Social Media

[Recenze] Liz Coley: Návrat z temnoty

Název: Návrat z temnoty
Originální název: Pretty Girl - 13
Autor: Liz Coley
Počet stran: 304
Nakladatelství: Fortuna Libri [květen 2013]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Anotace: Bylo jí třináct, když se ztratila.
Zmizela své rodině, přátelům, světu. Když se zčistajasna objevila, zjistila, že jí chybí velký kus sebe samé.

Šestnáctiletá Angie Chapmanová se po třech letech od svého záhadného zmizení vrací domů. Z toho období si nic nepamatuje, jako by jí někdo vymazal všechny vzpomínky. Musí si poskládat příběh o všech hrůzách, které prožila, aby získala nazpět svůj život.

Liz Coleyová napsala znepokojivý, avšak fascinující psychologický příběh o křehkosti lidské mysli, o léčivé síle odvahy, naděje a lásky.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

Třináctiletá Angela ze dne na den záhadně zmizela ze skautského tábora a nikdo ji nikdy nenašel, proto byl její případ nakonec uzavřen.  Jenže ona se jako blesk z čistého nebe po třech letech zjeví poblíž svého domova a z uplynulých tří let si vůbec nic nepamatuje.

Netuší co se jí celé tři roky dělo, ba ani, že vůbec nějaké tři roky uplynuly. 

Je zmatená a chybí jí kus sama sebe. Kým vlastně je? Tou třináctiletou dívkou, která se ztratila nebo tou šestnáctiletou, která se objevila? Může žít bez toho, aby věděla o tom, kde a jak celé tři roky žila? Nebylo by jednoduší o tom nepátrat?
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Hlavním důvodem, proč jsem po téhle knize tak toužila, bylo to, že slibovala psychologický příběh, kterého se mi také dostalo.

Na příběhu je vidět, že autorka si to, o čem píše, skutečně prostudovala, důkazem toho je i „Poznámka autorky“, kterou nalezneme na konci knihy, kde nám Liz o oné problematice řekne ještě něco víc.

Stránky téhle knihy mi neskutečně rychle utekly a já ji mohla označit za přečtenou na mé poměry velmi brzy. Čtivé a především děj, který na nic nečeká a už na prvních stránkách čtenáře dostane, vás vtrhl do sebe. Angie a její příběh vás prostě neskutečně fascinují a vy chcete vědět víc. Vůbec jsem nepřemýšlela o tom, co bude dál, přemýšlela jsem pouze o tom, co se děje právě v tuhle chvíli. Čekají na vás odhalení, které vás překvapí a šokují.

http://data3.whicdn.com/images/37424203/large.jpg
Hlavní hrdinka knihy byla prostě… fascinující. Jinak to říct snad ani nejde. Co mě nesmírně potěšilo, bylo to, že Angie se opravdu chovala jako třináctiletá holka v těle šestnáctky, kterou vlastně i částečně byla. Nezmínit Angelinu sílu by byl snad hřích, ovšem o jiných jejích povahových rysech vás nechám si počíst. Né, protože bych byla líná to psát, ale protože to prostě nedovedu shrnout, protože nechci riskovat sebemenší spoiler, protože vám nechci vzít to kouzlo, z poznávání jí a všech jejích částí.

Autorka vám ve své knize vykresluje obyčejné lidi a vztahy mezi nimi, ukazuje, že né každý je úplně takový, jaký se může zdát, že každý se vypořádává s problémy jinak a že lidská mysl je křehká, velmi křehká. Pochopíte, že někdy není jednoduché vybrat co je správné a co špatné a že někdy se i ta nejlepší možnost může ukázat chybnou.

Mám takové osobní dělení knih na tři skupiny. První skupina jsou knihy, které mě absolutně nebaví, a do jejichž čtení se musím nutit, vůbec se mi do nich nechce a pořád je odkládám. Do druhé zase patří knihy, které mě baví a líbí se mi, jen mě prostě nenutí, abych pořád jen a jen četla. A pak je tu ta třetí kategorie, ve které se nachází knihy, které nemohu odložit, které mě nutí téměř pořád číst a číst a mívám je přečtené ze všech nejrychleji, překvapivě. A přesně do téhle skupin spadá i Návrat z temnoty.

Anotace vám slibuje znepokojivý, ale fascinující psychologický příběh a přesně toho se vám dostane. K tomu je perfektně nastudovaný, napsaný a čtivý, děj vás nenudí a neustále se v něm něco děje. V tomhle případě o hodnocení ani chvíli neváhám. Pěkně prosím, víc takových knih!
 http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fortuna Libri
http://www.martinus.sk/data/img/custom/42889_Fortuna_libri_v_PANTONE.jpg


Zdroj anotace: http://www.bux.cz/knihy/145786-navrat-z-temnoty.html
Zdroj obálky: http://www.alza.sk/navrat-z-temnoty-d616830.htm
Zdroj obrázku "Lost": http://myfavouritepartofthesong.tumblr.com/post/31586266659
Napiš první komentář
Okomentovat