mnoho společného a starosta mu připomíná otce. Hluboko uvnitř totiž sní o normálním životě, o lásce, o domově a o rodičích, o které přišel. Touží po obyčejném životě natolik, aby misi sabotoval?
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Dovedete si představit, že by vás vycvičili, abyste jezdili z města do města a zabíjeli lidi? Ještě ke všemu bez toho abyste věděli, proč vůbec zrovna oni mají být zabiti? Emoce by pro vás byly nebezpečné a cizí a vaše aktuální mise by byla vaším jediným posláním? Tak nějak totiž žije hlavní hrdina strhující akční knihy od Allena Zadoffa. Tedy do chvíle, než potká Sam a začne pociťovat víc věcí než by měl.

Na jednu stranu jste do děje zničehonic přímo vrženi a na druhou vám postupně dává všechny informace, které potřebujete vědět. Od téhle knihy rozhodně nelze očekávat, žádné oddechové čtení, nýbrž akci, která je součástí života hlavní postavy, a nebezpečí. Ale také emocí, které dokážou s člověkem, jak je známo, zamávat a snad ho i donutit pochybovat o věcech, které do té doby považoval za správné.

Ale pozor, nemyslete si, že akce je v knize nějak přehnaná. Ač je tam ve větší míře, rozhodně to do celého příběhu zapadá a celek působí přirozeně. Ani domněnka, že půjde o něco až moc romantického, by nebyla správná. Ač i láska zkříží cestu hlavního hrdiny, nic přehnaného v knize nenajdete.

Samotný děj může na první pohled působit předvídatelně a můžete nabýt dojmu, že přesně víte, jak to skončí. Jenže opak je pravdou a děj zas tak předvídatelný není a zajisté vás tam nejedna věc překvapí.

http://www.movieramblings.com/wp-content/uploads/2013/05/boy.png

Už na prvních stranách budete moci okusit styl, kterým je kniha vyprávěna. Rozhodně to není napsáno jen tak nějak obyčejně, ba naopak. To, jak je hlavní hrdina vycvičen, se v tom odráží a s jeho charakterem, dá-li se to tak říci, jde ruku v ruce. Považuji to za jeden bod, který knihu činí tak dobrou a domnívám se, že kdyby vše bylo vyprávěno ze třetí osoby, nebylo by to úplně ono. I když nepopírám, že někomu by to mohlo připadat poněkud strohé a celkově by mu tento styl nemusel úplně sednout.

S detailními popisy něčeho jiného než akce a prostředí se autor nijak zvlášť nezabývá a je to jedině dobře. Protože by to k našemu hrdinovi ani nesedělo. K mojí smůle, popisy různých bojů jsem pročítala jen tak částečně, protože jsem si to zkrátka nemohla představit. Ale to já nemůžu nikdy, takže ani to pravděpodobně nebude vina autorova.

"Ve dvanácti letech jsem si měl vybrat mezi životem a smrtí.
A já si vybral smrt."

Hlavní hrdina, jehož skutečně jméno bylo zmíněno až někdy po třetí čtvrtině knihy, na první pohled působí téměř bezcitně. Když ho ale poznáváme blíž, zjišťujeme, že tomu tak úplně není. Ovšem, osobně pro mě byl jedinou osobou, jejíž úmysly mi byly jasné. Zda lze důvěřovat ostatním lidem, kteří se v příběhu objevují, jsem si jistá nebyla.

Samotný námět knihy je dle mého skutečně originální a spokojeně mohu říct, že i skutečně skvěle zpracovaný. Autor snad nic nenechal na náhodě a vše promyslel. Ani schopnost psát a tvořit postavy mu rozhodně nemůže být upřena, protože i tyto činnosti zvládl na výbornou. Jsem trochu na vážkách, jak knihu hodnotit. Čtyři nebo pět hvězd? Toť otázka. Knize nemám co vytknout, ale nechce se mi dávat hned prvnímu dílu plné hodnocení, takže zakotvíme na těch čtyřech, protože věřím, že další díly se poženou ještě výše.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství FortunaLibri.

Zdroj obrázku:
1 komentář u "[Recenze] Allen Zadoff: Mise | Mise #1"
  1. Námět se zdá být originální i hezky zpracovaný a určitě se kniha skvěle čte při vší té akci. A i obálka vypadá zajímavě. :) Krásně napsaná recenze

    OdpovědětVymazat